Sosyal Medya

YaÅŸam

Ä°ftarda Aleviler var

Aralarında Cem Vakfı, Ehl-i Beyt Vakfı, Hacı Bektaş Veli Derneği'nin bulunduğu akademisyen ve Alevi önderler Başbakan Erdoğan'la iftarda bir araya geliyor. Alevi iftarına Alevi Bektaşi Federasyonu'ndan tepki de var.



Alevi BektaÅŸi Federasyonu Genel BaÅŸkanı Fevzi GümüÅŸ, cumhurbaÅŸkanı adayı ve BaÅŸbakan Tayyip ErdoÄŸan'ın Alevi örgütleri ve kanaat önderlerine vereceÄŸi iftara, talepleri yerine getirilmediÄŸi için katılmayacaklarını söyledi. GümüÅŸ, ErdoÄŸan'ın çözümden yana olmadığını savundu: 

"Cemevlerinin ibadethane olarak tanınmasından zorunlu din dersinin kaldırılmasına, Madımak Oteli'nin müze yapılmasından Alevi-Bektaşı dergahlarının ve mal varlıklarının iadesine kadar birçok talebimiz yerine getirilmemiÅŸtir. Aleviler çözümden yanadır. BaÅŸbakan ErdoÄŸan ise çözüm istememekte, kendine konu mankeni aramaktadır." 

GümüÅŸ bir diÄŸer gerekçelerinin de OrtadoÄŸu'daki geliÅŸmeler olduÄŸunu söyledi: 

"Gazze'de, Suriye'de, Irak'ta çocuklar ölürken, lüks lokantalardaki iftar sofralarında, sahte gülücüklerin atılıp yalan demeçlerin verileceÄŸi haram sofrasına oturmak Alevilere yakışmaz."

GümüÅŸ bu daveti reddetmekle birlikte Alevilerin temel sorunlarının çözümü için eÅŸit koÅŸullarda hükümetle her düzeyde görüÅŸmeye hazır olduklarını bildirdi. 

Kimler katılıyor?

BaÅŸbakan Tayyip ErdoÄŸan'ın bu akÅŸam vereceÄŸi iftar yemeÄŸine Prof. Dr. Ä°zzettin DoÄŸan  (CEM Vakfı BaÅŸkanı), Hıdır Temel (Hubyar Ocağı ), Fermani Altun ( Dünya Ehl-i Beyt Vakfı BaÅŸkanı), Cemal Canpolat (Alevi Vakıfları Federasyonu BaÅŸkanı), Cengiz HortoÄŸlu (Anadolu Alevi BektaÅŸi Federasyonu BaÅŸkanı), Mustafa Özcivan (HacıbektaÅŸ Veli Kültür DerneÄŸi) gibi isimlerin bulunduÄŸu Alevi dedeleri ve akademisyenlerden oluÅŸan 31 kiÅŸi katılıyor. 

BaÅŸbakan Tayyip ErdoÄŸan iftarın ardından davetlilerle bir istiÅŸare toplantısı da yapacak. 

Ä°ÅŸler: Daha önceden planlanmıştı

Ä°ftarı organize eden BaÅŸbakan Yardımcısı Emrullah Ä°ÅŸler, NTV'nin yayınında soruları yanıtladı. BaÅŸbakan ErdoÄŸan'ın Alevi önderleriyle bir araya gelmesinin daha önce planlandığını, ancak Soma'daki maden kazası nedeniyle ertelendiÄŸini söyledi ve görüÅŸmenin içeriÄŸine iliÅŸkin bilgi verdi: 

"Ä°lk defa devlet tarafından Aleviler bizim zamanımızda muhatap alındı. Belli adımlar atıldı. Son zamanlarda temasta bir kopukluk söz konusuydu. Ä°ÅŸte bu teması en üst düzeyde saÄŸlamak için Sayın BaÅŸbakanımızla bir istiÅŸare toplantısına Alevi önderlerini davet ettik. GeleceÄŸe dönük ne yapılabilir, bunu konuÅŸacağız."

'Alisiz Alevi' sözleri tartışma yarattı

AK Parti hükümeti 'demokratikleÅŸme paketi'nin içinde yer alması beklenen Alevilerle ilgili düzenlemelerin ayrıca yapılacağını ve kamuoyuna açıklanacağını duyurdu. Bu düzenlemeler henüz açıklanmadı. 'DemokratikleÅŸme paketi' içinde NevÅŸehir Üniversitesi'nin adının HacıbektaÅŸ-ı Veli Üniversitesi olarak deÄŸiÅŸtirilmesi yer aldı. Ancak bu Alevi sivil toplum kuruluÅŸları tarafından yeterli bulunmadı.

BaÅŸbakan ile Aleviler arasındaki son tartışma ise ErdoÄŸan'ın Almanya CumhurbaÅŸkanı'nı ve Almanya'da kendisine yönelik protestoları eleÅŸtirirken sarf ettiÄŸi "Alisiz Alevilik" tanımlaması nedeniyle yaÅŸandı. ErdoÄŸan, Almanya CumhurbaÅŸkanı Joachim Gauck'u eleÅŸtirirken "Almanya'da Ali'siz Alevilik denilen bir olay var. Yani ateist bir anlayışın, zihniyetin, Alevilik kisvesi altında ve kendilerinin de desteklediÄŸi bir yapı var. Sen bu yapıyı Alevilik olarak bize yansıtıyorsun" sözleri Alevilerin tepkisine neden oldu.

ErdoÄŸan kendisini protesto edenler için de "Åžimdi de Alevi meselesini kaşıyorlar. Köln'de Alisiz Alevilere miting yaptırıyorlar. O gün Almanya mitinginde bize karşı eylemler yapıldı. Tabii alınan önlemlerin baÅŸarısından dolayı amaçlarına ulaÅŸamadılar" ifadelerini kullandı.

'Cemevleri kültürel mekandır'

Hükümet, Alevilerin "Cemevlerinin ibadethane sayılması" talebini de reddediyor. Åžubat 2013'te o dönem AK Parti Ankara Milletvekili olan Haluk Özdalga'nın "Devletin cemevlerini ibadet yeri olarak tanıması" talebini BaÅŸbakan ErdoÄŸan "Ä°slam'da ibadet yeri camidir. Cemevleri kültürel mekanlardır" diye cevaplamıştı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.