Sosyal Medya

IŞİD krizi: Bir Musullu annenin korkuları

Irak'ta bu ay başlayan yeni ders yılında, Musul'daki çocuklar, kenti Haziran ayında ele geçiren IŞİD'in hazırladığı yeni eğitim programı altında öğretim görmeye başladı. Bir Musullu anne, kentteki hayatı ve 8 yaşındaki oğlu için duyduğu kaygıları, BBC Dünya Servisi'ne anlattı.



Bir oÄŸlum var. Üçüncü sınıfta. Okula gönderiyorum, ama aslında oÄŸlumu evde alıkoymayı, dışarı çıkarmamayı yeÄŸlerdim.

OÄŸlumu düÅŸünüp korkuyorum. Sokaklarda dehÅŸet verici ÅŸeyleri görmesini istemiyorum. Çocuklar sokaÄŸa çıkınca silah görüyorlar; zırhlı taşıtları, militanların siyah üniformalarını, araba konvoylarını görüyorlar. Çok ürkütücü ÅŸeyler gördükleri, onlar için.

Okul öÄŸrencileri için herÅŸey deÄŸiÅŸti. Ülkeden "Irak Cumhuriyeti" diye söz etmek gibi basit ÅŸeyler bile deÄŸiÅŸti. Artık "Ä°slam Devleti" deniyor.

Okuldaki eÄŸitim programı, çocukların okudukları konular, herÅŸey deÄŸiÅŸti. Fizik, matematik, birçok ders, programdan çıkarıldı. Müzik ve spor bile çıkarıldı.

Normal olarak okula gittiÄŸinizde ÅŸarkılar öÄŸrenirsiniz. Åžimdiyse Kur'an kursları veriliyor. Kaygı duyuyorum, oÄŸlumun beynini yıkayacakları korkusu içindeyim.

OÄŸlumun okula gitmesini istemememin bir baÅŸka nedeni daha var.

Babası öldürüldü, o yüzden. Tam olarak kimin öldürdüÄŸünü bilmiyoruz ama Ä°slam Devleti'nin militanlarıydı. OÄŸlum sürekli "Babamı öldürenler bu adamlar" dediÄŸi için, büyük bir korku yaşıyorum.

SokaÄŸa çıkıp böyle ÅŸeyler söylemesini istemiyorum. Çünkü bu insanlar acımasız. OÄŸluma korkunç ÅŸeyler yapabilirler.

Burada hayat çok zor. ElektriÄŸimiz yok, gazımız yok. Odun ateÅŸinde yemek piÅŸiriyoruz. HerÅŸey çok pahalı. BeÅŸ gündür elektrik verilmedi.

Hiçbir alanda özgürlük yok. Ä°slam Devleti bizi peçe takmaya zorladı. Bir kadın, yanında kocası, babası veya aÄŸabeyi gibi bir "koruması" olmaksızın dışarı çıkamaz. Bizi yüzyıllarca geriye, Hicri Takvimde yıl 10'a götürdüler.

Buradan ayrılabilseydim, ayrılırdım. Ama hapiste gibiyiz. Mümkün deÄŸil. Onların kontrolü altındaki mahkumlar gibiyiz. Bizim isteyerek Ä°slam Devleti'nin yönetimi altında yaÅŸadığımıza inananlar, bizi suçlayanlar var.

Ama durum böyle deÄŸil. Bize zorla dayatılıyor. Onların elinde mahkumuz. YapabileceÄŸimiz hiçbir ÅŸey yok. Onlarla savaÅŸabilecek ya da onlara karşı herhangi birÅŸey yapabilecek halde deÄŸiliz.

Onlara IŞİD diyecek olsanız dilinizi keserler. Ä°slam Devleti demeniz gerekiyor. Gençler için hiçbir örgürlük yok. Sigara içemiyorlar, istedikleri gibi giyinemiyorlar, hiçbir ÅŸeyleri yok. Genç kuÅŸakların elinden herÅŸey alındı.

Yeni kurallara göre, birisini ziyarete gitmeyeceksiniz evinizden çıkmanız yasak. Onlara nereye gittiÄŸinizi bildirmek zorundasınız. Eskiden polislik yapmış kiÅŸileri bulmak için evlerde arama yapıyorlar. Bu insanları nereye götürüyorlar, onlara ne yapıyorlar, bilmiyoruz, kimse birÅŸey bilmiyor.

Gelecek yok.

Gelecek bitti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.