Sosyal Medya

Makale

Büyük ülkenin küçülen imajı

Bir önceki yazımızda, Türk-ABD iliÅŸkilerinin ‘’1 Mart tezkere krizinden beri dalgalı bir seyir izlediÄŸini’’ belirtmiÅŸtik. Ä°zmir’deki papaz(?) üzerinden yaÅŸanan gerginlik ise, var olan dalgaları tsunamiye çevirip TL’yi dolar karşısında zayıflatmıştır.

Bu yeni durum karşısında birçoÄŸumuzun zihninde oluÅŸan soru ‘’Peki, ABD ne yapmaya çalışıyor?’’ Bu konuda epey yazılar yazıldı ve yazılmaya devam edecektir.

Biz de bu haftaki yazımıza bu soruya cevap bulmak için, uluslararası iliÅŸkiler uzmanı Amerikalı bir profesörle Skype üzerinden bir görüşme gerçekleÅŸtirdik. Görüşmenin içeriÄŸine geçmeden önce ilginç bir detayı paylaÅŸmak isterim: Profesör not aldığımı görünce: ‘’Bunları yayınlayacak mısın?’’ diye sorunca ‘’Ä°zniniz olursa evet.’’ dedim. Bunun üzerine profesör gülümseyerek ‘’O zaman adımı verme.’’ dedi.

Biz de profesöre verdiÄŸimiz söze sadık kalarak ismi ve kimliÄŸi hakkında detay vermeden sohbetin güncel konusu olan Türk-ABD iliÅŸkileri hakkındaki görüşlerine yer vermekle yetindik.  

Sayın Profesör Türk-ABD ilişkilerinin Andrew Brunson üzerinde iyice gerilmesini nasıl değerlendiriyorsunuz?

-Türk-ABD ilişkileri Brunson ile gerilmedi çünkü zaten gergindi. Başkan Trump ve yönetimi sadece var olan bu gerginliği kasım ayında yapılacak seçimlere malzeme yapmak için böyle bir tutum takınıyor.

Türk-ABD gerginliğinin asıl sebebi nedir?

-Sorunuzu şöyle düzeltmek isterim ‘’sebepleri’’ demek daha doÄŸru olur zira tek bir sebep yoktur. ABD’nin öncelikleri ve çıkarları Türkiye’nin öncelikleri ve çıkarlarıyla çatışıyor. Böyle bir durumda iki müttefik arasında gerginlik kaçınılmaz olur.

Biraz somutlaştırabilir misiniz?

-ABD’nin birinci önceliÄŸi Ä°srail iken, Türkiye’nin önceliÄŸi Filistin’dir. ABD’nin bölgedeki çıkarlarının güvenliÄŸi için ‘’Kürtlerle ittifak kurmak’’ önemli bir imkân iken, Türkiye için ciddi bir tehdit oluyor. ABD dolar ile dünya üzerinde kurduÄŸu imparatorluÄŸu korumaya çalışırken, Türkiye; Rusya, Çin ve Ä°ran’a yerli para üzerinden ticaret yapmayı öneriyor. ABD, Türkiye’nin Rusya’dan S-400 hava savunma sistemleri almasını NATO için tehdit görürken, Türkiye bunu güvenliÄŸi için zaruri görüyor. ABD, OrtadoÄŸu ve Afrika üzerinde saÄŸladığı stratejik üstünlüğü daha da derinleÅŸtirmek için planlar yaparken Türkiye; Somali, Katar ve Sevakin Adası’nda askeri üsler kurarak bu bölgelerin geleceÄŸi hakkında söz sahibi olmak istiyor.

Bunun gibi daha pek çok somut örnek gösteriyor ki, Türk-ABD iliÅŸkileri bu çerçevede deÄŸerlendirilmelidir. Trump’ın twitleri ve Brunson üzerinden deÄŸil. Aslında Trump’ın bu twitleri dünyanın büyük gücü olan Amerika’nın imajını küçültüyor.

Türk-ABD ilişkileri düzelir mi?

-Müttefikler arasında zaman zaman çıkar çatışmaları olur ancak bunların çözümü diplomasidir. Diplomasinin temel hedefi, devletler arasında çıkan sorunları müzakere ederek bir çözüm bulmaktır. Ancak ABD’nin talihsizliÄŸi, Trump gibi bir baÅŸkan tarafından yönetiliyor olmasıdır.

Devamı için tıklayın

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.