Sosyal Medya

Ekonomi

HalkbankÂ’ta Ä°ran kuyruÄŸu

Uluslararası çıkar çevrelerinin 17-25 Aralık olaylarında Halkbank’a bakışı, İran’la birden değişti. İran’a yaptırımların kalkmasıyla fırsatı kaçırmak istemeyen dev şirketler, Halkbank’tan yardım almak için kapıda kuyruk oldu.



Star'dan Ercan Baysal'ın haberine göre; Türkiye'nin Ä°ran'la ticaretinde kritik rol oynayan Halk Bankası'nı geçen yıla kadar hedef gösteren ülkeler, kendi menfaatleri söz konusu olunca geri adım attı.

17-25 Aralık olaylarında hedefe konan Halk Bankası'na uluslararası sermayenin bakışı deÄŸiÅŸti. Ä°ran'a yönelik yaptırımların kalkması ile bu ülkedeki yatırım fırsatlarını kaçırmak istemeyen dünyanın önde gelen dev ÅŸirketleri bugünlerde Halkbank'tan yardım istemek için adeta kapısında kuyruÄŸa girdiler. Her gün Halk Bankası yetkililerinin kapısını çalan onlarca firma, Ä°ran'la ticaret yapmaları halinde bedelleri hangi banka üzerinden hangi ÅŸekilde tahsil edilmesine yönelik Halkbank'tan görüÅŸ alıyor, Halkbank'ın aracılık etmesini istiyor.

Pazarı en iyi bilen banka

Otomotiv, enerji, gıda, kimya, demir-çelik gibi sektörlerde faaliyet gösteren ABD'li firmaların yanı sıra AB, UzakdoÄŸu ve OrtadoÄŸu'dan ÅŸirketler Halk Bankası ile birlikte çalışmanın yolunu arıyor. Ä°ran pazarında hızlı hareket etmek için firmaların birbirleri ile yarıştığını ifade eden Hazine MüsteÅŸarlığı'ndan üst düzey bir yetkili, “Ä°ran'la herhangi bir iÅŸlem yapmaları halinde bedellerini hangi bankadan alacaklarını Halkbank'a soruyorlar. Her gün görüÅŸmeler oluyor. Yaptırımlar tam olarak kalksa bile global piyasalara entegrasyon 1 yıldan önce saÄŸlanmaz. Dolayısıyla o pazarı en iyi bilen finans kuruluÅŸu Halkbank olduÄŸu için bize geliyorlar” dedi.

En zor zamanlarında biz vardık

Halkbank'ın Ä°ran pazarında yatırım ve ticaret yapmak isteyen firmalar için en avantajlı finans kuruluÅŸu olduÄŸunu belirten yetkili “Halkbank Ä°ranlı finansal kurumlarıyla muhabir bankacılığını geliÅŸtirerek iÅŸlemlerini yürütüyor. Çok sayıda finansal kurumla çalışıyor. Ayrıca, en zor zamanlarında iÅŸlem yaptığımız için yeni dönemde de ilk çalışılacak kurum olarak bizi görüyorlar” diye konuÅŸtu.

17-25 ARALIK'TA HEDEF YAPTILAR

17-25 Aralık sürecinde Halk Bankası Ä°ran'la olan ticarette üstlendiÄŸi kritik rol nedeniyle hedef tahtasına konulmuÅŸtu. Ä°stanbul ve Ankara'da eÅŸ zamanlı olarak gerçekleÅŸtirilen operasyonlarda sürecin Halkbank'a uzanmasının perde arkasından milyarlarca dolarlık ticaret çıktı. Sürekli olarak Ä°ran'a ambargo konulmasını isteyen ABD'nin petrol ve doÄŸalgaz parası ödemelerini gerçekleÅŸtiren Halkbank'tan memnun olmadığı için hedef seçtiÄŸi ifade edilmiÅŸti. 2012 yılında Ä°ran'a yapılan 6,5 milyar dolarlık altın ihracatı da yine ABD yönetiminde rahatsızlık oluÅŸturmuÅŸtu. ABD yönetimi Türkiye'ye baskısını artırarak bankanın Ä°ran'la altın ticaretini durdurmasını istemiÅŸti. Halkbank yine Kuzey Irak ile yapılan görüÅŸme sonrasında da hedef seçildi. Türkiye Kuzey Irak'tan gelecek yıllık 16 milyar doları bulacak petrol ve 10 milyar dolarlık doÄŸalgazın ücretinin kamu bankası üzerinden ödenmesi formülünü merkezi Irak yönetimine iletince Batılı güçlerin hedefinde yer aldı.

HÄ°NTLÄ° VE KORELÄ°LER TERCÄ°H EDÄ°YOR

Finans sektörü temsilcilerinden edinilen bilgilere göre Batı ile Ä°ran'ın anlaÅŸmaya varmasının ardından çok sayıda Hindistanlı ÅŸirket Ä°ran'a yapılacak ödemelerini Halkbank aracılığı ile gerçekleÅŸtirmek için Türkiye'nin kapısını çaldı. Batılı güçlerle Ä°ran'ın anlaÅŸmasının ardından Güney Kore'nin de bu ülkeye yönelik petrol ödemelerini Türkiye üzerinden yapabileceÄŸi ifade ediliyor. Sadece Hindistan'ın Ä°ran'a 5 miyar dolar civarında petrol kaynaklı borcu bulunduÄŸu belirtiliyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.