Sosyal Medya

Makale

Küresel güçlerin Suriye oyunu

BildiÄŸiniz gibi geçen hafta Cuma günü Astana sürecinin bileÅŸenleri Ä°ran’ın baÅŸkenti Tahran’da sürmekte olan Suriye krizine bir çözüm bulmak için Türkiye-Ä°ran-Rusya üçlüsü bir araya gelmiÅŸti.

Zirvede hangi tarafın ne söylediÄŸi canlı yayında verdiÄŸi için tüm dünya takip etti. Herkesin merak ettiÄŸi zirve bitti ama Ä°dlib’te bombardıman ve sivil ölümler devam ediyor.

Bu yazıyı yazmadan önce Ä°dlib’te bulunan önemli bir kaynağı telefonla arayarak sahada olup bitenleri sorduÄŸumda :’’ Maalesef sivil ölümlerin devam ettiÄŸini hatta bir saÄŸlık merkezinin bile rejim tarafından vurulduÄŸunun’’ bilgisini vermiÅŸti.

Ä°dlib’te yaÅŸayan insanların ‘’Tahran’da yapılan üçlü zirve hakkında ne düşündüklerini’’ sorduÄŸumda ise, verdiÄŸi cevap: ‘’Ä°nsanlar çaresizlikten dolayı bir ümit besliyorlardı ama gittikçe o ümit de tükeniyor.’’ diye cevapladı.

Tahran’daki zirveden birkaç saat sonra ABD’nin yaptığı açıklamada ‘’kuvvetlerinin Suriye’de süresiz kalacağını’’ duyurmuÅŸtu.

Suriye haritasına baktığımızda petrol koyularının bulunduÄŸu Fırat’ın doÄŸusuna ABD yerleÅŸmiÅŸ durumda. Rusya ise, Akdeniz’de keÅŸfedilen doÄŸal gaz kaynaklarının bulunduÄŸu yere yerleÅŸmiÅŸ.

Dolaysıyla Suriye’nin bu son tablosu gösteriyor ki, ABD ile Rusya’nın belli bir oranda birbiriyle rekabetleri olsa da büyük oranda ise, anlaÅŸarak iÅŸlerini yürütüyorlar.

ABD, Rusya’yı ‘’Esat rejimini desteklemekle’’ suçluyor, Rusya da, ABD’yi ‘’Suriye’yi istikrarsızlaÅŸtırmakla’’ suçluyor. Ama her iki taraf da birbirlerinin aleyhinde suçlamanın dışında somut bir adım atmıyor.

Tüm bu gelişmeler gösteriyor ki, küresel güçlerin ne söylediklerine değil, ne yaptıklarına bakılmalı.

küresel güçlerin sahadaki durumuna bakalım

ABD, fikri desteÄŸi Siyonistlerden, parasal desteÄŸi S.Arabistan’dan, sahada ölmek için PKK’yı arkasına alarak hareket ettiÄŸini görüyoruz. Rusya ise, siyasi desteÄŸi Çin’den, sahada da Ä°ran ve Esat rejimini arkasına alarak hareket ediyor.

Gördüğünüz gibi kaynakları aralarında bölüşenler ABD ile Rusya’dır ölenler ise, bu coÄŸrafyanın çocuklarıdır. Bu çeliÅŸkinin yüzde yüz kazançlı tek ülkesi ise, Ä°srail’dir.

Peki, ne hedefleniyor?

Ä°srail’in güvenliÄŸi için Suriye’yi üç parçaya ayırmak istiyorlar. Türkiye ve Ä°ran’ı da iç karışıklarla meÅŸgul etmek istiyorlar.

ABD’nin Genelkurmay BaÅŸkanı Orgeneral Joseph Dunford geçen hafta ‘’ABD’nin Yunanistan’da askeri varlığını geniÅŸletmeyi düşündüğünü’’ açıklaması, Ä°ncirlik üssünü Yunanistan’a taşıyıp orada Türkiye’yi terörle meÅŸgul edip, DoÄŸu Akdeniz’deki enerjiyi aralarında pay etmeyi hedeflediklerini düşünüyorum.

Ä°ran’ın Avrasya müttefiki Rusya’da farklı deÄŸildir. Ä°srail, Ä°ran’ı Suriye’den çıkartmaya çalışıyor ama Rusya tepki göstermiyor. Ä°srail, Ä°ran’ın Suriye’deki hedeflerine 200’den fazla saldırılarda bulunuyor, Rusya buna da tepki göstermiyor. Ä°ran’da artan gösterilerin arkasında hep bu planlar var.

Sonuç:

Türkiye ve Ä°ran’a tarihsel bir sorumluluk düşüyor. Bölgenin önemli iki devleti, bölgesel rekabetlerini bir kenara bırakıp kendilerine yönelmiÅŸ, küresel güçlerin oyununu birlikte bozabilirler. Türkiye ve Ä°ran’ın dayanışması saÄŸlanabilirse, bunun sonuçları geniÅŸ bir coÄŸrafyaya yayılarak gerçek bir birlikteliÄŸin oluÅŸmasına da zemin hazırlar. Nesilden nesile aktarılan Åžii-Sünni ihtilafına da ciddi pozitif bir katkı yapmış olurlar.

Türkiye bu vizyona sahip ama İran mezhep taassubunu aşabilecek mi?

KAYNAK: MÄ°LAT

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.