Sosyal Medya

YaÅŸam

Nüfusumuzun yüzde kaçı yaşlı?

Bakan İslam, "Tarihimizdeki en yüksek yaşlı nüfusa sahibiz" dedi.



Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı AyÅŸenur Ä°slam, geleneklere uygun yaÅŸlılık planlaması yapmak istediklerini belirterek, "YaÅŸlılarımızı kendi ortamlarından ayırmamak, aile çevrelerinden ya da alışkın oldukları yerlerden ayırmadan onlarla ilgili bütün sorunları çözerek, topluma katkı saÄŸlamalarını bütün ömürleri içerisinde mümkün kılarak, onları gençlerle iletiÅŸim halinde tutarak, mutlu, iyi, üretken, güzel bir yaÅŸlılık dönemi saÄŸlamayı hedefliyoruz" dedi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve YaÅŸlı Hizmetleri Genel MüdürlüÄŸü tarafından"YaÅŸlı Hakları Konferansı" düzenlendi. Konferansa, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı AyÅŸenur Ä°slam, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı MüsteÅŸar Yardımcısı Gazi AlataÅŸ, Bakanlık yetkilileri ve huzurevindeki yaÅŸlılar katıldı.

Burada konuÅŸan Bakan Ä°slam, yaÅŸlanmayı sayısal ve biyolojik bir durum olarak görmediklerini, bunun insan ömrünün çok doÄŸal süreçlerinden biri olduÄŸunu belirtti.

YaÅŸlılar için eskiden "ihtiyar" denildiÄŸini, kelimenin anlam deÄŸiÅŸtirerek, kötü bir anlamı varmış gibi algılandığını belirten Ä°slam, "Ä°htiyar kelimesinin çok güzel bir anlamı vardır. Akıl baliÄŸ demektir, aklı başında olan, iradesi elinde olan. Bizim toplumumuz ihtiyarı, yaÅŸlıyı sever. Böyle kalmak istiyoruz, geleceÄŸe de böyle devam etmek istiyoruz" dedi.

Ä°slam, bazı toplumlarda yaÅŸlıların ötekileÅŸtirildiÄŸine, farklı bir ortamda yaÅŸamaya mahkum edildiÄŸine dikkati çekti.

Türkiye'de son yıllarda yaÅŸlı nüfusunun arttığını ifade eden Ä°slam, "Tarihimizdeki en yüksek yaÅŸlı nüfusa sahibiz, nüfusun yüzde 7.51'i yaÅŸlı. Bununla iftihar ediyoruz. Bu aslında ülkemizdeki geliÅŸmiÅŸlik çizgisini de gösteren bir nüfustur. Bu demektir ki insan nüfusu kalite kazandı, saÄŸlık hizmetleri mükemmele doÄŸru gidiyor, insanımıza iyi bir hayat sunuyoruz, onun uzun ömürlü olmasını saÄŸlamayı baÅŸardık. Bununla iftihar ediyoruz" diye konuÅŸtu.

Ülkede 2023 yılında yaÅŸlı nüfusunun yüzde 10'u bulacağını, 2050 yılında yüzde 21'lere ulaÅŸacağını vurgulayan Ä°slam, yaÅŸlılarla ilgili yapılanlar ve yapmayı planlananların bu konferansta konuÅŸulacağını söyledi.

Bakan Ä°slam, "Geleneklerimize uygun yaÅŸlılık planlaması yapmayı arzu ediyoruz. YaÅŸlılarımızı kendi ortamlarından ayırmamak, aile çevrelerinden ya da alışkın oldukları yerlerden ayırmadan onlarla ilgili bütün sorunları çözerek, topluma katkı saÄŸlamalarını bütün ömürleri içerisinde mümkün kılarak, onları gençlerle iletiÅŸim halinde tutarak mutlu, iyi, üretken, güzel bir yaÅŸlılık dönemi saÄŸlamayı hedefliyoruz" ÅŸeklinde konuÅŸtu.

YaÅŸlıları mümkün olduÄŸunca kendi evlerinde, aile ortamlarında zamanlarını geçirmelerini saÄŸlamaya, onların bakım ve ihtiyaçlarını kendi ailelerinin içinde karşılamaya çalıştıklarını anlatan Ä°slam, bunun mümkün olmaması halinde ise yaÅŸlıları huzurevlerinde, yaÅŸlı bakım evlerinde ağırladıklarını hatırlattı.

YaÅŸlı bakım evleri ve huzurevleri konusunda politika deÄŸiÅŸikliÄŸine gittiklerini belirten Ä°slam, yaÅŸlıların daha çok ev ortamına yakın, sosyal hayatın içinde bakımını planladıklarını, bunun gelenek ve göreneklere daha uygun olduÄŸunu düÅŸündüklerini ifade etti.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı MüsteÅŸar Yardımcısı AlataÅŸ ise yaÅŸlılar konusunda yapılacak çalışmaların ülkenin kültürü ve gelenekleriyle çok baÄŸlantılı olması gerektiÄŸini belirtti.

AlataÅŸ, yaÅŸlılarının bakımına yönelik ülkenin kültürüne uygun yeni açılımlar getirilmesinin önemini vurguladı.

(AA)

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.