Sosyal Medya

Makale

Dünya medyasının yeni kabine yorumları

Almanya

Alman DW’de çıkan bir analizin baÅŸlığı şöyleydi; Demokrasi için Türkiye’de Karanlık Bir Zaman..

Gunnar Köhneimzasını taşıyan analizin özeti şöyle; Recep Tayyip ErdoÄŸan Türkiye’nin yeni ve güçlü baÅŸkanı olarak yemin etmesi, uzun bir arayışın doruk noktasıdır.

1990’lı yıllarda‘’Demokrasi sadece bir araçtır. Menzile ulaşınca terk edilir’’ demiÅŸti. Åžimdi ErdoÄŸan 64 yaşında bu hedefine ulaÅŸtı. Ancak ne olursa olsun Almanya’nın Türkiye’de ki muhalifleri terk etmemesi lazımdır.

Fransa

Fransa 24’tün kabine yorumu ise özetle şöyle; CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan Pazartesi günü yeni kabinesini açıkladı. En kritik bakanlık olan Hazine Bakanlığına damadı Berat Albayrak’ı getirdi.

Cumhuriyet gazetesinin ‘’ Tek adam rejimi resmen baÅŸladı’’ ile Yeni Åžafak gazetesinin "tarihi bir gün’’ olarak nitelendirmesini Türkiye’de kamplaÅŸmanın derinleÅŸtiÄŸini gösteriyor iddiasında bulundu.

Ä°ngiltere

Ä°ngiliz yayın kuruluÅŸu olan Financial times; Pazartesi açıklanan kabinenin en kritik bakanlığı olan Hazine Bakanlığına damadı olan Berat Albayrak’ın getirilmesini dünya piyasaları olumsuz karşıladı.

Financial gazetesine konuşanHollanda Bankası ABN Amro'dan Nora Neuteboom, "Bu kesinlikle umduğumuz bir şey değildi. Piyasalar kabinenin açıklanmasını bekliyordu ve verilen mesaj açık: Bu kabine piyasa dostu değil, Erdoğan dostu." Olarak yorumladı.

Amerika

Amerika’nın en etkili medya kuruluÅŸu olan New York times gazetesi Berat Albayrak’ın Hazine Bakanı olarak atanmasına dikkat çekerek özetle şöyle yazdı; Berat Albayrak'ın Hazine ve Maliye Bakanı olarak atanmasının finans çevrelerini tedirgin etti.

Hükümet, büyük altyapı projeleri için alınmış borç yükü altında. Bu projelerin çoğu Erdoğan ve müttefikleriyle bağı olan firmalarca yapılıyor. Türkiye'nin ekonomisi geçen yıl yüzde 7,4 büyüme oranıyla hâlâ en hızlı büyüyen ekonomilerden. Ancak Türk Lirası, yatırımcı ve kredi verenlerin endişelerinin bir yansıması olarak son zamanlarda değer kaybetti. Diye yazmış.

Rusya

Sputnik Radio’da yeni kabineyi deÄŸerlendiren yorumcu; ErdoÄŸan’ın Batı’ya raÄŸmen seçimi kazanması, Batıyı telaÅŸlandırdı. ErdoÄŸan BaÅŸkanlığında kurulan yeni kabinede Rusya ile Türkiye’nin bölgesel iÅŸbirlikleri devam edeceÄŸinin altını çizdi.

Çin

Çin’in resmi haber ajansı ÅŸunları yazdı; Türkiye CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan’ın Pazartesi günü mecliste yemin törenine katılarak, ülkenin baÅŸkanlık sistemi ile yeni bir döneme geçiÅŸini iÅŸaret etti.

CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’ın yemin töreninden sonra baÅŸkentteki açılış konuÅŸmasında, "Türkiye resmi olarak cumhurbaÅŸkanlığı hükümet sistemine yeni bir baÅŸlangıç yapıyor" dedi. Türkiye'nin yeni dönemde demokrasi, temel haklar, ekonomi ve büyük yatırımlar da dâhil olmak üzere her alanda daha ileriye gideceÄŸine dair söz verdi.

Katar

Katar’ın dünya çapında takip edilen yayın kuruluÅŸu olan El-cezire ise şöyle yorumladı; Türkiye CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan, açılış konuÅŸmasında ülke tarihinde yeni bir dönemin baÅŸlangıcı "her" alanda umut vaat ediyor. Biz sorumluluÄŸumuzun bilincindeyiz, sadece bize destek verenlerin deÄŸil, 81 milyonun CumhurbaÅŸkanı olacağımın bilinmesini istiyorum.

Dün akÅŸam kabine açıklandıktan sonra, birçok dostum arayarak ‘’Dünya medyasının tutumu nasıl?’’ Diye sorunca, birçok kiÅŸi merak ediyor olabilir düşüncesiyle isimlerini verdiÄŸim medyaları tarayarak istifadenize sunmak istedim. Bu konudaki yorumları size bırakıyorum. 

Ancak Alman medyasının ÅŸu ifadesi zihnimde bazı sorular yarattı  ‘’ Ne olursa olsun Almanya’nın Türkiye’de ki muhalifleri terk etmemesi lazımdır’’

Bu ifade Almanya’nın bazı muhaliflerle beraber olduÄŸunu itiraf ediyor ki ‘’ Almanya muhalifleri terk etmemesi lazım’’ diyor.

Peki, kim bu muhalifler? MeÅŸru siyasi partiler, Türkiye’nin meÅŸru hükümetini devirmek için Almanya ile iÅŸbirliÄŸi mi yapıyor?

Eğer böyleyse bu siyasi partilerin meşrutiyeti sorgulanmaz mı?

Bu analizde kast edilen Türkiye’nin ‘’Muhalifleri’’ meÅŸru siyasi partileri deÄŸilse kim bu muhalifler? Pkk mı? Feto mu?  Elkaide mi? DeaÅŸ mı? Almanya bu terör örgütleriyle mi beraber?

Bu soruların açıklığa kavuÅŸması Türkiye´de yaÅŸayan herkesin güvenliÄŸini ilgilendirir.

Önümüzdeki günlerde bu soruların açıklığa kavuşması için araştırmalarım devam edecektir.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.