Sosyal Medya

Makale

Moro seferinden 'beyaz haberler'...

Dört kiÅŸilik bir Ä°HH ekibiyle birlikte Moro sorununun çözümü konusunda somut adımlar atmak üzere nihayet Moro'nun müstakbel baÅŸkenti Cotabato'dayız.

Moro, 25 milyonluk Mindanao Adası'nın Müslümanların en yoÄŸun olarak yaÅŸadıkları bölgesi. Moro'nun nüfusu yaklaşık olarak 10 milyon. Müstakbel baÅŸkent Cotabato'nun nüfusu ise 600 bin.

Cotabato, tabiî olarak, Moro'lu Müslümanların temel siyasî, kültürel, ekonomik varoluÅŸ mücadelelerini verdikleri merkez üs.

Bugün Moro'lu Müslümanların varoluÅŸsal haklarının 1962 yılında fiilen baÅŸlatıldığı, 1977'de resmen örgütlenerek mücadele ve mücahedesinin verildiÄŸi Moro Ä°slâmî KurtuluÅŸ Cephesi'nin (MILF) karargâhını ziyaret ettik.

MILF'in Merkez Yürütme Kurulu üyelerinin hepsinin hazır bulunduÄŸu önemli ve verimli bir görüÅŸme gerçekleÅŸtirdik. Bu görüÅŸmede aldığımız kararları birazdan ayrıntılı olarak sizlerle paylaÅŸacağım.

Ama önce, isterseniz, Moro nedir, Moro mücadelesi nasıl baÅŸladı, bu konuda bazı kritik bilgileri sizlerle paylaÅŸmak isterim.

Yaptığımız görüÅŸmelerin önemi ve Moro'lu Müslümanların Filipinler Yönetimi'yle gerçekleÅŸtirdiÄŸi Barış Süreci'nin ne anlam ifade ettiÄŸi o zaman daha iyi anlaşılabilir.

MORO Ä°SLÂMÎ HAREKETÄ°NÄ°N KISA TARÄ°HÇESÄ°

Moro hareketi, Ezher mezunu Selâmet HaÅŸimi'nin önderliÄŸinde 1962 yılında baÅŸlıyor. Hareketin önde gelen isimlerinden biri de baÅŸlangıçta, biraz daha milliyetçi eÄŸilimleri baskın olan Nur Misuari. Türkiye'de özellikle 70'li yıllarda iki lider de iyi bilinirdi. Ama aralarındaki fark bilinmezdi.

Ä°ki liderin aralarındaki / söylemlerindeki farklılık, hareketin seyrini deÄŸiÅŸtirmiÅŸ oysa.

Åžu ân Selâmet HaÅŸimi hayatta deÄŸil; vefat etmiÅŸ durumda. Onun yerine -'efsane komutan' olarak adlandırılan- Hacı Murat Ä°brahim, davayı omuzluyor ve baÅŸarıyla götürüyor.

Nur Misuari ise yaşıyor ama zamanla Ä°slâmî Selâmet Cephesi'nden ayrılarak Ululsal KurtuluÅŸ Cephesi adıyla baÅŸka bir örgüt kuruyor. Ve Filipinler devletiyle daha yakından ve tavizkâr iliÅŸkiler kuruyor.

Ä°pler tam bu noktada kopuyor. Ä°ki hareket de hem silahlı hem sivil mücadele veriyor. Fakat ipi Ä°slâmî Selâmet Cephesi göÄŸüslüyor ve bugün Filipin Hükümeti'yle Moro'nun 'özerk bir devlet' olmasını eksene alan kapsamlı barış görüÅŸmelerini baÅŸlatacak noktaya kadar getirmeye muvaffak oluyor Moro davasını.

Öte yandan sürekli ikircikli bir tavır takınan Misuari'nin hareketi ise neredeyse ölmüÅŸ durumda.

Tabiî bu süreçte Filipin hükümeti, yer yer iki hareketi birbirine düÅŸürmek için türlü yollara baÅŸvurmaktan geri durmuyor. Bu konuda 'süreç'e zarar vermemek için devletin gerçekleÅŸtirdiÄŸi türlü oyunları, bölme planlarını, çeÅŸitli oluÅŸumları birbirine düÅŸürme giriÅŸimlerini vesaire burada yazmak istemiyorum. Sadece 'bilin', diye hatırlatmakla yetiniyorum.

MORO'DAN SEVÄ°NDÄ°RÄ°CÄ° 'BEYAZ HABERLER'

Nihayet 10 yılı aÅŸkın süren görüÅŸmeler sonrasında, özellikle de bu yıl içinde artarda gerçekleÅŸtirilen, Türkiye'nin garantör ülkelerden biri olduÄŸu, Ä°HH'nin gözlemci statüsüyle katkı verdiÄŸi müzakerelerden sonra barış süreci konusunda sona doÄŸru adım adım gidilmesi imkân dâhiline giriyor.

Bizim bugün MILF'ın Merkez Yürütme Kurulu Üyeleri'yle gerçekleÅŸtirdiÄŸimiz görüÅŸme, Filipin Devleti'nin de bilgisi dâhilinde olan bir görüÅŸmeydi. Moro'lu Müslümanların temel siyasî, kültürel ve ekonomik haklarına kavuÅŸabilmelerine Türkiye'nin yapabileceÄŸi katkıları masaya yatırdığımız, müzakere ettiÄŸimiz görüÅŸmede, bu sürecin ivme kazanmasını saÄŸlayacak somut adımlar atıldı.

Bunlardan bazılarını sizlerle özet olarak paylaÅŸmak isterim.

Moro'lu Müslümanların ihtiyacını ÅŸiddetle hissettikleri en önemli sorun her alanda kalifiye eleman yani iyi yetiÅŸmiÅŸ insan sermayesi sorunu.

Bu konuda MILF'ın yönetim kadrosunun, önde gelen isimlerinin siyasî iliÅŸkiler, diplomasi, uluslararası iliÅŸkiler, seçimlere hazırlık gibi alanlarda Türkiye'de eÄŸitilmesine karar verildi.

Yine insan sermayesinin güçlendirilmesi açısından lise, üniversite ve yüksek lisans düzeyinde belli baÅŸla alanlarda Moro'lu gençlerin Türkiye'de eÄŸitim alabilmeleri konusunda anlaÅŸmaya varıldı.

En önemli kararlardan biri de Ä°mam-Hatip okullarına benzer, özellikle BeyoÄŸlu ve Kadıköy Ä°HL'nin Arapça ve Ä°ngilizce öncelikli eÄŸitim modelini uygulayacak okulların Moro'da da açılması konusunda mutabakat kararına varıldı.

Bugünkü görüÅŸmenin belki de en önemli baÅŸlıklarından biri, Moro'lu kız öÄŸrencilerin -özellikle saÄŸlık ve eÄŸitim alanlarında- Türkiye'de eÄŸitim almaları konusunda vardığımız mutabakattı.

BÄ°LKUVVE UMUDU BÄ°LFÄ°Ä°L UMUDA DÖNÜÅžTÜRMEK Ä°ÇÄ°N...

Son olarak burada Ä°HH, SETA, Diyanet ve tabii çeÅŸitli cemaatler gibi güçlü ve köklü kuruluÅŸlarımızın, Türkiye'nin bütün mazlum halklar arasında dünya ölçeÄŸinde bilkuvve umut olarak görüldüÄŸü bir sırada bunun bilfiil umut olma konusunda önaçıcı ve yol açıcı roller oynadığı ve bu tür çabaların tahmin edildiÄŸinden daha etkili bir rol, yol ve yöntem olduÄŸu gerçeÄŸine dikkat çekmek isterim.

Moro'dan 'beyaz haberler' getireceÄŸim demiÅŸtim. Ziyaretimizin daha ilk gününde sözümü tuttum.

Size düÅŸense, Türkiye'nin sadece Moro'da deÄŸil, Filistin'de, Patani'de, DoÄŸu Türkistan'da, Balkanlarda, Afrika'da, Kafkaslar'da bu tür atılımları için dualarınızı eksik etmemeniz.

Åžimdiden teÅŸekkür ederek yeni beyaz haberlerde buluÅŸmak üzere Allah'a emanet olunuz, diyorum.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.