Sosyal Medya

Makale

İbrahim Akkuç'un Çevirisi ''Erdoğan Columbus’un Elbisesi Yok Diyor''

ErdoÄŸan galiplerin tarih algısına karşı çıkarak bu baÄŸlamda bir tartışma baÅŸlatma cesaretine sahip.

Galileo Galilei Copernicus’’un Dünya GüneÅŸ etrafında döner teorisini desteklediÄŸinde, Kilise bunu reddetti, fakat o bunu göz ardı etti. Galileo 1632 yılında ‘’Ä°ki Ana Dünya ile Alakalı Diyalog’’ adlı kitabını yayımladığında Engizisyon onu yargıladı. Ardından, Copernik Teorisi’ne olan inancını terk etmesi için ona baskı yaptı, onu yazı yazmaktan ve yazdıklarını yayımlamaktan menetti. Buna ek olarak, belirsiz bir zaman kadar hapis cezasına çarptırıldı. Ancak, Giordan Bruno’nun trajik sonu gibi bir akıbetten kaçtığı için ÅŸanslıydı da.

Bruno 1584 de ‘’Sonsuz Evren ve Dünyalar Üzerine ‘’ kitabında Evren’in sonsuz olduÄŸunu ve Evren’in sonsuz dünyalar içerdiÄŸini tartışmıştı. Bunun üzerine, Bruno Engizisyon tarafından yakalandı ve yargılandı. Ayrıca, hapiste tutuldu ve periyodik olarak sorgulandı. Sonunda, fikrini deÄŸiÅŸtirmediÄŸi için sapık olarak ilan edildi ve yakılarak öldürüldü.

Tabi ki, Bruno’nun bir bilimci olmadığını ve bir çok çeliÅŸkisinin olduÄŸunu biliyorum. O, Evren’in sonsuzluÄŸunu neredeyse hiçbir güvenilir kanıtla gösteremedi. Ne var ki, onu en çok beÄŸenmemi saÄŸlayan hoÅŸa giden ÅŸey: onun otoriteye karşı baÅŸkaldırmasıdır. Bronu yıldızların uzak GüneÅŸ olduÄŸunu bilimsel olamayan fakat sezgisel ifade etmiÅŸ ve ayrıca hayatını bunun için feda etmiÅŸti. Sıradan insanların hayatlarını domino eden ve siyasi otoriteyi elinde tutan Kilise tarafında empoze edilen yaygın inanca karşı baÅŸ kaldırdığı için o bir bilim ÅŸövalyesiydi.

Önceki Red

Recep Tayyip ErdoÄŸan’nın Latin Amerika’daki Müslüman Liderler toplantısındaki sözleri alay dolu bir tartışmaya yol açtı. Bu tartışma bana Bruno’nun reddinin ne kadar kadim olduÄŸunu, otoriteye karşı bir argüman ortaya koymanın ve ona karşı durmanın ne kadar zor olduÄŸunu düÅŸündürttü.

Dürüst olmak gerekirse, ilk baÅŸta niçin ErdoÄŸan’ın böyle terslendiÄŸini anlayamadım. Söz konusu zirve Latin Amerika Müslüman liderlerini topladı. ErdoÄŸan’ın argümanı uygundu çünkü katılımcılar Amerikan Müslümanlarıydı. Åžunu söylemekte fayda var, ErdoÄŸan genellikle geçmiÅŸ ile bu günün siyasetini iliÅŸkilendiren bir kiÅŸi. O Afrika’yı ziyaret ettiÄŸinde, Afrika ve Ä°slam arasındaki baÄŸlar hakkında konuÅŸur. Ayrıca, Asyalı mevkidaÅŸları ile buluÅŸtuÄŸunda da Asya ve Türklerin ortak tarihi ile ilgili temaslarda bulunur.

Bu baÄŸlamda, ErdoÄŸan’ın konuÅŸmasıyla kızıştırılan tartışmaya yakında baktığımda, onun konuÅŸmasının manÅŸetlerle çarpıtıldığını fark ettim. Aslında, Müslümanların Amerika’yı keÅŸfettiÄŸini söylemedi. ErdoÄŸan, Müslüman denizcilerin Amerika Kıtası’na Columbus’tan 314 yıl önce 1178 de vardığını söyledi. Christopher Columbus hatıralarında Küba kıyısındaki bir tepenin başında bir camiinin varlığından bahsetmektedir. Hal böyleyken, ErdoÄŸan yalnızca Müslümanların Amerika’ya Columbus’tan önce vardığı ile alakalı bir ÅŸeyden bahsetti ve bunun bir keÅŸif olduÄŸunu iddia etmedi. O, ayrıca, Columbus’un yazılarına atıfta bulundu ve bunun yerine bir ÅŸey koymadı.

Amerika’nın keÅŸfi genellikle tartışmalı bir konu olmakla birlikte ve Columbus’un hatıralarındaki iddialar daha önce de sorgulanmıştı. Yüzyıllardır Columbus’un Amerika’yı keÅŸfettiÄŸi kabul edildi, ancak bu teori artık güvenilir deÄŸil. ÖrneÄŸin, S. Frederik Starrla göre, Ä°slam alimi Abu Raihan al-Biruni Amerika’yı Columbus’tan önce keÅŸfetmiÅŸ olabilir. Ya da, Arap-Ä°slam ilmi üzerine emekli uzam Türk profesör Fuat Sezgin uzun zamandır Amerika’nın Müslüman denizciler tarafından keÅŸfedildiÄŸini iddia etmektedir. Müslümanların Atlantik’i ilk geçenler olduÄŸuna dair bir çok iddia vardır. Durum böyleyken ErdoÄŸan’ın sözlerinin çarpıtılması ve baÄŸlamından ayrı biçimde incelenmesi onu itibarsızlaÅŸtırmakla alakalı bir durumdur.

En Büyük Ebeslik

Wiston Churchill’in bir keresinde söylediÄŸi gibi: ‘’Tarih galipler tarafından yazılır’’. Ancak, ErdoÄŸan’ın açılamalarının üzerine yapılan tartışmaların en anlamsız yanı ise ‘konunun tartışmalı yanının gerçek kabul eden eleÅŸtirilerin varlığı ve ErdoÄŸan’ın tarihi yeniden yazma giriÅŸimi ile suçlamasıdır’. Oysa ki, en büyük abeslik sosyal medyada ErdoÄŸan’ın bilim-dışı oluÅŸunun kanıt olarak sunulmasıdır.

Son günlerde ErdoÄŸan geri adım atmayarak ‘’Batılı kaynaklara kutsal metinlermiÅŸ gibi inanılmaması gerektiÄŸini’’ söyledi. Daha ileri giderek, bu baÄŸlamdaki cesaret verici rolünü sürdüreceÄŸine söz verdi.

Onun konuları popüler yapma ve genel ajandayı belirleme konusunda iyi bir siyasetçi olduÄŸu Türkiye’de bilinen bir durumdur. Görünen o ki bu yeteneÄŸini ÅŸimdi uluslar arası arenada gösteriyor. Batı’nın siyaset yapımcıları ve fikir önderleri –yeni Engizisyon’un üyeleri- bu günün dünyasında kukla oynatıcı konumundadırlar. Tabi ki, onların metodlarında cadıları yakmak ve sapmışların kafalarını kesmek yok, bunu yerine rakiplerini kamuoyu önünde itibarsızlaÅŸtırmayı ve onları radikal hatta daha kötü olarak ilan etmeyi tercih ediyorlar. Bu noktada, kazananlar tarafından yazılan tarihe karşı dik durma cesaretini gösteren ErdoÄŸan bir tartışma baÅŸlatmaya cesareti olan, modern mitleri ve yaygın inançları yıkan siyasi bir ÅŸövalye ve insanları düÅŸünmeye baÅŸlatan bir kiÅŸiliktir. 

 

Çeviren: Ä°brahim Akkuç  [email protected]

Makalenin orijinal baÅŸlığı: Erdogan says Columbus has no clothes

Yazarı: Merve Sebnem Oruc

Kaynak:http://www.aljazeera.com/indepth/opinion/2014/11/erdogan-says-columbus-no-cloth-2014112411208113497.html

 

Ä°nternet sitesi: El Cezire

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.