Sosyal Medya

Makale

IŞİD'e hayat verenler, onu öldürmeye mi çalışıyor şimdi?

11 Eylül 2001'in 13. Yıldönümünün arefesinde, Obama'nın teröre karşı ilan ettiÄŸi yeni savaşın ardından büyük bir hızla baÅŸlayan hareketlilik bölgemizde uzun sureli bir savaşın cereyan edeceÄŸini iÅŸaret ediyor. ABD bölge ülkelerinden müteÅŸekkil bir koalisyon oluÅŸturarak IŞİD'e karşı baÅŸtan itibaren uzun süreceÄŸi öngörülen bir mücadelenin planlamasını yapıyor. ABD'nin önce savunma bakanı, ardından DışiÅŸleri Bakanı John Kerry bölge ülkelerinin yanı sıra Türkiye'ye de ziyaretlerde bulundu.

Bu ziyaretlerde Türkiye'nin de bu koalisyona mümkün bütün gücüyle ve desteÄŸiyle katılması bekleniyor. Ancak baÅŸtan itibaren karaya ayak basmayacağını ilan eden ABD'nin bölge ülkelerinden ve bilhassa Türkiye'den beklentisine dair sergilediÄŸi niyet, bu savaşın mahiyetini ve kapsamını da ortaya koyuyor. Bütün görüÅŸmeler ve bilhassa Türkiye'ye yönelik trafik Irak'a karşı 2003 yılında giriÅŸilen iÅŸgal öncesi temasları andırıyor.

Ama bu sefer iÅŸ biraz daha farklı. Saddam'a karşı kampanya oldukça kuÅŸkuluydu, uydurma olduÄŸu sonradan iyice kesinleÅŸen deliller bahane edilerek Irak'ın iÅŸgaline yol açılıyordu. Oysa ÅŸimdi IŞİD'in öyle veya böyle tehlikeli ve herkese zararlı bir terör örgütü olduÄŸunda kimsenin kuÅŸkusu yok. IŞİD'in varlığı ve faaliyetlerinin birinci dereceden zarar verdiÄŸi ülke hiç kuÅŸkusuz Türkiye. O yüzden IŞİD belasının def edilmesi her ÅŸeyden önce Türkiye'nin arzusudur.

Ancak bu belanın defedilmesi için harekete geçen koalisyonun ne kadar güvenilir olduÄŸu ve gerçekten bu belanın defedilmesini ne kadar istediÄŸi konusunda tablo o kadar net deÄŸil.

IŞİD'i bitirmeye mi çalışıyorlar yoksa IŞİD sayesinde farklı planlar mı uygulanmaya çalışılıyor? IŞİD'in video ÅŸovları kimi neye davet ediyordu?

Bir defa IŞİD'i def etmek için öncelikle iyi tanınması, onu doÄŸuran ÅŸartların iyi tahlil edilmesi gerekiyor. Bunun tespitine dairse ne ABD'den ne de ABD'nin davet ettiÄŸi koalisyona katılan ülkelerin diÅŸe dokunur bir yaklaşımı sözkonusu. Daha önce de söyledik. IŞİD her ÅŸeyden önce Suriye'de Esad'ın bir terör ve entrika örgütüne dönüÅŸen varlığının ortaya çıkardığı bir sonuç.

3,5 yıldır bizzat kendi halkının ikiyüzbinden fazlasını en feci ÅŸekillerde katleden Esad'ın bir türlü harekete geçiremediÄŸi uluslararası hümanizmin, IŞİD'in video ÅŸovlarıyla gerçekleÅŸtirdiÄŸi cinayetlerle hızla harekete geçiyor olması gerçekten çok manidar.

IŞİD'in Türkiye için son derece zararlı bir tehdit ve tehlike oluÅŸturduÄŸuna kuÅŸku yok. Ama IŞİD nedir? Daha bunun cevabını veremeden ona karşı yürütülecek bir savaÅŸ en iyi ihtimalle karanlığa yumruk sallamak olmaz mı?

KuÅŸkusuz daha kötü ihtimal, birilerinin bizi bu sefer IŞİD dolmuÅŸuna bindirerek bölgede uzun süre devam edecek bir istikrarsızlığın birincil hedefi haline getirmeye çalışması.

Bölgede Mısır'ın darbeci yönetimi, Esad ve Maliki uzantılı örgütler var olmaya devam ettikçe IŞİD ve benzeri yapıların altyapısı hiç bir zaman çökmez. Bir IŞİD biterse mutlaka baÅŸka IŞİD'ler çıkar. ABD'nin kurmaya çalıştığı koalisyon içinde Körfez ülkeleri de var ki, zaten IŞİD'i doÄŸuran bu siyasi koÅŸulların birincil sorumluları onlar. Üstelik onların özellikle Mısır'da yürüttükleri siyasete baÅŸta ABD olmak üzere Avrupa ülkelerinin de bir itirazı yok.

Burada basit bir soru soralım isterseniz: IŞİD'in Irak'ta öldürdüÄŸü insan sayısı Mısır'da Rabia meydanında 14 AÄŸustos 2013 tarihinde sadece bir gün içinde öldürülen Mısırlı göstericilerin sayısını geçti mi? Mısır'da gerçekleÅŸen bu insanlık dışı hadiselere veya Esad'ın hiç bir ÅŸekilde karşılaÅŸtırılamayacak katliamlarına hiç bir tepki göstermeyenlerin bugün IŞİD'in tahriklerine büyük bir seferberlik baÅŸlatarak gelmeleri geçiÅŸtirilebilecek bir soru deÄŸil.

Türkiye IŞİD belasını mutlaka en iyi ÅŸekilde analiz etmeye çalışıyor ve ona karşı alınacak daha saÄŸlıklı tedbirler hususunda kendi tezlerini ortaya koyuyor. O yüzden apar topar, yangından mal kaçırır gibi oluÅŸturulmaya çalışılan bu koalisyona ihtiyatla yaklaşıyor.

Baksanıza, CHP Genel BaÅŸkanı KılıçdaroÄŸlu ÅŸimdiye kadar hükümete karşı hiç göstermediÄŸi bir 'olumlu muhalefet' yaklaşımını bir anda IŞİD'e karşı koalisyona katılım konusunda sergiliyor. IŞİD'e karşı savaşılacaksa desteÄŸe hazırız diyor. Bu göz yaÅŸartıcı destek açıklamasının sebebi ne acaba? Hani bayram deÄŸil seyran deÄŸil ya!. Sen IŞİD'in ne olduÄŸunu gerçekten çok mu biliyorsun?

Kesinlikle IŞİD'e karşı bir mücadele gerekiyor, ama ya bu mücadele biraz da Esad'la daha fazla karşı karşıya gelmeyi gerektiriyorsa, KılıçdaroÄŸlu bu desteÄŸine devam edecek midir?

Bu da cevabını merakla bekleyeceğimiz bir başka soru.

KAYNAK:http://www.yenisafak.com.tr/yazarlar/YasinAktay/iside-hayat-verenler-onu-oldurmeye-mi-calisiyor-simdi/55843

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.