Sosyal Medya

YaÅŸam

İstanbul-Ankara arası 1,5 saate iniyor

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Sürat Demiryolu Hattı'nın 2018’de devreye gireceğinin müjdesini verdi.



Türkiye’nin mega yatırımlarından Osmangazi Köprüsü hizmete açılırken,2023 hedefleri kapsamında yeni bir projenin daha detayları belli oldu. Ä°stanbul ve Ankara arasını 1.5 saate kadar düşürecek ‘Sürat Demiryolu Hattı’ devreye alınıyor. Hız limiti 350 kilometre olacak yeni hattın 2 yıl içerisinde tamamlanması hedefleniyor. Star'ın haberine göre; UlaÅŸtırma, Denizcilik ve HaberleÅŸme Bakanı Ahmet Arslan, yeni hattın bir gereklilik olduÄŸunu belirterek, “Onun ön ÅŸartı ÅŸu anki Ankara- EskiÅŸehir üzeri Ä°stanbul YHT ile diÄŸer baÄŸlantılı YHT’lerin hayata geçtikten sonra belirli bir süre geçmesi gerekiyor. Bu hat yükünü alınca yeteri kadar o zamanda sürat demiryolunu yapıp direk Ankara-Ä°stanbul arası gidecek yolcuyu o hatla götürmek. Sürat demiryolu devreye girince YHT bütün ÅŸehirlere uÄŸrayan banliyo hattı gibi olacak. Pendik- HaydarpaÅŸa ile ilgili banliyo hatlarında çalışma yürüyor. Karşıda da Marmaray’ın her iki hattına banliyo baÄŸlanması çalışması yürüyor. Hedef 2018’e bitirip baÄŸlamak” dedi.

UZUNLUÄžU 500 KM OLACAK

UlaÅŸtırma, Denizcilik ve HaberleÅŸme Bakanlığı’nın fizibilite çalışmasını büyük ölçüde tamamladığı yeni hat Yap-Ä°ÅŸlet-Devret modeli ile gerçekleÅŸtirilecek. YHT hattının toplam uzunluÄŸunun 500 kilometreyi bulması bekleniyor. Hatta iliÅŸkin projenin toplam maliyetinin 5 milyar doları bulacağı hesaplanıyor. Ankara-Ä°stanbul Otobanı’na paralel olarak inÅŸa edilecek yeni hat Ä°stanbul Köseköy’e ulaÅŸacak. Buradan köprüye baÄŸlanacak.

ANKARA-Ä°ZMÄ°R’E 4.2 MÄ°LYAR TL

AK Parti’nin seçim beyannamesinde milyonlarca kiÅŸinin beklediÄŸi Ankara-Ä°zmir Hızlı Tren Projesi’ne yönelik deÄŸerlendirmeler yer alıyor. Projenin yaklaşık bedeli 4.2 milyar TL olarak hesaplanıyor. Orta Anadolu’yu Ege ile baÄŸlayacak bu projenin ulusal demiryolu ağının entegrasyonuna da katkı sunması bekleniyor. Yaklaşık 244 km güzergah uzunluÄŸuna sahip Karaman-NiÄŸde (Ulukışla)-Yenice hızlı tren projesi ise 200 km/sa hıza uygun çift hatlı, elektrikli ve sinyalli olarak planlanıyor. Bu hatta hem yük hem de yolcu taşımacılığı yapılacak. Proje bedeli 3.2 Milyar TL. Hattın 2020 yılında bitirilmesi planlanıyor.

SÜRÜCÜSÜZ ARACIN ÇIKACAĞI MANYETİK YOLLAR

Trafik yoÄŸunluÄŸunun yüksek olduÄŸu kesimlerde güvenliÄŸinin artırılmasına yönelik çalışmalar sürerken yeni yapılacak duble yol ve otobanlarda ise teknolojik alt yapı güçlendirilecek. 3. havalimanı ve 3. köprünün baÄŸlantı yollarından baÅŸlamak üzere Türkiye genelinde ‘akıllı yol’ dönemi baÅŸlıyor. Sürücüsüz araç ve trenin uzak ihtimaller olmadığını belirten UlaÅŸtırma, Denizcilik ve HaberleÅŸme Bakanı Ahmet Arslan, “Yeni planlamalarda hep dikkate alınıyor. 3. köprü baÄŸlantı yollarına iliÅŸkin inÅŸallah bu yönde. DediÄŸim gibi bu yönde kolay araçlar ona uygun hale getirirseniz manyetik alan oluÅŸturmak o kadar zor deÄŸil” deÄŸerlendirmesinde bulundu.

ÇARPMAYA KARŞI ESNEK BARİYER

BaÄŸlantı yollarında hava durumu, yoldaki trafik sıkışıklığı, kaza durumu, hız ölçümü gibi durumları gösteren teknoloji yoÄŸun elektronik ekranlar olacak. Üç boyutlu mobil kameralar ile kaza gibi ani müdahale gerektiren durumlardan yetkililer anında haberdar olabilecek. Teknolojideki deÄŸiÅŸimle birlikte yollara ilave elektronik paneller konulması da mümkün hale gelecek. Uzmanlar çarpmaya karşı esnek bariyer sistemleri üzerinde de duruyor. UlaÅŸtırma, Denizcilik ve HaberleÅŸme Bakanlığı’nın koordinasyonunda yürütülen çalışmalarda Karayolları Genel Müdürlüğü, yollardaki teknolojik deÄŸiÅŸime yönelik yenilikleri önümüzdeki dönemde açıklayacak. Türkiye’de akıllı yollara iliÅŸkin son teknolojilerin 3. köprü ve 3. havalimanının baÄŸlantı yollarında sergileneceÄŸi belirtiliyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.