Sosyal Medya

Makale

İsrail kuruldu kurulalı Gazze'de açmadı gökler

Ä°srail dört bir yanından kuÅŸatılmış, gençlerin ellerindeki taÅŸlardan baÅŸka silahları olmayan Gazzelilere gece gündüz, havadan uçaklarla, denizden gemilerle ve karadan tanklarla bomba yaÄŸdırıyor. Bir tarafta silahları ellerindeki taÅŸlar olan siviller, bir tarafta da en yeni silahlarla donatılmış askerler. Böylesine orantısız silahlara sahip güçler arasındaki çatışma, bir savaÅŸ deÄŸil, bir topyekün öldürmedir, bir büyük cinayettir, dehÅŸet verici bir soykırımdır.

*

Nasıl dünyada, 'kimse Srebrinka'da BoÅŸnaklar gibi ölmedi, BoÅŸnakların Srebrinska'da gördüklerini kimse görmediyse', aynı ÅŸekilde, 'kimse Gazze'de gördüklerini kimse görmedi.' DiriliÅŸ DüÅŸüncesi'nin mimarı Sezai Karakoç'un, yıllar önce 'Kutsal At' ÅŸiirinde Cezayir için söylenenler, Bosna ve Filistin için de geçerlidir. Fransa gibi, Sırbistan gibi, kana susamış, kan susuzluÄŸu çeken Ä°srail de hayatın deÄŸerini anlamıyor.

Silahlı ÅŸiddetin kaynağında, bir ülkenin baÅŸka bir ülke, bir kesimin baÅŸka bir kesim üzerinde, denetim saÄŸlama ve son sözü söyleme tutkusu vardır. Erich Fromm'un 'Sevgi ve ÅŸiddeti Kaynağı' kitabında ayrıntılı olarak anlattığı gibi, kan dökücü silahlı çatışmanın amacı: 'Ä°nsanlara acı çektirmektir.' Åžiddet severlere göre, kendini savunma gücünü yitirmiÅŸ insanlar üzerinde, onlara zorla acı çektirmekten, onları korku ve dehÅŸete düÅŸürmekten daha güçlü, bir baskı ve egemenlik kurma yolu ve yöntemi yoktur.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.