Sosyal Medya

Makale

Şiddet sarmalında Kürt gençliği; Gerçek mi ? Hedef mi ?

Kürt sorununu konuÅŸarak çözme imkanını kaybetti mi Türkiye? Rahmetli Åžerafettin Elçi’nin dediÄŸi gibi konuÅŸulabilir son kuÅŸak yaÅŸlı kuÅŸaktı ve gençlerin radikalizmi bunu imkansız mı kılıyor artık? 

Daily Sabah Centre geçen cumartesi günü Ä°stanbul’da önemli bir toplantı düzenledi. Sahada bu konuda çalışan STK temsilcilerinin verdiÄŸi bilgiler doÄŸrusu ÅŸahsi gözlemlerimi ve kanaatimi doÄŸrular nitelikteydi.

Çünkü ben de, silahlı-külahlı Kürt siyasi hareketinin Çözüm Süreci boyunca, genelde kendi tabanlarını, özelde ise gençleri yeni döneme, barışa, normal hayata hazırlamadığı kanaatine sahiptim ve bunu yazıp söylediÄŸim için de “çözüm sürecinin ruhuna uygun konuÅŸmamakla” bile eleÅŸtirilmiÅŸtim.

Lakin durum buydu. Kandil de bu yönde davranıyordu, HDP de, DTK da.

KCK’nın ÅŸehir-gençlik örgütlenmesi YDGH, Ã–calan’ın “silahlı mücadele dönemi kapanmıştır” dediÄŸi 2013 Nevroz mesajından önce kurulmuÅŸ ve faaliyete geçmiÅŸti.

ÇocuÄŸu daÄŸa çıkarılan anneler Diyarbakır’da belediye önünde toplanıp PKK’dan çocuklarını istediÄŸinde Gültan Kışanak’ın belediyesi onlara çok hoyrat davranmış, DemirtaÅŸ da gözlerinden patır patır yaÅŸ döken acılı kadınlar için “MÄ°T’ten para alıyorlar” gibi bir ithamda dahi bulunabilmiÅŸti.

KCK, Suriye’de statü elde edeceÄŸim diye Türkiye’deki ortaokul-lise çağındaki çocukları daÄŸa kaldırırken bir taÅŸla iki kuÅŸ vurmaktaydı.

Bir: KaÅŸ alan, saç ören “kadın gerilla”lar yabancı dergilere kapak, defilelere konu olunca KCK bundan popülarite devÅŸirdi ve batı için “sahadaki seküler lejyoner” imajı pekiÅŸti.

Ä°ki: Kısa bir silah eÄŸitiminden sonra savaÅŸa sürülen çocuklar IŞİD tarafından öldürülüp cenazeleri ülkeye “Türkiye IŞİD’e yardım ediyor” kampanyasıyla eÅŸzamanlı getirilmesinden acılı insanların ErdoÄŸan, AK Parti, Türkiye düşmanı olması beklendi.

Ki toplantıda aktarılan bilgiler de bu yöndeydi:  

Ailesi 90’larda zorunlu göçle Ä°stanbul’a gelen çocukların kulakları geçmiÅŸ acı hikayelerle dolu olsa da onların radikalleÅŸmesi kendi kırgınlıklarını kullanan profesyoneller eliyle oluyor. Yani bir Kürt genci polisin kendisine kötü davrandığını, hayat ÅŸartlarının berbat olduÄŸunu düşünse de ancak milliyetçilik aşılayan ve terör örgütüne yönlendiren birileriyle tanıştığında radikalleÅŸiyor.

Bu gençlerdeki ilk motivasyon milliyetçilik değil, sosyal adalet arayışı.

Son dönemlerde Alevi Kürt gençlerle Sünni Kürt gençler arasında bir yakınlaÅŸma var ve DHKP-C bu gençlerin “tehdit algısı”nı kullanarak eleman kazanıyor.

Bölgedeki dindar Kürt gençlerinin radikalleÅŸmesi ise “Ä°slamcı aÄŸabeylerinin Ä°slamcılığının sonuç alıcı olmamasına bir tepki”.  Bundan dolayı “ümmet-sünnet” söylemine tepkililer ve özerklik deÄŸil bağımsızlık talep ediyorlar. Ä°slamcılıkla hesaplaÅŸmak için de ErdoÄŸan’la hesaplaÅŸmak istediler ve 7 Haziran’da “seni baÅŸkan yaptırmayacağız” diyen HDP’ye oy verdiler.

Geçmişte İslamcılığı yükselen sosyalizme-komünizme karşı bir bariyer olarak kullananlar bugün de sivil siyasi önerileri olan İslamcılığa karşı bu anti-ümmet anti-sünnet söylemini pompalıyor.

KCK gençleri ÅŸiddete yönelterek onlara bir kariyer, bir statü ve özellikle aile baskısı yaÅŸayan kızlara özgürlük vaat ediyor. DaÄŸda olan, daÄŸda ölen ya da hapis yatan kiÅŸileri ve aileleri yüceltiyor çünkü. Bu da baÅŸka bir gelecek düşü kuramayan gençlerce cazip bulunuyor.

Gençlerin radikalleÅŸmesinde PKK medyasının katkısı yüzde 99 oranında. Sosyal medya da öyle.

Ama konuÅŸulabilir son kuÅŸak, fırtına kuÅŸak söylemi tam bir siyasi propaganda. Bunun sahada bir karşılığı yok.

Gençlerin radikalleÅŸmesini kolaylaÅŸtırabilecek nedenler var evet ama KCK’nın tüm sivil-siyasi-askeri ayaklarıyla bu ÅŸartları kendi amaçlarına göre kullandığı, HDP gibi siyasi sorumluluÄŸu olan meÅŸru yapıların ise bunu seyrettiÄŸi somut gerçeÄŸi var.

Bir diğer gerçek soru da KCK ve HDP bunu yaparken devletin ne yapıp ne yapmadığı...

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.