Sosyal Medya

YaÅŸam

Kırmızı ette tavan fiyatları belli oldu

Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, kırmızı et sektör temsilcileriyle yaptığı görüşmenin ardından tavan fiyatlarını açıkladı: kıymanın kilosu en çok 32, kuşbaşı et en çok 34 liradan satılacak.



Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, kırmızı et fiyatlarına dair açıklama yaptı. Sektör temsilcileriyle bir araya gelen Bakan Çelik, etin kilosunun en yüksek fiyatları konusunda fikir birliğine vardıklarını söyledi.

Çelik, "Kırmızı et sektörü temsilcileriyle aldığımız karar gereği karkas yağsız et tavan fiyatının 23,3 lira, yağlı et tavan fiyatının 21,8 lira, kıymanın tavan fiyatının 32 lira, kuşbaşı etin tavan fiyatının ise 34 lira olmasıyla ilgili fikir birliğine vardık" dedi.

Toplantıya Ulusal Kırmızı Et Konseyi Başkanı Ahmet Hacıince, Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Bülent Tunç, Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ'ın ve diğer sektör temsilcileri katıldı.

'Zorlama deÄŸil'

Çelik, "Bir bakanlık zorlaması değil, serbest piyasaya müdahale şeklinde değil, aksine serbest piyasa aktörleri olarak bu alanda birlikte adım atılması, birlikte yürünmesi ve hayvan varlığımızın artarak devam etmesi noktasında bir yaklaşımın gereği olarak bu buluşmayı gerçekleştirdik ve bu kararları aldık" diye konuştu.

Çelik, bu buluşmanın kırmızı et piyasası ve ortak iradenin ortaya konması açısından son derece önemli olduğuna dikkati çekerek, "Kısa vadede bunun getirileri olacak. Orta vadede birlikte çalışmamızda, hayvan varlığımızın planlanması, sektörün geleceğe bakışı açısından bu ortak iradenin çok önemli olduğunu belirtmek istiyorum" dedi.

'Yapısal değişiklikler için bazı tedbirler alınacak'

Orta vadede yapısal deÄŸiÅŸikliÄŸi saÄŸlayacak bazı tedbirleri kendi aralarında deÄŸerlendirdiklerini ifade eden Çelik, özellikle sözleÅŸmeli üretim baÅŸta olmak üzere finansa eriÅŸim konusu ve sübvansiyonlu kredi konularında, kredinin kullanılmasını yaygınlaÅŸtırmaya dönük çalışmaları gerçekleÅŸtireceklerini kaydetti. Çelik, yine orta vadede hayvan sayısını artırmaya dönük bakanlık olarak çok daha aktif ÅŸekilde tedbirler alacaklarını söyledi. 

'50 bin ton ithâl edilecek durumdayız aslında'

Çelik, şu anda yaklaşık 50 bin ton et ithal etme imkanının olduğu bir ortamda bunları söylediğini vurguladı; "Bu çağrıyı da açıkça ifade ediyorum, bu toplantıyı da böyle bir ortamda yapıyoruz. Yani et ithalatını konuşalım diye toplanmıyoruz, et varlığımızı, hayvan varlığımızı artıralım diye toplantı yapıyoruz" dedi.

"Sektörümüzü, üreticimizi güçlendirelim diye, üreticimiz ahırlarını doldursun diye bu toplantıyı yapıyoruz" diyen Çelik, "Yoksa bu fiyatları, ithal imkanı kullanarak çok daha hızlı bir şekilde aşağı çekme gibi bir durum olabilirdi" diye konuştu.

'Fiyatlara müdahale anlamına gelmiyor'

Açıklamaların ardından gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Bakan Çelik, şu andaki çalışmalarının fiyatlara müdahale etmek anlamına gelmediğini belirterek, Türkiye'deki üretimin sürdürülebilirliğinden ve artışından yana olduklarını bildirdi.

Maliyet hesapları ve piyasa fiyatları çerçevesinde tavan fiyatı belirlediklerinin altını çizen Çelik, amaçlarının hem üreticiyi hem de tüketiciyi korumak olduğunu söyledi. Çelik, bu açıklamaları popülizm için veya panik havasıyla yapmadıklarını dile getirerek, et konusunun sürekli gündemde olmasının hem sektörü hem de kendilerini rahatsız ettiğini belirtti.

Yazın yeniden görüşülecek

Söz konusu fiyatların düşüklüğü yönünde görüş bildirenlerin olabileceğini ifade eden Çelik, ithalat yapılarak piyasadaki fiyatların çok daha fazla düşmesinin, üreticinin ve sektörün aleyhine bir durum olacağını kaydetti.

Bakan Çelik, söz konusu tavan fiyatları 5-6 aylık bir süre birlikte izleme kararı aldıklarını, haziran veya temmuz ayında sektör temsilcileri ile bir araya gelerek gelişmeleri değerlendireceklerini bildirdi.

'İthalatın konuşulmadığı bir Türkiye istiyoruz'

Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Genel Başkanı Bülent Tunç da üretici bazında yerli üretimin desteklenmesi ile ithal etin adını bile anmak istemediklerini belirterek, "Hem sanayici hem kasap hem de üreticiler olarak aynı noktada buluştuk. Herkes taşın altına elini koysun, bu saatten sonra her akşam et fiyatları konuşulsun istemiyoruz. İnsanların ete kolay ulaşımı noktasında üzerimize ne düşüyorsa yapmak durumundayız" dedi.

Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ da karkas fiyatlarının 1 lira arttığı noktada erkek danaların fiyatlarına da bu artışın anında yansıdığını, kısır bir döngüye girildiğini söyledi.

'Bakanın açıklaması yüzde 10 ucuzlattı'

Bakan Çelik'in önceki günlerde kırmızı ete ilişkin yaptığı açıklamaların fiyatları yüzde 10 civarında geri çektiğini vurgulayan Yalçındağ, Türkiye'deki et fiyatlarında istikrar için ellerinden geleni yapacaklarını kaydetti.

Yalçındağ, bu yeni tavan fiyatların uygulanması halinde kasaptaki etin fiyatında yaklaşık 10'luk bir gerileme olacağını dile getirerek, karkas et fiyatlarının 3 lira geri geldiği bir ortamda reyondaki et fiyatlarını 5 lira geri çektiklerini söyledi.

Kaynak: AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.