Sosyal Medya

Makale

Kissinger - Putin buluşması ve geri adım ihtimalleri

ABD’nin efsanevi diplomatı Henry Kissinger’ın Moskova ziyareti ve Putin’le sıcak buluÅŸması, zamanlama ve içerik olarak ilgi çekmemesi imkânsızdı.

Amerika ile Rusya arasındaki gerginliÄŸin yeni sürece gireceÄŸi ihtimali, yeni etaba girmemesi için Kissinger’ın devreye girme fikri mantıklı gözükmeye baÅŸladı.

90 küsur yaşında olan diplomatın Moskova’ya geliÅŸini ve Putin’le özel görüşmesini fazla abartmasalar da, bunun tesadüf olmadığı aÅŸikârdır.

Sovyetler BirliÄŸi ile ABD arasındaki nükleer bomba kullanımına varacak gerginliÄŸin tarihini hatırlayanlar bilmekteler ki, Kissinger’ın devası zekâsı geçen yüzyılın 70’lerinde, dünyayı bir felaketten kurtarmıştı. Neredeyse bu gerginliÄŸin sona ermesinin tek mimarı olarak Kissinger’ın anılması, ÅŸimdiki ziyaretin özünü anlamaya yardım ediyor.

Kissinger’ın; Ukrayna meselesinde, defalarca ABD’yi uyardığını biliyoruz. Özellikle NATO üyeliÄŸi konusunda hassas olunması gerektiÄŸine dair verdiÄŸi demeçler bugünkü ortamda daha da net anlaşılıyor.

Burada Amerikan Devlet refleksinin, Kissinger eliyle devreye girdiğini görebiliyoruz.

Moskova’ya gelmesi, Putin’le onun dilini ve mantalitesini anlayarak konuÅŸması, Kissinger’ın devreye girme çabası olarak görülse de, Putin’in bundan çok memnun olduÄŸunu da, Kremlin’den verilen kısıtlı cümlelerin içeriÄŸinden anlıyoruz.

Geçen yazımda da yazmıştım. Putin geri adımı sevmeyen ve bunu baÅŸarmayan bir liderdir. Bunu Amerika Devleti de bildiÄŸi için, böyle bir hamlenin Kissinger’la iÅŸe yarayacağını hesaplamaktadır.

Kissinger eski DışiÅŸleri Bakanı ve BaÅŸkan’ın eski Güvenlik Müşaviri olarak, derin devlet becerisi olan bir isimdir. Sovyetlerin mantalitesini, döneminde en doÄŸru okuyabilen bir stratejisttir. Putin’in yapısının eski meslektaÅŸlarına benzeyip benzemediÄŸini ölçecek en deneyimli isimdir Kissinger.

Dolayısıyla Putin’in dilinden anlayan, Sovyetlerin ruhunu, dayandığı noktaların ne olduÄŸunu iyi ölçen birinin devreye girmesi, ABD’nin ve Rusya’nın saÄŸa sola nükleer tehdit yapmasının derecesini ölçmeye yardımcı olacaktır Kissinger.

“Putin’in sağı solu belli olmaz” anlayışı, ÅŸimdiki Amerikan yönetiminde de hâkim fikir. Lakin burada daha ziyade, “ABD geri adım atar” hamlesinin de devreye gireceÄŸi ihtimali çok yüksektir.

ABD tarihindeki aynı zıtlaÅŸma, Kennedy ve Kruşçev dönemine denk gelmiÅŸtir. Kennedy’nin çok genç olmasına raÄŸmen, o zaman geri adım attı gibi gözüken hamlesi sonucunda, dünya nükleer felaketten kurtulmayı baÅŸarmıştı. Lakin ileride anlaşıldı ki, ABD’nin geri adım attı görüntüsü Kruşçev’i dengelemek için gereken, hesaplı bir hamleydi.

Kissinger - Putin görüşmesinin içeriÄŸi önümüzdeki günlerde Rusya ve Amerika’dan atılan adımlardan anlaşılacak tabii ki. Lakin ÅŸimdiden görebildiÄŸimiz esas noktanın, Putin’in kendisine yönelik senaryolar ve Ukrayna’dır.

Rusya PatriÄŸi Kiril ile Roma Papası’nın görüşmesini de bu tablo içerisinde deÄŸerlendirirsek, Rusya’nın da yumuÅŸama siyasetine ihtiyacı olduÄŸunu ve devreye siyaset üstü isimlerin girmesini saÄŸlamanın, Putin’in faydasına olacağını düşündüğünü de görüyoruz. Patrik Kiril, Rusya’da toplum nezdinde ciddi etkisi olan, Putin’in de önem verdiÄŸi bir isimdir. Akıllı ve Rusya Devleti’nin derin gücünü temsil ediyor. Baktığımızda, ABD’nin Kissinger’ı devreye sokmasıyla, Rusya’nın Kiril’i devreye sokması, mantık olarak aynı niteliÄŸi taşımaktadır.

Rusya’nın geri adım atmadan, Rusya’yı kendine mahkûm kılmanın yolunu bulmak ÅŸart olmuÅŸtur. Rusya’nın içerisinde olmak ve hinterlant olarak gördüğü bölgelerde bulunmak ve sadece hamasetten deÄŸil. Farklı aktörlerle, farklı yöntemlerle, Rusya’nın bulunduÄŸu her yerde olmak ÅŸarttır. Ancak o ÅŸekilde, Rus oyunlarına yeni oyunlarla cevap vermek mümkün. Görünen o ki, bu coÄŸrafyada Rusya ile sık sık karşılaşılacağız.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.