Sosyal Medya

Makale

Ortak akıl ortak akıl, ortak akıl

Mekke kıpır kıpır. Arafat heyecanı herkesin yüreÄŸini sarmış durumda. Böyle bir ortamda Diyanet Ä°ÅŸleri BaÅŸkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez Hoca ile sohbet ediyoruz. 

Bir yandan Hac’ın iç derinliÄŸini, kalbi boyutunu anlatıyor, bir yandan sorunları iÅŸaret ediyor, yaÅŸanan pek çok sorunun çözümü için “Ümmetin ortak aklı”na vurgu yapıyor ve bir yandan Ä°slam’ın insanlık için kurtarıcı mahiyetinin ve mü’minlerin böyle bir misyonu ifa edebilme sorumluluÄŸunun altını çiziyor.

Ä°ki saate yakın beraber olduk, aldığım notlar var, onları sizlerle sütunum elverdiÄŸi ölçüde paylaÅŸmak istiyorum:

- En kadim tevhid merkezindeyiz, vahyin kalbindeyiz. Evrensel bir iman ÅŸölenini yaşıyoruz.

- Bu sene haccı ekber, Arafat’taki dualarla bütün Ä°slam dünyasında Cuma’nın icabet vakitlerinde yapılan dualar birleÅŸsin ve Ä°slam dünyası yaÅŸanan girdaptan kurtulsun.

- Hac bir semboller meÅŸheridir. Mü’minler bunun farkına vardığı ve Arafat, Müzdelife, Mina, Cemerat, kurban, tavaf, s’ay gibi 10’u 15’i bulan kavramlar dünyasını keÅŸfettiÄŸi zaman bunların bir ÅŸahsiyet ve merhamet eÄŸitimi demek olduÄŸunu anlar. Hac bir seyahat deÄŸil, ibadettir, hac bir okuldur. Hac bir yeniden diriliÅŸ programıdır.

- Bütün ibadetler üzerinde yeniden düÅŸünme zorunluluÄŸumuz var. Neden bu ibadetler bizi “silm”e eriÅŸtirmiyor, bize itidal kazandırmıyor. Bırakın baÅŸkalarıyla iliÅŸkileri Müslümanların birbiriyle iliÅŸkisinde bile bu saÄŸlanamıyor, neden?

- Neden “Hacı” olsak da “Acı” olmaya devam ediyoruz?

- 2 büyük problem var. Birinci problem, modern imkanlar Hac ibadetini etkiliyor, hac artık temettu, ifrad, kıran özelliÄŸi ile deÄŸil, otellerin kalitesi ile konuÅŸuluyor. HuÅŸuyu huduyu konuÅŸmuyoruz. Ä°kincisi ise Hac uluslararası bir iman ÅŸöleni olduÄŸu halde bireyselliÄŸin egemen olması. “El haccü arefe” hadisini Bedreddin Ayni ÅŸöyle yorumluyor: “Hac tanışmaktır.” Bedenlerimizi buluÅŸturuyor, ruhlarımızı, gönüllerimizi buluÅŸturmadan ayrılıyoruz.

- Hac ibadetine talep, Ä°slam dünyasında 10 milyonun üzerindedir, Türkiye’de 1 milyon 300 bin kiÅŸi bekliyor. Bugün 2-3 milyon hacı bile ibadetlerini çiÄŸnediÄŸimiz caddelerde yapıyor. Uzun vadeli planlar yapılabilseydi bundan çok daha büyük sayıda hacı gelebilirdi. Umreye dahi sınır getirilmek isteniyor. Burada sorun metaftan öte, bütün ÅŸehri ilgilendiriyor. Ben bu konunun “ümmetin ortak aklı” ile çözüleceÄŸini düÅŸünüyorum. Åžu andaki geniÅŸletme projesinde de “Ortak akıl süreci” iÅŸlemiyor.

- Bu ülkenin sahiplerini, yöneticilerini, halkını üzmeden düÅŸünce paylaşımını saÄŸlamak lazım. Hacda kurbanların kesimi ve dağıtımının düzenli hale gelmesi, eski CumhurbaÅŸkanımız Sayın Gül’ün Ä°slam Kalkınma Bankası’nda çalıştığı sırada gerçekleÅŸmiÅŸ bir çalışmanın ürünüdür mesela.

- Haremeyn herhangi bir ülkenin öz malı olamaz, o ümmetin ortak deÄŸeridir. Herkesin hizmetinin katkısının saÄŸlanması lazım.

Kral Abdullah’ın üç defa tekrar ettiÄŸi bir sözü var, diyor ki: “Sizden ricam bütün bu çalışmaları yaparken Kabe’nin ruhaniyetiune halel getirecek bir düzenleme yapılmaması.” Bu söz çok önemli. Kabenin ruhaniyetine halel getirmeden, 25-50-100 yıllık projeler yapılabilir.

- Gelmek isteyip de gelemeyenlerin hüznü mü Allah katında daha deÄŸerlidir, yoksa gelenlerin sevinci mi, bilinmez.

- Suudiler her ülkenin hac bakanına “Türkiye’ye gidin onların yaptığı organizasyonu örnek alın” diyor.

- Bayram yapacağız aynı zamanda. Bunu bayram ilmihalini bilerek yapmak lazım. Bayram sevincini paylaÅŸmak ilk görevdir. En büyük nimet sevinçtir ve Rasulullah Efendimiz, “En büyük iyiliÄŸin mü’minlerin gönlüne sevinç taşımak olduÄŸunu” bildirmiÅŸtir. Kırgınlıklar yüreklerin yüküdür.  

- Birbirimize karşı acımasız olabiliyoruz ve sebeplerine baktığımızda bir fazilet yarışının deÄŸil, güç tutkusunun hakim olduÄŸunu görüyoruz. Sosyal medya aracılığıyla insanlar birbirine sevgi deÄŸil sövgü taşıyorlar. Birbirlerinin yüzüne söyleyemeyecekleri ÅŸeyleri söylüyorlar.

- Bayramın en önemli kazanımı, bayram yapamayanlara bayram yaptırmaktır. Yetimhaneler, hastaneler, huzurevleri vs. Dünyada bayram yapamayan milyonlarca mazlum Müslüman var.

- Kurbanlıklara eziyetten kesinlikle uzak durulmalıdır. Hak ve Hayvan konusunu kurallaÅŸtıran bir medeniyetin mensubuyuz, kediyi hapseden kiÅŸinin cehennemlik iÅŸ yaptığını, buna mukabil susuz köpeÄŸe su verenin ise cennete layık olduÄŸunu söyleyen bir Peygamberin izindeyiz.

- Hayvan haklarından yola çıkıp kurban aleyhinde tavır konmamalıdır.

- Kazanlı Alim Åžihabüddin Mercani “Haceri Esved’i öpmek için mü’mini dövmek” ifadesini kullanmış o mahalde yaÅŸanan izdiham için.

- Efendimiz (s.a.v.) ise tavaf ederken ÅŸunları söylüyor: 
“Ey Kabe sen ne yücesin. 
Ben ne güzelsin. Ama bir mü’minin kalbi senden 
yücedir, güzeldir.”

‘IŞİD gibi oluÅŸumları masaya yatırmalıyız’

- Ä°slam dünyası Ä°ÅžID ve benzeri oluÅŸumları masaya yatırmalı. Dış sebepleri haklı olarak konuÅŸuyor, ama iç sebepler üzerinde yeterince durmuyoruz. Dahili sebepler din ile hayat, akıl ile vahiy arasında doÄŸru iliÅŸki kurulamamasıdır. Ä°nsan yetiÅŸtirme düzeneklerimizi yeniden gözden geçirmeliyiz. Dini tabib yöntemi ile anlamalıyız, eczacı yöntemi ile reçete yazdırmamalıyız. DeÄŸer üreten dindarlık deÄŸil yaÅŸadığımız, deÄŸer tüketen dindarlık. Bütün bu olumsuz örneklere raÄŸmen Ä°slam, insanlığın vicdanıdır. 

- Ümmet aynı annenin çocukları gibi bir ahlak birlikteliÄŸidir. Önemli olan bir başının olmaması deÄŸil, bir ortak kalbinin aklının olmamasıdır. Onu oluÅŸturmadan ortaya konacak her hilafet iddiası bir travmadır.

- Ä°slam dünyasındaki iç gerilimlere karşı bir ÅŸeyler yapabilmek amacıyla 156 Ä°slam aliminin katıldığı bir Alimler Ä°nisiyatifi oluÅŸturuldu, baÅŸkanı benim, biri sünni biri ÅŸii iki yardımcı var. Bu temas grubu, Ä°ran’da Irak’ta, Lübnan’da görüÅŸmeler yapacak, bu grubun çalışmalarına göre Alimler Ä°nisiyatifinin Uluslararası bir ÅŸuraya dönüÅŸmesi üzerinde durulacak.

‘Diyanet kadar daha önemli bir proje’   

Diyanet Ä°ÅŸleri BaÅŸkanı Görmez, 29 Mayıs Üniversitesi’nin uluslararası bir Ä°slam üniversitesine dönüÅŸtürüleceÄŸini söyledi.

 

Åžu anda dünyada, Mısır’da (Ezher) Endonezya’da, Medine’de, Malezya’da, Pakistan’da ve Ä°ran’da (Kum) olmak üzere 5 Uluslararası Ä°slam Üniversitesi olduÄŸunu, sadece Ezher’in ÅŸubeleriyle birlikte (ki Afrika’da 52 ÅŸubesi var) 500 bin yabancı öÄŸrenciyi eÄŸittiÄŸini, Kum’da 500 Türk öÄŸrencinin okuduÄŸunu söyledi. Ä°stanbul’da kurulacak üniversitenin Türkçe, Arapça, Ä°ngilizce ve Farsça eÄŸitim vereceÄŸini belirten Görmez, “Üniversitemiz bunlara alternatif deÄŸil, buraları da güçlendirecek bir nitelik taşıyacak” dedi. Bu üniversitenin bütün Ä°slam dünyası ve insanlık için çok önemli olduÄŸun vurgulayan Görmez, “Bu proje Diyanet Ä°ÅŸleri BaÅŸkanlığı kadar önemli” diye konuÅŸtu.

STARGAZETE HABER

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.