Sosyal Medya

Dünya

Rusya'dan Türkiye'ye doğalgaz darbesi

Dünyanın en büyük gaz tedarikçisi olan Rus Gazprom şirketi Türk Akımı projesinin kapasitesinin yarı yarıya düşürme kararı aldı.



Gazprom Åžirketi CEO'su Alexey Miller yaptığı açıklamada Türk Akımı olarak bilinen boru hattının “gerçekçi” sayılarla yıllık 32 milyar kübik metre olduÄŸunu açıkladı. Miller, Türkiye'nin geçtiÄŸimiz sene harcadığı gaz miktarının üçte ikisine denk gelen bu miktarın, Rusya ve Avrupa ÅŸirketleri arasında geçtiÄŸimiz ay boru hattının kapasitesini Kuzey Avrupa'da iki katına çıkarma kararı ardından iki ülke arasındaki görüÅŸmelerin hedefi olacağını söyledi.

Halbuki Rusya daha önce Türkiye ve güneydoÄŸu Avrupa'ya yıllık 63 milyar kübik metre gaz göndermeyi planlamıştı ki bu miktar AB'ye yapacağı gaz ihracının üçte birinden fazlaydı. Böyle bir planlamanın sebebi Ukrayna ile Rusya arasında yaÅŸanan çatışmadan dolayı Rusya'nın bu ülke üzerinden gaz ihracı yapmayı durdurmasından ileri geliyordu.

Rusya devlet baÅŸkanı Vladimir Putin geçtiÄŸimiz sene Türkiye ve Yunanistan'ın güney Avrupa'nın yeni gaz merkezleri olacağını söylemiÅŸti.

Türkiye ve Rusya arasındaki görüÅŸmeler gaz fiyatlarında anlaÅŸamamaları ve Türkiye'de Haziran seçimlerinden sonra bir hükümet kurulamaması yüzünden dondurulmuÅŸtu. Rusya ise bu sırada beÅŸ Avrupa ülkesi ile anlaÅŸma imzalamış ve Baltık Denizi altından Rusya'dan Almanya'ya ulaÅŸacak Nord Akımı hattı ile yıllık 110 milyar kübik metre gaz ihracı kararı almıştı.

Rusya ve Türkiye Putin'in Suriye'ye saldırısı baÅŸlatması ve Türkiye CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan'ın bu saldırıları “büyük hata” olarak tanımlaması yüzünden gerilmiÅŸti.

Bloomberg.com'da yer alan haber TIMETURK için Melahat Kemal tarafından Türkçe'yeobama aktarılmıştır.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.