Sosyal Medya

Coğrafyamız

Mısır'dan 65 milyar dolar kaçırıldı

Mısır'da ülke içinde yaşanan karmaşa devam ederken son 3 ay içinde 65 milyar doların ülkeden özel jetlerle kaçırıldığı iddia edildi.



Ä°sviçre Federal Finans Departmanı (Finans Bakanlığı) tarafından hazırlanan rapora göre son üç ay içerisinde 65 milyar dolar Mısır dışına illegal yöntemlerle taşındı.

Tunus merkezli Capradio isimli haber sitesine göre, Ä°sviçre Finans Bakanı Eveline W. Hlomv süpervizörlüÄŸündeki raporda, miktarın paketler halinde özel jetlerle yurt dışına kaçırıldığı iddiasına yer verildi.

Resmi açıklamalarda teyid ediliyor

Mısır'ın finansal hareketlerini takip eden Merkezi Denetim Organizasyonu (Central Auditing Organisation CAO) da geçtiÄŸimiz aylarda benzer bir açıklama yapmış, son bir yıl içinde Mısır'dan 10 milyar dolar civarında para çıkışı olduÄŸunu belirtmiÅŸti.

General Sisi yönetimindeki birimlerin bile resmi açıklamalarda 10 milyar dolar gibi bir rakamı telaffuz etmesi 65 milyar dolarlık çıkışın gerçek olması ihtimalini güçlendiriyor. Çıkan paranın kısmen uluslararası sermayeye, kısmen de Mısırlı iÅŸ adamlarına ait olduÄŸu, sermayenin istikrarsızlıktan ve riskten kaçtığı belirtiliyor.

Tüm projeler askıda

GeçtiÄŸimiz mart ayında Åžarmü'ÅŸ-Åžeyh'de düzenlenen yatırım konferansı ile Kahire'nin 15 ila 20 milyar dolar arası büyüklükte yatırım sözü aldığı haberleri basında yer almıştı. 3 Temmuz 2013 darbesini destekleyen Körfez liderlerinin de katıldığı bu zirvede alınan proje kararlarının birçoÄŸunun kadük kalacağı beklentisi hakim.

Mursi'nin devrilmesi ile ülkeden çıkmak zorunda kalan iÅŸ adamı ve siyasetçiler “Projelerin hiç biri gerçekleÅŸmedi. Kahire'ye yeni bir merkez yapılması gündemdeydi, Sisi paramız yok dedi. BAE'nin desteÄŸi ile 1 milyon adet konut inÅŸa edilecekti ama olmadı. Åžarmü'ÅŸ-Åžeyh konferansı, sadece, ülke yatırım alıyor, imajı vermek için düzenlendi. Yatırımcı risk görmek istemiyor” ifadelerini kullandı.

Körfez sıkıntılı

Son bir yıl içerisinde 40 dolara kadar inen petrol fiyatları Suudi Arabistan, BAE gibi bölgedeki darbe yönetimlerine siyasi ve maddi destek veren Körfez ülkelerini de kısmen sıkıntıya sokmuÅŸa benziyor. Özellikle BAE dün yaptığı açıklama ile petrol fiyatlarını arttırdı. Enerji odaklı ekonomi tasarruf kararı ile petrolde devlet sübvansiyonunu 13 yıldır ilk defa kesme kararı aldı.

'Yeni Suudi Arabistan' da desteÄŸi kesebilir

Mısırlı iÅŸ adamları Suudi Arabistan yönetiminin Sisi'ye verdikleri desteÄŸin bölgede istikrar deÄŸil aksine istikrarsızlık yarattığını gördüÄŸünü, bu nedenle Mısır'a yönelik politikalarının da deÄŸiÅŸtiÄŸini belirtti.

Özellikle yeni göreve gelen Kral Selman'ın ülkenin iç ve dış politika alanında yapmaya çalıştığı deÄŸiÅŸimin de etkisinin büyük olması bekleniyor. Petrol fiyatlarının Suudi Arabistan'ı da vurduÄŸu göz önüne alınırsa, Mısır cuntasına olan finansal desteÄŸin de yürümeyeceÄŸi kaçınılmaz.

3 Temmuz darbesinden hemen sonraki 1,5 yıl içinde Körfez ülkelerinden 50 milyar dolar büyüklüÄŸünde nakit ve petrol/doÄŸalgaz desteÄŸi alan, ancak ülke için pek bir ÅŸey yapmayan Mısır hükümetinden ümit kesilmiÅŸe benziyor.

Yatırımcılar dava açıyor

YeniÅŸafak'a göre BirleÅŸmiÅŸ Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD) tarafından ÅŸubat ayında yayımlanan rapora göre yatırımcılar tarafından en çok dava açılmış ülkeler arasında Mısır 4'üncü sırada yer alıyor. Aynı listede Arjantin 1'inci sırada yer alırken sırasıyla Venezuela ve Çek Cumhuriyeti takip ediyor.

Özel hesap dikkat çekti

GeçtiÄŸimiz ÅŸubat ayında HSBC'nin sızdırılan gizli hesap bilgilerine göre Mısır, Ä°sviçre HSBC'de en çok özel dolar hesabına sahip ülkeler arasında 20'nci sırada yer alıyor. Sızan belgelere göre 1988 ila 2007 arasında Mısırlı müÅŸterilerin dolar hesapları 3,5 milyar dolara ulaÅŸmış. 700 müÅŸteriye ait 1478 adet hesabın yer aldığı belirtiliyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.