Sosyal Medya

Makale

Türk Yunan ilişkilerinde İsrail lobisi

Uluslararası dengelerin hızla deÄŸiÅŸtiÄŸi, OrtadoÄŸu coÄŸrafyasının belirsiz bir ortama sürüklendiÄŸi son yıllarda, komÅŸumuz Yunanistan’da Ä°srail’in faaliyetleri dikkat çekiyor.

Ä°srail, Yunanistan ile 11-05-2018 tarihinde askeri bir tatbikat yapmış ve her iki ülkenin genelkurmay baÅŸkanları şöyle demiÅŸlerdi ‘’ Ä°srail-Yunan askeri iÅŸbirliÄŸinin daha da geliÅŸtirilmesi için çalışmalar sürecektir’’

Peki, İsrail ve Yunanistan kime karşı askeri işbirliği geliştirmek istiyor?

Bu sorunun cevabı, geçtiÄŸimiz günlerde Ä°srail’in Haaretz gazetesinin genel yayın yönetmeni Aluf Ben’in, Yunanistan’ın Ekathimerini gazetesine yaptığı açıklama da ‘’Türkiye’nin son yıllarda ki tutumu Ä°srail ve Yunanistan’ı yakınlaÅŸtırdığını’’ söylemesi her ÅŸeyi net açıklıyor.

O zaman akla ÅŸu soru geliyor ‘’Ä°srail’i, Yunanistan’la bir araya getiren temel güdü nedir?’’

Ä°srail’in burada Türkiye’ye karşı iki temel strateji izlediÄŸini görüyoruz. Birincisi;Türkiye, Ä°srail’in Filistin’de uyguladığı zulmü, en üst seviyede eleÅŸtirmesine karşı, Ä°srail’de, Yunanistan’la iliÅŸkilerini geliÅŸtirerek Türkiye’ye mesaj veriyor. Ä°kincisi; son yıllarda DoÄŸu Akdeniz’de keÅŸfedilen büyük miktarda ki enerji ile ilgili olduÄŸu Ä°srail’in Jerusalem Post gazetesindeki ÅŸu satırlarında anlaşılıyor ‘’ Ä°srail, Yunanistan ve Kıbrıs üçlüsünün enerji alanlarındaki iÅŸbirliÄŸi sürecektir’’

Ä°srail ve Yunanistan’ın DoÄŸu Akdeniz’de keÅŸfedilen doÄŸalgaz politikalarını izlediÄŸimizde görüyoruz ki, bu ikili Türkiye’yi denklem dışı bırakmak istiyor.

Ä°srail lobisinin kışkırtmaları etkisinde kalan bazı Yunanlı siyasetçilerin bu çabalarını üst düzey bir devlet yetkilisine sorduÄŸumda bana aynen ÅŸunları söylemiÅŸtir ‘’ Türkiye vatandaÅŸlarının menfaatlerini koruması Türkiye devletinin milli hedefidir’’

Ä°srail lobisinin Yunanistan’da ki kışkırtmaları, sadece Türkiye’nin menfaatleri açısında deÄŸil, aynı zamanda bölge istikrarını da tehdit ediyor. Bunun Yunanistan’a da bir faydası olmayacaktır.

Rumların 1821 yılında Mora yarımadasında Osmanlıya karşı baÅŸlattıkları isyandan sonra kurulan Yunanistan’ın, Türkiye ile olan iliÅŸkilerini incelediÄŸimizde, tarihin hiçbir döneminde gerçek anlamda bağımsız politikalar izleyemediÄŸini, kimi zaman Ä°ngilizlerin, kimi zaman Almanların, kimi zaman Amerikaların, kimi zaman Rus lobilerin etkisinde kalarak Türkiye’yle iliÅŸkilerini hep gergin tutmuÅŸtur.

Ä°lginç olan, Yunanistan’ın bu saydığım ülkelerin lobilerinin etkisinde kalarak, Türkiye’yle iliÅŸkilerini gergin tutmasının Yunanistan’a hiçbir fayda saÄŸlamamıştır, tam tersine zarar vermiÅŸtir.

Bu tarihi tecrübeye raÄŸmen, Yunanistan’ın bazı siyasetçileri bu defa Ä°srail lobisinin etkisinde kalarak, hızla 100 milyon nüfusa doÄŸru giden, dünyanın sayılı ekonomileri arasında yer alan, güçlü bir orduya sahip olan Türkiye’yle iliÅŸkilerini gerginleÅŸtirerek kendilerine hangi faydayı saÄŸlayacaktır?

Yunanlı bazı siyasetçilerin, Türkiye’ye karşı düşmanca bir tutum takınmaları yerine, Yunan halkını periÅŸan eden küresel finans çetelerin kimlerle iÅŸ tuttuÄŸuna bir baksalar, o zaman, peÅŸine takıldıkları Ä°srail lobisinden baÅŸkasını göremeyecekleridir.

GeçmiÅŸte Yunanistan’ı Türkiye’ye karşı kışkırtan lobiler, Yunan halkına hangi faydaları saÄŸladı ki, ÅŸimdi Ä°srail lobisi saÄŸlasın?

http://www.milatgazetesi.com/turk-yunan-iliskilerinde-israil-lobisi-makale,125509.html

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.