Sosyal Medya

Makale

Lahmacun ???!!!!!!

Dersimiz Arapçaydı ve yemekle ilgiliydi, her zamanki gibi sınıfa girdim ve selamımı verdim: “Selamünaleyküm, nasılsınız?” Türk öğrencilerim de her zamanki gibi selamıma Arapça karşılık verdiler. Åžuan ilahiyat fakültesinde Arapça pratik dersindeyiz. 

Ben: Bugünkü dersimiz yemek ile ilgili.

BaÅŸlığı tahtaya yazdım ve devam ettim “yemek...”

Öğrencilere Arapça bazı yemek isimlerini vermeye baÅŸladım, onlar da acıkmış bir ÅŸekilde dersi dinliyorlardı. Evet acıktıklarını hissettim, “Kahvaltı yapmadınız mı?” diye sordum. 

Öğrenciler: Yaptık hocam ama yemeklerden bahsetmek ağızımızı sulandırdı, ayrıca öğle yemeÄŸi yaklaÅŸtı. 

Arap mutfağının en meÅŸhur yemeklerini sıralamaya baÅŸladım: “Kebse, çiÄŸ köfte, felafil..... Türkiye'de en meÅŸhur yemekler neler?” diye sordum.

Mustafa: Hocam burada en meÅŸhur yemekler; “Köfte, kebap, lahmacun, çiÄŸ köfte, döner…” Muhammed, Ali ve Ä°brahim de aynı ÅŸekilde cevap verdiler... 

Ben: “Hmm Lahmacunun Suriye yemeÄŸi olduÄŸunu biliyor muydunuz?”

Öğrenciler bir ağızdan "Hayır hocam Lahmacun Türk yemeÄŸi" diye bağırdılar. Güldüm ve dikkat edin ismi Arapça bir kelime ve “etli hamur” anlamına geliyor dedim. 

Öğrencilerin derse olan ilgileri artarak; “Mümkün deÄŸil hocam, Lahmacun en meÅŸhur Türk yemeklerinden birisidir” dediler. Gülümseyip; "Hatta köfte, kebap, çiÄŸ köfte ve döner de Suriye yemeÄŸidir” dedim.

Öğrencilerin artan şaşkınlıklarına gülerek; "Tamam siz haklısınız bu yemekler en meşhur Osmanlı yemekleri, biz tek ümmet değil miydik? Tarihimiz tek tarih değil miydi? Devlet başkanımız bir değil miydi? Bayrağımız, hedefimiz bir değilmiydi? Bu yüzden yemeklerimizin de bir olması gayet normaldir. Evet bu yemekler Suriye.. Türk.. Osmanlı yemekleri.."

Öğrencilerin yüzündeki öfke ve ÅŸaÅŸkınlık yerine sakinlik ve kabullenme yerini aldı, hatta bir kaç öğrencinin gözleri dolmuÅŸtu. 

Bir öğrenci: Evet hocam hepimiz birdik ve Allah'ın izniyle bir kalacağız. Siz bizim binlerce yıldan beri kardeşlerimizsiniz ve tek aile olarak kalacağız. Bu toprak Osmanlı dedelerimizin ve dedelerinizin toprağıdır.
Ben: Evet Osmanlı dedelerimiz.. Her zaman diyorum Osmanlı tarihi sadece Türklerin tarihi deÄŸil tüm Müslümanların tarihidir. Osmanlı zamanı Åžam-ı Åžerif'ti ve Osmanlı torunları içinde Åžam-ı Åžerif olarak kalacak. 
Devam ettim: Türklerde âşık olduÄŸum ve saygı duyduÄŸum ÅŸey nedir biliyor musunuz? 

“Nedir o hocam?” dediler.

Ben: “Bayraklarına, Ä°stiklal marşına ve dillerine olan aÅŸkları, tarihleriyle gurur duymaları, iÅŸe olan saygıları, dinlerine, gelenek ve göreneklerine olan baÄŸlılıkları.”

Bu aÅŸkı ve baÄŸlılığı Türklerde olduÄŸu gibi baÅŸka bir yerde bulamazsınız. Bu yüzden sizleri çok seviyorum ve kendimi sizlerden biriymiÅŸ gibi hissediyorum, hatta sizden birisiyim çünkü Osmanlılar benim dedelerim. 
Evet; lahmacunla ilgili dersimizde böyleydi…

Olay sadece yemek olayı deÄŸil, ben çok daha farklı bakıyorum bu konuya. Lahmacun kelimesinden benim anladığım: etin etle yoÄŸrulduÄŸu, kanın kanla karıştığı tarihimizin ve aslımızın bir olduÄŸudur. Kin dolu batı gelip bu tek vücudu dağıtana kadar biz yüzlerce yıl tek vücuttuk ve artık dağılmış bir ümmet olarak herkes birbirini yok sayıyor. 

Bu günlerde hâlâ bu vücudun bir parçası, yaralı ve ızdıraplı. Eskisi gibi birbirine merhametle bağlı tek bir vücut olmadıkça da bu vücuda hayat yoktur. Bu vücudun iyileşme vakti geldi ve bu bizim elimizde. Herkes kendisiyle başlamalı ve parçalarımızı toplamalıyız ki Lahmacun yemeği Osmanlı, Türk ve Suriye yemeği olarak geri dönsün.

Kaynak: Timeturk

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.