Sosyal Medya

Makale

Kim kimden ne aldı, ne verdi?

Seçim bitti, şimdi kaybeden taraf kendi içinde tartışmaya başladı.

En büyük kriz CHP’de. Taban öfkeli. Ä°nce iddialı, Türkiye’yi turlamaya hazırlanıyor. KılıçdaroÄŸlu koltuÄŸu bırakmaya yanaÅŸmıyor. SP’de derin bir sessizlik hakim. AkÅŸener “yola devam” diyenlerden. Bu arada Ä°YÄ° Parti kurucuları arasında yer alan Yusuf HalaçoÄŸlu, seçim sonuçlarına iliÅŸkin Meral AkÅŸener›i çok sert bir ÅŸekilde eleÅŸtirdi. HalaçoÄŸlu, «CumhurbaÅŸkanı olacağım diye çıkıp % 7 oy aldınız. Bu baÅŸarı mı?” dedi. Hatırlarsanız 15 Temmuz öncesinde de “baÅŸbakan olacağım” havasındaydı!

AK Parti kaldığı yerden yola devam ediyor. Ama tek farkla, seçmenin verdiği mesajı dikkate alarak.

Sanırım bu noktada ilk yapılacak iÅŸ, AK Partiyi yeni döneme hazırlayacak kadroların yenilenmesi. Yani, seçicileri doÄŸru seçmek en acil ve en önemli iÅŸ. Ve sonra BeÅŸtepe’de, grup yönetiminde ve parti yönetiminde temizlik hareketi ÅŸart.

AK Parti, sorunlu isimleri bir kenara çekmek zorunda. Sorumlu isimleri teklif eden, onların listeye girmesinde sorumluluÄŸu olanlara da “mim” koymak gerek. Bu konuda merhamet mazarrat getirir. EÄŸer çürük yumurtalar ayıklanmazsa, yerel yönetimlerde risk daha da büyüyecek, makas daha da açılacaktır.

Bu konuda topluma güven vermek, verilen sözün karşılığı olduğunu göstermek için belediyelerde ciddi bir temizliğe ihtiyaç var. Seçim bahanesi ile birileri belediyelerde temizlik yapılmasını hep erteletti. Artık onların telkinlerini bir kenara bırakıp, geciken temizlik hareketi şimdiden başlatılmalı.

CHP seçim günü bir skandal yaÅŸadı. CHP seçim sonuçlarını doÄŸru düzgün takip bile edemedi. 50.000 avukatla sandıklara sahip çıkmaktan söz eden, 50-100 kiÅŸi ile yapılabilecek bir seçim takip merkezi bile oluÅŸturamadılar. Hem de dışarıdan aldıkları desteÄŸe raÄŸmen. Çocukça yalanların arkasına saklandılar. Yok, Tayyip ErdoÄŸan Ä°nce’nin karısını kaçırtıp rehin almışmış, yok sandıklarda hile yapılmış. Zırvanın bini bir para. 2. tura çok ÅŸartlanmışlardı. Olmayınca ne yapacaklarını ÅŸaşırdılar.

Neyse, sonuç ortada. CHP tabanında öfke patlaması yaşanıyor. Sosyal medyada dolaşan bazı mesajları sizlerle paylaşacağım. Tabi küfürleri, tehditleri, argo sözleri çıkartarak.

CHP, HDP baraja takılmasın diye KaramollaoÄŸlu’na söz verdiler diye, AkÅŸener’i desteklemek isterken kendini bitirdi. “Mustafa Kemal’in askerleri”ni götürüp, Apo’ya asker yaptılar. Bu duruma isyan eden ve CHP’deki zihniyet deÄŸiÅŸikliÄŸine dikkat çeken gazeteci Nihat Genç, “CHP Kurultayında Atatürk ve DemirtaÅŸ yarışsa Atatürk kaybeder” dedi.

15 Temmuz’da ErdoÄŸan, ABD destekli FETÖ darbesinde halkı Aydın DoÄŸan’ın CNN Türk’ünden meydanlara çağırmıştı. Bu seçimde de Ä°nce, teslim bayrağını Fox TV’den Ä°smail Küçükkaya’ya gönderdiÄŸi bir mesajla çekti.

Demokrasiden yola çıkıp darbe çağrısı yapana mı bakarsın..

Bu arada, AK Parti, ErdoÄŸan’ın 11 puan gerisinde. Bunu görmek gerek. AK Parti içindeki AKP’lilere öfke duyan en az % 5 seçmen MHP’ye oy verdi. AK Parti bunun sebebini sorgulamalı. Ekran yüzünüzde kimler vardı, ne söylüyorlardı. Argümanları nelerdi. Aday listenizde kimler vardı, teÅŸkilatlarınız kime emanet edilmiÅŸti. Ya hu, sizden hiçbir ücret ve karşılık beklemeyen dostlarınıza sırtını dönen çevrenizdeki adamlara, medya yöneticilerinize bakın. BaÅŸkalarını kazanalım derken kendi dostlarını kaybetmiÅŸ olabilirsiniz.. Parti çevresinde politika belirleyen kadrolardakiler, onların dostça uyarılarına öfkelenip, aranıza mesafe koymadınız mı, özel kalemleriniz, danışmanlarınız telefonlarını sessize almadılar mı, parası olan düdüğü çalmadı mı, iÅŸ adamlarınız hangi vadilerde kimlerle masaya oturdular bilmiyor musunuz? Torpil ve rüşvet iddialarına niye kulaklarınızı kapattınız? Bu iddiaları dile getirenlere niye kulağınızı tıkadınız? Yanlış yaptınız yanlış.. Her ÅŸey göz göre göre oldu. “Birileri servet ve makamla azar oldu, ne oldu ise azar azar oldu.”

Bu arada anket ÅŸirketleri çuvalladı. MHP’yi hiçbir kamuoyu ÅŸirketi doÄŸru tespit edemedi. AK Parti ve CHP, her iki parti de beklenenden yüksek oy aldı. 13 ÅŸirket AK Parti’yi daha yüksek gösterdi. Sadece 3 tanesi AK Parti’nin aldığı oyun altında bir öngörüde bulundu. GerçeÄŸe en yakın tahmin Sonar, Mediar oldu.

CHP’yi sadece 2 ÅŸirket doÄŸru tahmin etti. DiÄŸerleri çok daha yüksek bir oy bekliyordu.

3 ÅŸirket Ä°yi Parti’yi doÄŸru tahmin etti. Åžirketlerden % 8.3 ile % 17.2 arasında oran verenler vardı.

SP’ye % 0.3 verenler de vardı % 5.1 verenler de. En çok doÄŸru tahmin edilen HDP oldu.

ErdoÄŸan % 52.6, Ä°nce % 30.6, DemirtaÅŸ % 8.4, AkÅŸener % 7.3, KaramollaoÄŸlu % 0.9, Perinçek % 0.2 oranında oy aldı. Partilerin aldığı oy oranı ve çıkarttıkları milletvekili sayısı şöyle: AK Parti % 42.6 295 MV, CHP % 22.6 146 MV, HDP % 11.7 67 MV, MHP % 11.1 49 MV, Ä°yi Parti % 10 43 MV, Saadet Partisi % 1.35 0 MV, HÃœDA PAR % 0.32 0 MV, Vatan Partisi % 0.23 0 MV. 

Erdoğan nereden oy aldı?

AK Parti’den % 42.6

MHP, BBP ve HÃœDAPAR’dan  % 10

Toplam % 52.6

İnce nereden oy aldı?

CHP’den % 22.6 oy 

HDP’den % 3.2 oy 

Ä°yi Parti’den % 3.1 oy 

SP’den % 0.1 oy.

Diğer ve liberal, sol partilerden % 1.6 oy aldı.

Toplam % 30.6

HDP nereden oy aldı?

Kendi tabanından % 8.4

CHP’den % 2

AK Parti’den % 0.6

DiÄŸer sol ve liberal % 0.7

Toplam % 11.7

Ä°yi Parti nereden oy aldı?

MHP’den % 5.6

AK Parti % 1,4

CHP’den % 1.3

HDP’den  % 1.2

DiÄŸer Liberal ve sol % 0.5

Toplam % 10 

MHP nereden oy aldı?

Kendi tabanı % 5.3

AK Parti’den % 4.9

Diğer sağ seçmen % 0.99

Toplam % 11.1 

Seçime katılım % 88.3 oldu.CHP listesinden 3 SP’li meclise girdi. BBP Genel BaÅŸkanı AK Parti listesinden, DP Genel BaÅŸkanı Ä°yi Parti’den milletvekili seçildi.

Bu konu hemen bitmeyecek. Yarın da devam edelim. Selam ve dua ile. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.