Sosyal Medya

Makale

Oyumu kime vermeliyim

Bana kalırsa herkes oyunu kullanmalı. Oy vermemek en kötü tercihe destek vermek anlamına gelir.

Kim nerede olursa olsun, ya iyilerden en iyiye, ya da mümkün olan en iyiye, en az kötüye oy vermelidir. EÄŸer ortada oynanan bir seçim oyunu varsa ve ona karşı çıkmak istiyorsanız, eÄŸer o tercih, çoÄŸunluk ÅŸeklinde kendini gösterebilecekse neden olmasın.

Sonuçta kim ne yapıyorsa yaptığının, ya da yapmıyorsa, niye yapmadığının hesabını vermek zorunda kalacak..

Bir ÅŸeyi satın almak zorundaysanız, nasıl bir seçim yapıyorsunuz. Alacağınız ÅŸeyi nasıl seçiyorsunuz.

Biz birine destek vererek onu iktidara taşıma imkanınız varsa, bunun bir diğer anlamı da şu: Siz aynı şekilde birinin iktidara gelmesini engelleyebilirsiniz.

Bana sorarsanız, yaptıklarınızdan, yapmanız gerekirken yapmadıklarınızdan, söylediklerinizden ve söylemeniz gerekirken söylemediklerinizden de hesaba çekileceksiniz.

EÄŸer Türkiye’de ya da Ä°slam ülkeleri dışında bir beldede bir seçim olacak olsaydı, yine uyumu kullanırdım. En iyi ve ideal olanı seçme imkanım yoksa, o zaman daha kötü birinin seçilmesini önleme noktasında bir tercihte bulunurdum.

Seçimde, oy kullanabileceÄŸiniz siyasi veriler belli.. 20 parti var. Barajı aÅŸacak partiler belli.. Aslında siz oyunuzu A partisine verirken, bundan kazanacak olan parti, B partisi olabilir.. Burada bilardo oyununa benzer bir durum sözkonusu. VurduÄŸunuz toptan çok, onun vurduÄŸu topu görmek gerek. Oy verdiÄŸiniz parti kadar, bu davranışın siyasi dengede nasıl bir etki mekanizmasını harekete geçirdiÄŸini görmek zorundayız.

Siyaset multi disipliner bir iÅŸtir. Demin söyledim, oy kullanmamak, herhangi bir tercihte bulunmamak, en kötü sonucu kabul etmek, buna razı olmak anlamına gelir. Kendini “yok saymak” anlamına gelir, tercihte bulunmamak..

KuÅŸkusuz bu ÅŸekilde birileri oy verirken, birilerini vekil tayin ediyor.. Önce ÅŸunu söyleyelim, siz oy vermeseniz de biri size vekalet edecek. Dolayısı ile mutlak anlamda sorumlu deÄŸilsiniz. Aklınızı kullanarak doÄŸru bir tercihte bulunacaksınız ve niyetiniz mevcutlar arasından mümkün olan en iyisini seçme konusunda bir çaba gösterdi iseniz. Bu çabanız ve niyetinizden dolayı, o kiÅŸinin yanlışlarından sorumlu olmayacaksınız.

Sizi, münafik, katil, ahlaksız birinin mi yönetmesini istersiniz, adil, merhametli, daha dürüst birinin mi? Ä°yiler de, kötüler de kendi içinde derece derecedir.. Kazanabilecekseniz siz kendi adayınızı çıkartın. DeÄŸilse, siz bu oy gücünüzü kendi adayınıza verir, ya da sandığa gitmezseniz, mesela, daha iyi olanın, ya da daha az kötü olanın seçilmesi için sizin oyunuz yeterli olacakken, bu yönde hareket etmediÄŸiniz için, daha kötü olan seçilirse, bundan dolayı sorumlu olmayacak mısınız.

Siyasette vekalet mutlak deÄŸil. Mesela, en iyisi diye seçtiÄŸiniz biri daha sonra yoldan çıkabilir. Onun bu sapmasından siz sorumlu tutulmayacaksınız. KuÅŸkusuz bu konunun çok yönlü düÅŸünülmesi gerek. SeçtiÄŸimiz kiÅŸiye daha sonra bazı tasarruflarından dolayı muhalefet de edebiliriz..

Bu oy iÅŸini, vakıf, dernek açısından da düÅŸünebilirsiniz. Mesela, Barolar, Oda, Borsa seçimleri açısından da aynı durum sözkonusu.. Sizin zorunlu üyesi olduÄŸunuz bir kurumda, sizin hakkınızda karar vericilerin seçiminde bir tercihte bulunmamak kendi ellerimizle kendi geleceÄŸimizi tehlikeye atmak anlamına gelmiyor mu?

Bana kalırsa ıslahçı bir anlayışla, daha doÄŸru bir yönde ileri doÄŸru bir adım atarak, daha iyi bir geleceÄŸe bir adım daha yaklaÅŸmış olacagız.

“Def-i mazarrat celbi menafiden evladır”. Belki en iyiyi seçmeden önce, en kötünün iÅŸbaşına gelmesini önleyici bir politik tavır içinde olmak gerek. Siyaset rasyonal, pragmatik bir müessesedir. Ve siyaset bir denetim müessesedir. Yani siyaset sandıkta baÅŸlar, ama sandıkta bitmez..

Evet. Karar sizin.. Herkes yaptığının hesabını verecek. Selâm ve dua ile..

YENÄ°AKÄ°T

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.