Sosyal Medya

Makale

Kurgulanmış rüyadan uyanmak

Kimi rüyalardan söz edeceÄŸim, ama bu rüyalar, aÅŸağıda açıklayacağım nedenlerle Ä°slami zihniyet ve kültüre mahsus rüya anlayışıyla iliÅŸkili olmadıkları için, onları bu düzeyde ele almayacağım.

Çünkü Ä°slami manada rüya, hayati ve ÅŸer’i bir hakikattir ki, bu hakikati cahillere vermek hakikatin kendisine bir zulüm olacağı gibi, cahilin cehaletini arttırmaya neden olunması bakımından da ona bir zulüm olacaktır.

Dolayısıyla söz konusu rüyaları, sevgili Erol Göka Hocamı da (muhtemel bilgi eksikliÄŸim nedeniyle) kızdırmayacak ÅŸekilde saÄŸlam bir referans eÅŸliÄŸinde, modern anlayışın içinden ele almalıyım.

Modern rüya anlayışında “saÄŸlam referans” denilince akla gelecek ilk isim elbette Carl Gustav Jung olacaktır.

Diyor ki Jung: “Rüyalar, bilincin diÄŸer içeriklerinin aksine psiÅŸik bir yapıya sahiptir; çünkü ÅŸekil ve anlamlarından anlayabileceÄŸimiz üzere, bilinçli içerikler gibi sürekli bir geliÅŸim sergilemezler. Rüyalar genellikle bilinçli ve psiÅŸik yaÅŸamımızın ayrılmaz bir parçası olarak ortaya çıkmazlar; daha çok konu dışı raslantısal oluÅŸumlara benzerler. Rüyaların bu istisnai durumunun sebebi, olaÄŸandışı oluÅŸumlardır: DiÄŸer bilinçli içerikler gibi fark edilir, mantıklı ve duygusal bir deneyim sonucu oluÅŸmazlar; uyku sırasında meydana gelen olaÄŸandışı bir psiÅŸik aktivitenin kalıntılarıdırlar. Sadece oluÅŸma ÅŸekilleri bile rüyaları, bilincin diÄŸer içeriklerinden ayrı tutmak için yeterlidir ve bu durum rüyaların, bilinçli düÅŸünmemizin tamamen zıt içerikleriyle daha da güçlenir.” (Rüyalar, Çev.: Aylin Kayapalı, Pinhan Yay., Ä°st, 2015)

Demek ki neymiÅŸ: a) rüyalar “bilinçli içerikler” gibi sürekli bir geliÅŸim sergilemez, b) ”mantıklı ve duygusal bir deneyim sonucu oluÅŸmaz, c) bilakis “bilinçli düÅŸünmemizin tamamen zıt içerikleriyle” güçlenirlermiÅŸ.

Son zamanlarda, bu üç durumun tam aksine a) bilinçli içeriklere sahip, b) mantıklı ve duygusal deneyimlere baÄŸlı olarak oluÅŸturulmuÅŸ, c) bilinçli bir düÅŸünmeye birebir tekabül eden içeriklerle yüklenmiÅŸ, kimi rüyaların ballandırıla ballandırıla anlatıldığına tanık oluyoruz.

BelirttiÄŸim baÄŸlamda bu rüyalar öncelikle rüya “gibi” bile durmuyorlar. Daha çok kurgu (fiction=yalan) ürünü, “gûya rüya” olarak öne çıkıyorlar.

ÖrneÄŸin, milletin başına bela olmuÅŸ ama ÅŸükür ki Allah’ın yardımıyla, akil ve cesur insanların aldıkları tedbirlerle çoÄŸu def edilmiÅŸ, azı kalmış HaÅŸhaÅŸiliÄŸin elemanlarından biri ya da birkaçı (ki, bazen aynı rüyayı çok sayıda eleman aynı anda görebiliyorlarmış) propaganda maksatlı olarak, dolayısıyla ard-niyeti açık, adresi sabit, muhatabı malum, tabir gerektirmeyen rüyaları paylaşıyorlar.

Bu “kurgu rüyalar” genellikle ÅŸu hususları içeriyor:

1-Rüyaları görenler, olaÄŸanüstü bir gücün yardımını zorunlu kılan bir hal üzere bulunuyorlar. 2-Lider olarak gördükleri kiÅŸi, olaÄŸanüstü bir güçle belirip, buna olaÄŸanüstü bir müdahalede bulunuyor. 3-Bu kiÅŸi olaÄŸanüstü güçlerinde, tarihi kiÅŸiliklerin himmetlerinden beslendiÄŸi gibi, elindeki araçlar da yine onlara mal edilmiÅŸ kutlu araçlardan (örneÄŸin, kılıçtan, mızraktan, gürzden) iz taşıyor veya o araçlar bizzat ona tahsis ediliyor. 4-Bu kiÅŸi malum bir zorluÄŸu ortadan kaldırmakta önce mütereddit (hatta biraz müÅŸkülpesent) gibi davransa da neticede kesilmiÅŸ saçlarına yeniden kavuÅŸmuÅŸ Ä°brani Samson gibi kükrüyor ve ortalığı dağıtıveriyor. 5-Dolayısıyla o kiÅŸi mübarek bir topluluÄŸa, aileye, sınıfa mensubiyeti (batılı versiyonuyla ÅŸövalyeliÄŸi), Mesihi niteliklerin tamamını, mucize, keramet ve feraset sahibi, sabır ehli, güçlülük abidesi olmayı garantiliyor. 6-Sonuç olarak, onun ve onun vasıtasıyla kurgulanmış rüyaları görenler için bir büyük zafer verili hale geliyor.

Ä°lginç olan, bu formdaki rüyalara köÅŸelerinde yer veren zamanelerin onlardan tabirler deÄŸil, doÄŸrudan doÄŸruya “kehanetler” üretiyor olmalarıdır.

ÖrneÄŸin, 1990 yılında görülmüÅŸ olan bu formdaki bir rüya, bugün ininde sıkışmış olan HaÅŸhaÅŸi liderinin, aslında sıkışmayıp, can siperane bir ÅŸekilde düÅŸmanlarıyla mücadele ediÅŸine yorularak, onun adına yakın gelecekte kaçınılmaz bir zaferin takdir edilmesine dönüÅŸüyor.

HaÅŸhaÅŸilerin bu tutumları a) dini sembolleri ve mübarek kiÅŸileri kullanmak bakımından istismara, b) kurgudan ibaret oluÅŸuyla modern rüya anlayışından “bile” kopuÅŸa ve c) hile niteliÄŸiyle ahlaksızlığa bitiÅŸik olduÄŸu gibi, bunlara karşı rüyaların kurgulanmasına da makul bir zemin oluÅŸturuyor.

Nitekim birileri bana “NYT’nin bahçesinde otlayan bizim sarı öküzden süt saÄŸdım. Otlamıyor, sanki ihbar içeren bir yazıyı çimenlere pofurduyordu. Ondan saÄŸdığım sütü de Netanyahu’ya götürecekmiÅŸim” ÅŸeklinde bir rüya gönderse, kimi güncel sonuçlar da çıkartarak onu bu köÅŸede yayınlamam benim için hak haline gelir.

O halde propaganda merkezli rüya üreten ve yaymaya çalışan HaÅŸhaÅŸilere ÅŸunu hatırlatalım:

Bu savaÅŸ elbette bir gün (inÅŸallah) sizin iktidar olma hırsınızın bitmesiyle bitecek. Rüya vb. hususlarda yaptığınız tahribat ise, sadece mensuplarınızın idrakinde yolaçtığınız tahribat olarak kalacak. Çünkü muarızlarınız çok güçlüler ve sizin onlara yönelttiÄŸiniz bir tahribatı bine katlanmış olarak size anında iade edebiliyorlar. Yol yakınken kurguladığınız rüyalardan (ki, bu aynı zamanda çok bariz bir hipnoz durumdur) uyanın, çünkü onlarla muarızlarınıza deÄŸil, ancak kendinize zarar verebilirsiniz.

yenisafak.com

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.