Sosyal Medya

Makale

Hz. EbubekirÂ’in hutbesi ya da kim kimden yana?

“Åžunu bilin ki, en kuvvetliniz; benim yanımda mazlumun hakkı kendisinden alınıncaya kadar en zayıfınızdır. En zayıfınız da, yanımda hakkını zalimden alıncaya kadar en kuvvetlinizdir.”
Bu cümle, Hz. Ebubekir’in halife seçildiÄŸi gün irat ettiÄŸi kısa hutbeden bir cümle...
Adaleti yerine getirmede devlete (yöneticiye) tevdi edilen misyonun sınırını belirliyor.
Adalet ilkesi bir başına iÅŸ görmeye yetmez. BaÅŸka bir söyleyiÅŸle yargı erkinin adalet adına verdiÄŸi hüküm ne kadar isabetli ve yerinde olursa olsun, o hüküm yürütme erki tarafından hayata geçirilmedikçe, bir başına iÅŸe yaramaz. Ä°lla ki uygulamada bir karşılık bulmalı...
Yargı erki, verdiÄŸi hükmün yerine getirileceÄŸinden emin olmak zorundadır. Åžayet verdiÄŸi hüküm infaz edilmiyorsa, soyut olarak o hükmün adil olmasıyla olmaması arasında fark kalmaz. Yerine getirilmeyen veya getirilmeyecek olan hüküm pratikte ne anlam ifade eder ki! Hiç... Keenlemyekûn...
Toplumsal yaÅŸantıda en zayıf olan hakkını alma konusunda en güçlü addediliyorsa, orada adaletin tecelli edeceÄŸinden kuÅŸku duyulmaz, duyulmamalı...
Keza en güçlü sayılan kimse, iÅŸlediÄŸi haksızlık kendisine ödetilinceye kadar zayıf muamelesine maruz bırakılabiliyorsa, gene, orada, adaletin tecelli edeceÄŸine kuÅŸku duyulmaz.
Yani adalet güçlülerin dayatmasına göre deÄŸil, fakat hakkaniyetin tecelli etmesine odaklı gerçekleÅŸiyorsa, onun misyonunun yerini bulduÄŸunu söyleyebiliriz.
Bir ülkede faili meçhul kalan veya faili meçhul bırakılan cinayetler veya her türden suçlar var bulunuyorsa, orada zımnen güçlülerin hukukunun yürürlükte olduÄŸunu ileri sürebiliriz.
Kimi zaman fail, kendisini toplum indinde yüzünü kapayarak gizleyebilir, kimliÄŸini gözden uzak tutabilir. Kolluk gücünün buna seyirci kalmasını beklemek veya istemek, temelde, fail ile iÅŸbirliÄŸine giriÅŸmek demek olur.
Failin kendini gizlemesini savunmak ona ceza verilmemesini istemek deÄŸilse, nedir?
Faile ceza verilmemesini istemekse onu cezasız bırakmaya göz yummak, dahası ona yataklık etmek demek olmaz mı?
Ve de son tahlilde faile ceza verilmesini önlemek, mazlumun ve maÄŸdurun ahını yerde bırakmaya denk gelmez mi?
Öyleyse sonuç: failin kimliÄŸinin teÅŸhis edilmesini önlemeye dönük her teÅŸebbüs onunla iÅŸbirliÄŸini öngörür, suçluya yataklık yapmayı öngörür... Bu da zayıf nezdinde güçlüden yana olmaya, ona destek çıkmaya müncer olur.

YeniÅŸafak

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.