Sosyal Medya

Halit Meşal İsrail'in gerçek yüzünü deşifre etti

Hamas lidericTürkiye-Filistin ilişkileri ile İsrail'in Gazze'ye yaptığı katliamla ilgili olarak önemli mesajlar verdi.



Ä°srail’in Gazze’ye yönelik kanlı saldırıları veMısır’daki ateÅŸkes görüÅŸmelerinin devam ettiÄŸi süreçte Hamas lideri Halit MeÅŸal, ilk kez Kanal 7 konuÅŸtu.
 
Halit MeÅŸal, ateÅŸkes sürecini deÄŸerlendirdi,Türkiye’nin Gazze’deki yaralıları tedavi ettirmesinden dolayı hükümete teÅŸekkürlerini sundu. Hamas lideri ayrıca CumhurbaÅŸkanı seçilen BaÅŸbakan Recep Tayyip ErdoÄŸan’ı da tebrik etti. MeÅŸal, "Biz BaÅŸbakan ErdoÄŸan'ın Gazze ve Filistin için sergilediÄŸi siyasi duruÅŸu, CumhurbaÅŸkanı Abdullah Gül ile DışiÅŸleri Bakanı Ahmet DavutoÄŸlu'nun Filistin için yaptıklarını asla unutmayacağız." açıklamasında bulunurken ateÅŸkese yanaÅŸmayan Ä°srail'in de gerçek yüzünü deÅŸifre etti. 
 
Ä°ÅŸte Halit MeÅŸal'le yapılan röportajın tamamı: 
 
-AteÅŸkes görüÅŸmeleri devam ediyor. Ancak kalıcı ateÅŸkes konusunda Ä°srail’in tavrı sizinkiyle aynı deÄŸil. Onlar Paris’teki anlaÅŸmayı reddettiler siz de Ä°srail’in Mısır’la ortak sunduÄŸu ateÅŸkesi benimsemiyorsunuz. Olmazsa olmaz talepleriniz var ablukanın kalkması gibi. Bunlar yerine getirilmezse sizin tavrınızda da bir deÄŸiÅŸiklik olmayacak mı?
 
"BÄ°Z SÄ°LAHLARIN SUSMASINI Ä°STEDÄ°K Ä°SRAÄ°L KABUL ETMEDÄ°"
 
-Öncelikle sizinle olan birlikteliÄŸimizden ve bu röportajdan dolayı memnun olduÄŸumu belirtmek istiyorum. Bunun akabininde sorunuza gelecek olursak, evet Ä°srail "meydanı boÅŸ buldum istediÄŸimi yaparım" anlayışında. Gazze'ye saldırıyorlar, insanları katlediyorlar, Gazze'ye karadan operasyon düzenliyorlar, hava ve karadan ablukaya alıyorlar. Bu 30 günü aÅŸkın süredir aralıksız devam ediyor. Bunun karşılığında Filistin halkının kendisini korumasını ise hiç bir ÅŸekilde kabullenmiyorlar. Gazze'de ÅŸehit edilen 2 bin kiÅŸinin çoÄŸunluÄŸu kadın ve çocuklardır. Bu insanların korunup kendilerini kollama hakkını Ä°srail engelliyor. Her yer rastgele bombalanıyor. 10 bin yaralı var. Camiler, hastaneler, elektrik ve su ÅŸebekeleri gibi insan yaÅŸamının vazgeçilmez unsurları bile bombalandı. Bu vahÅŸete raÄŸmen uluslararası arena vurdum duymazlık içerisinde. Ama Gazze halkı bunu kabullenemez, her yeri sarılmış, iÅŸgal edilmiÅŸ halde yaÅŸamaya katlanmaz. Bu makul deÄŸildir. Bizim ateÅŸkes görüÅŸmelerinde ilk ÅŸartımız silahların susmasıydı. Kahire'deki görüÅŸmelerde bunun yanı sıra ambargonun yani kuÅŸatmanın kaldırılmasını istedik. Ancak Ä°srail bu iki ÅŸartmıza yanaÅŸmadı bile. Onun için görüÅŸmelerde hiç bir mesafe kat edilemiyor. Bizim kesin olan ilk ÅŸartımız ablukanın kaldırılmasıdır.
 
GAZZE HALKI ABLUKASIZ YAÅžAMAK Ä°STÄ°YOR
 
-Ablukaya gelecek olursak, siz bu konuda hala aynı görüÅŸte misiniz? Yani abluka kalkmazsa direniÅŸ devam mı edecek?
 
-Abluka olmadan yaÅŸamak her insanın olduÄŸu gibi Gazze halkının da en doÄŸal hakkıdır. Gazze 8 yıldır bu kuÅŸatmanın içerisinde. 2006'da duvar inÅŸaatıyla baÅŸladı. Denizden kısıtlamalar yapıldı. 2 milyon Gazzelinin ihtiyacı olan tıbbı malzemeler, ilaçların bile Gazze'ye girmesine sınırlama getirildi. YaÅŸam koÅŸulları kısıtlandı. 8 senedir bu baskı artarak devam etti. Sınır kapıları kapatıldı. Havaalanı iptal edildi. Biz dünyaya bu gerçeÄŸi haykırıyoruz, taleplerimiz tamamen insani ihtiyaçlarımın giderilmesinden ibarettir. Özgür bir ÅŸekilde kendi topraklarımızda, hiç bir kısıtlama ve baskıya maruz kalmadan yaÅŸamak istiyoruz.
 
"MAHMUT ABBAS'A DÄ°RENMEKTE YETERSÄ°Z KALIYOR"
 
-Kudüs ve Batı Åžeria’da da Ramazan ayında intifada atmosferi vardı. Filistinliler 4 ayrı toprak parçasında bölünmüÅŸ durumdalar. Ama görüyoruz ki birinin diÄŸerinden fazla da farkı yok yani hepsi iÅŸgal ve saldırı altında?
 
-Åžu an Kudüs ve Batı Åžeria'nın da Gazze'den pek bir farkı yok.  Orada da Ä°srail zulmü ve baskısı devam ediyor. Orası da iÅŸgal altında. Kudüs ve Mescid-i Aksa'nın durumu ortadadır. Dolayısıyla Filistinli kardeÅŸlerimizin bu zulme karşı koymak istemeleri doÄŸaldır. Ä°srail Batı Åžeria'yı futursuzca iÅŸgal ediyor. Filistinlilerin evlerini, topraklarını gasp ediyorlar. Bunları yaparken hiç bir ÅŸekilde hukuk gözetmiyorlar. Oradaki siyasi oluÅŸum yani Mahmut Abbas yönetimi bu duruma direnmekte yetersiz kalıyor. Bu durumda halk da üzerine düÅŸeni yapıyor, iÅŸgalin son bulmasını istiyorlar.
 
-12 Haziran’da Batı Åžeria’da kaybolan 3 Yahudi yerleÅŸimci ve esir alınan Ä°srail askeri ile ilgili neler söyleyeceksiniz?
 
-Bakınız öncelikle ÅŸunun altını çizmekte fayda var. Batı Åžeria'da kaybolup öldürülen 3 kiÅŸi sivil deÄŸillerdir onlar Ä°srail askeridirler. Batı Åžeria'daki Filistinlileri üzerine casusluk faaliyeti yapmak ve oradaki çocuk ve sivilleri öldürmek üzere gönderilmiÅŸlerdir. Sadece onlar deÄŸil onun gibi çok sayıda sivil yerleÅŸimci kılığındaki askerler Batı Åžeria'da Filistinlilere saldırılar düzenliyorlar. Bunlar son zamanda çok kez yaÅŸandı. O 3 kiÅŸi Filistin topraklarında alıkonulmuÅŸtur, orası uluslararası normlara göre hatta Amerika'nın bile kabul ettiÄŸi kanunlara göre Filistin toprağıdır. Bunlar tamamen Filistinlilerin yaÅŸam alanlarını hiçe sayarak bu topraklarda casusluk yapamazlar. Ä°kinci nokta 2006'daki Gilat Åžalit örneÄŸidir. Bu asker Gazze sınırlarında esir alınmıştır. 2006'da tankın üzerinde Gazze'yi bombalalayan bir askerdi. Bu son saldırıda da Ä°srail askerleri Gazze'ye girerek, iç kısımlara kadar ulaÅŸtı. DireniÅŸ gruplarımız da halkımızın ve topraklarımızın güvenliÄŸini korumak adına Ä°srail askerlerine karşı koydu. Orası bizim topraklarımızdır ve savaÅŸ ortamındasınız her ÅŸey yaÅŸanabilir. Askerleriniz ölebilir de esir de düÅŸebilir. Bizim topraklarımıza girmiÅŸseniz başınıza gelecek her ÅŸeyi göze almışsınız demektir. Oradaki direniÅŸçiler Filistin halkını savunuyor ve Ä°srail'in futursuzca yaptığı zulümlere de hiç bir zaman rıza göstermeyeceklerdir.
 
"Ä°SRAÄ°L'Ä°N GÜCÜNÜ BÄ°LENLER ALLAH'IN GÜCÜNÜ KAVRAYAMIYOR"
 
-Gazze’de 2 bin ÅŸehit var, evler yıkıldı, ama anneler sadece hasbinallah çekiyor yani isyan yok. Filistinlinin bu gücü bu metaneti nereden geliyor?
 
-Halkımız Ä°srail iÅŸgalinin ne olduÄŸunu ve ne anlama geldiÄŸini çok iyi biliyor. Onlar topraklarımızın kutsal olduÄŸunu da çok iyi biliyor. Özlemini çektiÄŸimiz Kudüs ve Mescid-i Aksa'nın beldesinde yaÅŸadıklarının farkındalar. Kutsal deÄŸerlerimizin vazgeçilmezimizin olduÄŸunu biliyorlar. Bu iÅŸgalin mutlaka son bulacağına da inanıyorlar. Halkımız tüm vahÅŸetlerden zaferle ayrılacaktır ama ÅŸu an bunun öncesinde büyük bir sabır örneÄŸi gösteriyoruz. Allah katında ÅŸehitler veriyoruz. Bu bizden bir ÅŸey alıp götürmüyor aksine bize güç katıyor. Ä°nsanlarımız Allah için topraklarımızı koruduÄŸunun farkında. Bunun karşılığını da sadece Allah'tan bekliyorlar. Biz 60 yıldan fazladır devam eden bu iÅŸgal ve saldırı sürecinde on binlerce ÅŸehit verdik. Ama hiç bir zaman yılmadık, her seferinde direniÅŸ daha da güçlenerek çıktı. Allah bize yardım etti biz de onun yolundan hiç bir zaman çıkmadık. Ä°srail'in dünyada nasıl bir güce sahip olduÄŸunu bilenler Allah'ın gücünü kavrayamıyorlar. Allah yardım ettiÄŸi zaman onun üzerinde hiç bir güç yoktur. Biz bu inanç ve Allah'ın adaletini gözeterek Ä°srail'e karşı galip geleceÄŸiz inÅŸallah.
 
"BÄ°R GÜN ÖZGÜR FÄ°LÄ°STÄ°N DEVLETÄ°NE SAHÄ°P OLACAÄžIZ"
 
-BölünmüÅŸ topraklar dedik az önce. Aslında Batı Åžeria ile Gazze arasında pek fark göremiyorum tabi bu benim ÅŸahsi fikrim çünkü Batı Åžeria’da evler buldozerlerle yıkılıyor, Gazze’de ise bombalarla buna katılıyor musunuz?
 
-Evet iÅŸgal rejimi topraklarımızı böldü, Gazze'de, Batı Åžeria'da ve 1948 sınırlarında 6 milyon Filistinliyle birlikte topraklarımız çevresindeki ülkelerde mülteci konumunda olan 6 milyon insanımız daha var, toplamda 12 milyonluk bir nüfus bulunuyor. Bu insanlar Gazze'de baskı ve abluka altında 1948 sınırları ile Batı Åžeria'da hala devam eden açık bir iÅŸgal altında ve çevre ülkelerde ise ya mülteci olarak kamplarda olumsuz ÅŸartlarda yaÅŸamaya maruz bırakılmışlardır. Bu insanlar zorla evlerinden çıkarılmışlardır, Gazze'deki evler bombardımanda yıkılıyor, Batı Åžeria'daki evler ise buldozerlerle yıkılıyor. Arada pek bir fark yok. Her iki tarafta da iÅŸgal ve saldırılar devam ediyor. Bundan dolayı bu iÅŸgal son bulmadıkça mücadelemizden vazgeçmeyeceÄŸiz halkımız bunun özlemiyle sabretmektedir. Bir gün mutlaka özgür Filistin devletine sahip olacağız.
 
-Ve Mescid-i Aksa, sizinle geçtiÄŸimiz Ekim ayında bir röportaj yapmıştık orada bana Ä°srail’in Mescid-i Aksa’yı bölmek için iki planı olduÄŸunu söylemiÅŸtiniz. Zamansal ve Mekansal planlar, sizinle konuÅŸtuktan sonra Ä°srail’de Aksa’yı bölme planı yasa tasarısı olarak parlamentoya sunuldu.
 
-Ä°srail tüm Filistin topraklarına saldırıyor. Ä°ÅŸgalin merkezi ise Mescid-i Aksa'dır. Kudüs'te bir tane bile müslüman bırakmak istemiyorlar. Araplara ya da islama dair eserler görmek istemiyorlar. Oraya yahudi devletinin nakışlarını iÅŸlemek istiyorlar. Tarihi tahribat yapıyorlar, Filistinlileri evlerinden sürgün ediyorlar ya da buna zorluyorlar. Yerlerine yahudi yerleÅŸim birimleri inÅŸa ediyorlar, buralara da kendi halklarını yerleÅŸtiriyorlar.  Ä°srail, Knesset'te Mescid-i Aksa'ya yönelik özel kanunlar çıkarıyor. Burayı kendi özel alanları olarak görüyorlar, zamanla da tümüne eriÅŸmek istiyorlar. Yani Mescid-i Aksa ve Kudüs her zamankinden daha büyük tehlike altındadır. Bu iki kutsal mekan müslümanlar için birer simgedir. Türkiye için de Mescid-i Aksa ayrıca tarihi bir önem taşımaktadır. Çünkü Türkiye'nin Kudüs'teki tarihi izleri hala mevcudiyetini korumaktadır. Filistinliler Mescid-i Aksa'ya sahip çıkmaya devam edecekler, bunda kararlıyız Mescid-i Aksa bizim kırmızı çizgimizdir, Aksa'nın özgürlüÄŸe kavuÅŸmasını sabırsızlıkla bekliyoruz.
 
"Ä°SRAÄ°L'Ä°N GERÇEK YÜZÜNÜ DÜNYAYA GÖSTERÄ°YORUZ"
 
-Ä°srail, Hamas’a terörist diyor ama baktığımızda sürekli çocuklar ve kadınlar hedef alınıyor.
 
-Karşımızda zalim bir rejim var. Ä°nsan ayırt etmeksizin herkesi katlediyor. Sivil insanları terörist olarak lanse ediyor. Oysa teröristler, sivilleri öldüren, camilere hastanelere okullara bomba yaÄŸdıranlardır. Gerçek teröristin tanımı böyledir. Günlük hayatlarını idame ettirmeye çalışan insanları öldürmek canilik, teröristliktir. Ä°srail terör olgusunu barından tüm cinayetleri iÅŸlemiÅŸtir. Aynı Ä°srail bu katliamları yaparken dünyayı da nifaklarıyla kandırmıştır. Amerika ve Batı'yı arkalarına alarak bu algıyı tehlerine çeviriyorlar. Ancak onların yalanları gerçeÄŸi saptıramaz. Artık tüm dünya Ä°srail vahyetini, canice iÅŸlenen katliamları yani onların gerçek yüzünü görmektedir. Çünkü biz onların gerçek yüzlerini dünyaya gösteriyoruz. Buna da devam edeceÄŸiz halkımız da bizimle aynı fikirdedir.
 
"ERDOÄžAN, GÜL VE DAVUTOÄžLU'NUN YAPTIKLARINI ASLA UNUTMAYACAÄžIZ"
 
-Türkiye yaralıları getirmeye baÅŸladı, bu konuda neler söyleyeceksiniz?
 
-Türkiye halkı ve hükümeti Filistin halkının haklarının sürekli destekçisi ve takipçisi oldu. Biz BaÅŸbakan ErdoÄŸan'ın Gazze ve Filistin için sergilediÄŸi siyasi duruÅŸu, CumhurbaÅŸkanı Abdullah Gül ile DışiÅŸleri Bakanı Ahmet DavutoÄŸlu'nun Filistin için yaptıklarını asla unutmayacağız. Mavi Marmara katliamını ve 9 ÅŸehidimizi de unutmayacağız. Türkiye Gazze'ye yönelik ablukanın kalkması için ÅŸehitler ve gaziler veren bir ülkedir ayrıca Türkiye bu konuda uluslararası normlarda hukuk mücadelesi baÅŸlatmıştır. Sayın BaÅŸbakan Recep Tayyip ErdoÄŸan'ı arayarak CumhurbaÅŸkanı seçimlerindeki zaferinden dolayı tebrik ettim. Bu yönetim Türk halkının dirayetli bir duruÅŸ sergilemesinin ürünüdür. Türkiye ve Türk hükümeti ümmet için övünç kaynağıdır. DışiÅŸleri Bakanı Sayın Ahmet DavutoÄŸlu Gazze'nin yaralarını sarmak için seferber oldu. Yaralılarımızı Türkiye'de tedavi etmeye baÅŸladılar. DavutoÄŸlu bu katliam sürecinde de daima yanımızda yer aldı ben de sizin aracılığınızla bir kez daha resmi olarak Türkiye hükümeti ve Türk halkına teÅŸekkürlerimi iletiyorum. Bu aziz duruÅŸunuz bize umut ve güç katıyor. Her ÅŸey için çok teÅŸekkür ediyorum.
 
ATEÅžKESÄ°N ÖNÜNDEKÄ° EN BÜYÜK ENGEL
 
-Ä°srail, ABD BaÅŸkanı Obama ve DışiÅŸleri Bakanı Kerry’ye tepkili, Gazze saldırılarına daha fazla destek istemiÅŸler ama gelmeyince ÅŸu an tepki iddiları var hatta ErdoÄŸan ve DavutoÄŸlu’na tepki göstermedikleri için de kızgınlar.
 
-Åžunu net olarak ifade etmeliyim, Amerika'nın OrtadoÄŸu siyaseti Ä°srail merkezlidir, Ä°srail'in güdümündedir. Tüm kriterleri de askeri, ekonomik ve siyasi olarak hepsi Ä°srail'in hizmetindedir. Ä°srail bu vahÅŸi saldırıları yaparken arkasına Amerika ve Batı'yı alıyor. Demokrasi ve insan hakları Batı için bir anda sözde kalmaya baÅŸlıyor ya da sadece kendi halkları için geçerli oluyor. Amerika DışiÅŸleri Bakanı John Kerry ateÅŸkes için Türkiye ve Katar ile birlikte bir ateÅŸkes görüÅŸmesi yürüttü. Mısır da buna dahil edildi. Ama Ä°srail çıkan sonuca rıza göstermedi çünkü Ä°srail mutlak doÄŸru olarak kendi dediklerini yaptırmak istiyorlar. AteÅŸkesin önündeki en büyük engel aslında budur. Ama Ä°srail'in Amerika ile Batı'yı kendine baÄŸlaması mutlaka bir yerde patlak verecek ve kopacaktır. Çünkü teröristçe saldırılara dünyaya bir yerde dur diyecektir. Bu aynı zamanda dünya için de bir tehdittir. Kim ateÅŸkes için bir yaklaşımda bulunsa Ä°srail kabul etmiyor, kendi istediklerini dikta ettirmeye çalışıyorlar. Ama biz de kararlıyız hakkımızı çiÄŸnetmeyeceÄŸiz, sonuna kadar direneceÄŸiz.
 
-İsrail ile Mısır arasındaki ilişkiye ne diyeceksiniz?
 
-Biz Mısır için hiç bir zaman mesafeli yaklaÅŸmadık. DiÄŸer barış talepleri nasılsa Mısır'ın taleplerini de aynı doÄŸrultuda karşıladık. Ä°lkelerimizden taviz vermeyeeceÄŸiz. Tek taraflı bir sonuç çıkmasına müsade etmeyeceÄŸiz.
 
-Hep Filistin özgür olacak diyorsunuz, bir gün gelecek Filistin özgür olacak, bütün Filistinliler buna inanıyor peki o gün ne zaman size göre?
 
-Biz tüm Filistinlilerin her bir ÅŸahsa indirgeyerek tek tek hepsinin yanındayız. Mücadelemiz bunun mücadelesidir. Zafer Allah'tandır. Bu Allah'ın Kuran-ı Kerim'deki vaadidir. Peygamberin tavsiyesidir. Yahudiler mutlaka yenilecektir. EÄŸer bu topraklarda onlar yaÅŸasalardı, bugünkü durumun tam tersi olsaydı, inanın biz onlara dokunmazdık bile. Ama onlar bizim evlerimize, hayatlarımıza saldırıyorlar. Åžehitlerin hepsi abi-kardeÅŸ, baba-oÄŸul ÅŸeklinde. Hepsi bizden. Gazze'de bir soykırım yapılıyor. Üstelik bizim topraklarımızda. Tarihte zalimler baÅŸkalarının topraklarına vahÅŸice saldırıp, katliam yapanlar, hep yenilmiÅŸlerdir, hiç bir zaman kazanamamışlardır. Biz çok ÅŸükür dirayetliyiz Güçlü bir inanca sahibiz. Allah'a inancımız tamdır, halkımızın çoÄŸu Kuran-ı Kerim hafızıdır. Bu bizim en büyük gücümüzdür. Bu iman bizi mutlaka zafere götürecektir. DireniÅŸin güçlü olmasının temelinde bu vardır. Ne zaman bu zafer diye soruluyor. Cenabı Hak "çok yakın" diyor. Biz de buna iman ve itaat ediyoruz, çok yakındır inÅŸallah.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.