Sosyal Medya

Makale

‘Hocalar’ın tartışmaları

Biliyorum, Diyanet’in hutbeler, vaazlar üzerinde, her seviyeden din görevlilerinin kamuoyuna yansıyan mesajları üzerinde bir iyileÅŸtirme çalışması var. 

Ä°yileÅŸtirme derken, bir yandan mesajların anlaşılabilmesi, doÄŸru anlaşılabilmesi, genel kanaatlerden farklılık arzeden hususlarda görüÅŸ açıklarken hassasiyet gösterilmesi gibi hususlarda nasıl daha iyi sonuçlar alınabilir, üzerinde çalışılıyor. Bu noktada dini camia içinde dışında, her kesimin görüÅŸlerine baÅŸvuruluyor, algıları deÄŸerlendiriliyor.

Ancak Diyanet dışında bir alan var ki, isminin başına - sonuna “Hoca” sıfatı eklenen birçok insan, öyle bir tartışma yürütüyor ki, dışardan bu ortamı gözleyen ve yeterli dini bilgiye sahip olmayan insanların, tanık oldukları ÅŸeyler sebebiyle dinin çok uzaklarına savrulmaları iÅŸten bile deÄŸil.

Nerede ise hocaların hangisine tutunsanız din ile sizin aranıza kilometreler girdirecek.

Dinin fütursuzca yontulduÄŸu, erken kalkanın müctehid kesildiÄŸi, birisinin Sünnet’i, diÄŸerinin Kur’an’ı sorguladığı, bir baÅŸkasının sahabeye kılıç çaldığı, ötekinin bütün bir 15 asırlık birikimin üzerine çarpı koyduÄŸu bir alan.

IŞİD Irak’ta, orda burda türbeleri havaya uçuruyor ya, birileri de, Sünnetin dibine bomba koyuyor, Kur’an’ı didikliyor.

Bana isim isim sorulduÄŸunda “Kur’an, Hadis üzerine tefekkür iyidir, farklı sonuçlara varılsa bile içinde Allah rızası olduÄŸu sürece üstünü çizmemek gerekir” demek istiyorum, ama bir bakıyorum, iÅŸ en uçlarda gezinen cedelleÅŸmelere, ardından da birbirini yok etmeye dönüÅŸmüÅŸ bulunuyor.

Abdullah Yıldız dostum arıyor, bu kıran kırana görüntüden muzdarip, “Åžöyle belli bir hassasiyeti bulunan insanlarla bir araya gelsek de görüÅŸsek” diyor.

Åžöyle bir düÅŸünmeli:

Ä°ki “Hoca” televizyon ekranında bir araya gelmiÅŸ, hadisleri tartışıyor. Hazreti Peygamberi tartışıyor. “Kur’an’ın tarihselliÄŸi” baÅŸlığı altında bir tartışma yürütüyor.

Saatler boyu sürüyor bu tartışma.  

Ve 20’li yaÅŸlarda bir genç seyrediyor onları.

Kendi çocukları seyrediyor onları.

Saatler sonra onlar, tartışmaktan yoruluyor, ya da yorulmuyor da, programı yöneten kiÅŸi, “Geç oldu, artık yeter” diyor.

Tartışmacılarımızın içi durulmuyor hala, hala ötekine söyleyeceÄŸi, daha doÄŸrusu, tartışılan konuda didikleyeceÄŸi bir husus var.

Ne der, o 20’li yaÅŸlardaki genç bu programı izledikten sonra?

Ne der, tartışanların çocukları?

- Bravo baba, yediniz her ÅŸeyi. Kur’anı, Sünneti, Hazreti Peygamberi yediniz, afiyet olsun!

Başka ne der Allah aşkına?

DüÅŸünüyorum da, bazen böyle tartışmalarda nasıl bir görüntü verdiÄŸimizin farkında olmuyoruz.

Tartışmanın şehveti her şeyi unutturuyor.

Mağlup sayılır bu yolda galip.

Bu sözün birebir yaÅŸandığı ortamlar bu tür tartışmalar.

En kötüsü, tartışan Hocaların ÅŸahsında Ä°slam’ın yara alması.

DüÅŸünüyorum da bu tür tartışmaları Hazreti Peygamber’in huzurunda yapabilirler miydi, bu Hocalarımız?

DüÅŸünüyorum da, Allah görüyor bu tartışmalardaki halimizi ve niyetimizi, biliyor Allah Teala.

DüÅŸünüyorum da, bu tür tartışmalar, islami geliÅŸmelere bin tane 28 Åžubat’tan daha çok zarar veriyor. 28 Åžubat’lar evet tahrip edicidir, ama yine de o tür sam yellerine karşı kendi deÄŸerlerini savunma psikolojisi devreye girer ve belki de süreçlerden çok daha güçlenilerek çıkılır. Bu tür tartışmalar ise, yüreklerin üzerine salınmış mikroplardan farksızdır.

Dar bir ilmi ortamda müzakere edilecek hususlar, kitlelerin önüne sürüldüÄŸünde, zihinleri allak bullak ediyor çünkü.

“Hadislerin sıhhati” gibi bir baÅŸlığı, daha Hadis’in ne olduÄŸunu bile bilmeyen, belki içinde babadan - atadan mevrus bir Peygamber saygısı bulunan insanın dünyasına taşımaktan hangi fayda umulur Allah aÅŸkına?

Ä°nsanların imanları ile oynama vebali var bana göre bu iÅŸte.  

Ey Hocalar, diye seslenmek geliyor içimden, yüreÄŸinizi avucunuza alın ve bakın, bir insanın yüreÄŸinde açılacak yaranın sorumluluÄŸunu taşıyabilecek mi taşıyamayacak mı?

STAR GAZETE

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.