Sosyal Medya

Makale

Biz işte böyle her dem yeniden doğarız

Yugoslavya’nın son demlerinde (1991) yapılan nüfus sayımına göre Bosna-Hersek nüfusunun yaklaşık yüzde 43’ü kendini “Musliman” (BoÅŸnak), yüzde 31’den biraz fazlası Sırp, aÅŸağı yukarı yüzde 17’si Hırvat olarak tanımlıyordu.

Yüzde 8’lik bir kitle de “Yugoslav” diye anılmayı tercih ediyordu.

O yüzde 8’in 4’ünü BoÅŸnak, 2,5’ini Sırp, 1,5’ini Hırvat saysak, 1991’de BoÅŸnak nüfusunun yüzde 47, Sırp nüfusunun takriben yüzde 34, Hırvat nüfusunun yüzde 18,5 civarında olduÄŸunu söyleyebiliriz.

Sırplar arkalarına Sırbistan’ı (dolayısıyla Rusya, Ä°ngiltere ve Fransa’yı), Hırvatlar da arkalarına Hırvatistan’ı (dolayısıyla Almanya ve Avusturya’yı) alarak, BoÅŸnak komÅŸularının soyunu kırmaya kalktılar. (Her bir Sırp’ın, her bir Hırvat’ın soykırım faili olduÄŸunu tabii ki söyleyemeyiz, fakat Sırpların tamamına yakını soykırımcı SDS ve Hırvatların tamamına yakını soykırımcı HDZ’yi desteklediÄŸi için genelleme yapmakta beis görmüyorum. Kaideyi bozmayan istisnalar haklarını helal etsinler.)

1992’den 1995’e kadar 200 bin civarında BoÅŸnak öldürüldü, yüzbinlerce BoÅŸnak da vatanını terk etmek zorunda kaldı.   

Sırbistan sınırına yakın DoÄŸu Bosna ve Hırvatistan sınırına yakın Hersek toprakları, BoÅŸnaklardan neredeyse tamamen ‘temizlendi’.

Soykırım harekâtı, üç gün içinde 8 ilâ 10 bin BoÅŸnak erkeÄŸin katledildiÄŸi Srebrenitsa’da zirveye ulaÅŸtı.

***

Boşnaklar, taşıyabileceklerine ihtimal verilmeyen ağırlıkta bir yara aldılar.

Fakat bu yara Boşnakları öldürmedi.

Boşnakları öldürmeyen yara Boşnakları güçlendirdi.

Cenâb-ı Hakk’ın rahmeti ve bereketi yaÄŸdı üzerlerine.

Bu rahmet ve bereket, bütün ‘rasyonel’ hesapları alt üst etti.

Aliya Ä°zzetbegoviç’in önderliÄŸinde büyük imkânsızlıklar içinde baÅŸlayan ve ‘mission impossible’ (imkânsız görev) olarak görülen direniÅŸi baÅŸarılı kılarak Ä°slam düşmanlarını ÅŸoke eden Rabbimiz, ÅŸimdi de demografik bir ÅŸokla sarsıyor onları:

2013’te yapılan ve sonuçları daha yeni açıklanan son nüfus sayımına göre Bosna Hersek’te Hırvatların nüfusu yüzde 15,43’e, Sırpların nüfusu yüzde 30,78’e düştü. BoÅŸnakların nüfusu ise yüzde 50,1’e çıktı. BaÅŸka topluluklarla beraber Müslümanların toplam nüfusu yüzde 50,7’yi buluyor.

***

Kerîm Allah’ın iÅŸine bakar mısınız?

“Bosna’da bizden baÅŸka kimse kalmayacak” diyen soykırım faili gayrimüslimler çoÄŸunlukken azınlığa düştüler, soykırım kurbanı taraf ise azınlıkken çoÄŸunluk haline geldi.

Bosna-Hersek’e hemen hemen her sene gidiyorum; her gidiÅŸimde BoÅŸnak bölgelerini biraz daha kalabalık ve neÅŸeli, Sırp ve Hırvat bölgelerini ise biraz daha ıssız buluyorum.

BoÅŸnaklar’ın yüzlerinde her ÅŸeye raÄŸmen güller açıyor.

Sırp ve Hırvatlar ise genellikle suratsız suratsız dolaşıyorlar; BoÅŸnaklar’ın çoÄŸunlukta olduÄŸu baÅŸkent Saraybosna’nın büyülü atmosferinde neÅŸelenebiliyorlar ancak.

BoÅŸnak bölgelerinde Allah’ın selamı, rahmeti ve bereketi, Sırp ve Hırvat bölgelerinde ise Allah’ın laneti adeta dokunulabilir bir ÅŸey.

Hülasa-i kelam, Yunus Emre’den: Her dem yeniden doÄŸarız, bizden kim usanası?

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.