Sosyal Medya

Dünya

NATO: Rus birlikleri Ukrayna'da

NATO Rus Ordusu'nun "Ukrayna topraklarında hükümete karşı savaşan isyancı güçlere yardım ettiğini gösteren" uydu resimleri yayımladı.



Ukrayna CumhurbaÅŸkanı "gerilimdeki büyük artış" nedeniyle güvenlik konseyi toplantısı yaptı.

Ä°syancı güçler daha önce kıyı ÅŸehri Novoazovsk'u ele geçirerek yein bir cephe açmıştı.

Dört aydır süren çatışmalarda en az 2.119 kiÅŸi hayatını kaybetti.

Batılı liderler Rusya'yı kınarkeh BirleÅŸmiÅŸ Milletler Güvenlik Konseyi acil bir toplantıda buluÅŸtu.

NATO adına açıklama yapan TuÄŸgeneral Niko Tak binden fazla Rus askerinin Ukrayna topraklarında bulunduÄŸunu, bu askerlerin isyancı güçlere yardım ettiÄŸini ve onlarla birlike savaÅŸtığını söyledi.

BBC'ye konuÅŸan Tak son iki haftada "Rusya'nın Ukrayna'daki askeri müdahale seviyesinin önemli ölçüde arttığını" söyledi.

'İsyancılara yardım ediyorlar'

Tak "NATO doÄŸu Ukrayna'daki ayrılıkçı güçlere aralarında hava savunma sistemleri, top, tank ve zırhlı personel taşıyıcıların da bulunduÄŸu büyük miktarda geliÅŸmiÅŸ silahların gönderildiÄŸini tespit etti. Rusya Ukrayna Ordusu'nun lehine seyreden çatışmanın gidiÅŸatını deÄŸiÅŸtirmek için isyancıları güçlendiriyor ve malzeme saÄŸlıyor" dedi.

Ancak Rusya'nın AB Büyükelçisi Vladimir Çiznov iddiaları reddetti ve "NATO bu suçlamaları destekleyecek herhangi bir kanıt sunmadı" dedi.

Çiznov Ukrayna topraklarındaki tek Rus askerlerinin geçen hafta yakalanan 10 paraÅŸütçü olduÄŸunu söyledi.

Almanya BaÅŸbakanı Angela Merkel ise Avrupa Konseyi'nin gelecek Cumartesi günkü zirvede Rusya'ya karşı yeni ambargoları ele alacağını belirtti.

Ukrayna Güvenlik Konseyi CumhurbaÅŸkanı Petro PoroÅŸenko baÅŸkanlığındaki toplantının ardından zorunlu askerlik hizmetine geri dönüleceÄŸini açıkladı.

BaÅŸbakan Arseni Yatsenyuk Rusya'nın "Avrupa'da bir savaÅŸ baÅŸlattığını" söyledi ve uluslararası topluma "etkili adımlar atılması" çaÄŸrısında bulundu.

Ayrılıkçıların lideri Aleksandr Zakarçenko Rus televizyonuna yaptığı açıklamada üç ila dört bin Rus vatandaşının saflarında çarpıştığını söyledi.

Zakarçenko bunların büyük çoÄŸunluÄŸunun eski Rus ordusu mensubu ya da izindeki askerler olduklarını ve hepsinin gönüllü çarpıştığını savundu

Ayrılıkçıların ilerleyiÅŸi

Bu hafta Rusya yanlısı ayrılıkçılar Ukrayna ordusuna karşı yeni bir cephe açarak güneye yöneldi.

Ayrılıkçıların son harekatı öncesinde Ukrayna ordusu Donetsk ve Luhansk bölgelerini çembere almaya çalışıyordu.

Kıyı ÅŸeridinde yeni bölgelerin kontrolünün ayrılıkçılara geçmesi durumunda Ukrayna ordusunun iÅŸinin zorlaÅŸabileceÄŸi belirtiliyor.

Minsk görüÅŸmeleri

Poroşenko ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Belarus'un başkenti Minsk'te biraraya gelmişti.

Avrupa BirliÄŸi (AB) DışiÅŸleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton'un da katıldığı görüÅŸmeler oldukça soÄŸuk geçmiÅŸ ve taraflar herhangi bir uzlaşı mesajı vermeden Minsk'i terk etmiÅŸti.

ABD ve AB Rusya'nın Ukrayna politikalarını gerekçe göstererek bir dizi yaptırımı yürürlüÄŸe sokmuÅŸ durumda.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.