Sosyal Medya

Makale

Hadi bayramlaşalım!

I-Cumhuriyet'in 91. yılı münasebetiyle cumhuriyet üzerine satırlar paylaÅŸarak herkesin bayramını tebrik etmek istiyorum.

Bu tebrikleÅŸme faslını geliniz devletlerin deÄŸil bireyin cumhuriyetçi olması üzerinden gerçekleÅŸtirelim. Bireyin cumhuriyetçi olması deyince aklınıza cumhuriyet baloları, 10.Yıl MarÅŸları ve burası Atatürk ile göz göze geldiÄŸimiz yer temalı romantik cumhuriyetçi yaklaşımlar gelmesin lütfen.

Cumhuriyetçi bilinç diye bir ÅŸeyden bahsetmek mümkün mü bunu konuÅŸalım.

Cumhuriyetçi bilince sahip olmak için gerekenler:

1-Karşımızdakine o konu üzerine düÅŸündüklerimizi anlatırken çok duygusal olmamak, kesin konuÅŸmamak zorundayız.

2-Cumhuriyet topluma dışarıdan ve tepeden inme bir ÅŸekilde getirilemez. Cumhuriyet toplumun içinde oluÅŸup geliÅŸmelidir.

3-Devlet rejimi olarak ülkede cumhuriyet var. Fakat bireyin ruhu, onun bilincinin içeriÄŸi olarak henüz cumhuriyet var denilemez.

4-Sıkıntılarla zorluklarla dolu bir dönemde cumhuriyet iyileÅŸtirici bir ilaç gibi kabullenildi. Birbirimizi aldatmayalım, bu deÄŸiÅŸimin nedeni ideal ve inanç deÄŸildi. Sadece ve sadece insanların sıkıntıları, kinleri ve öfkeleriydi. Onların öfkesi özgürlüÄŸü getirdi. Ä°nsanların farkında olmadan elde ettikleri özgürlük ÅŸimdi bilinçlerine iÅŸlemeli.

5-Halkların cumhuriyete sahip oldukları için gurur duymaları gereksizdir. Onlar cumhuriyetle yaÅŸanılan bir ülkede yaÅŸamalarını çok olaÄŸan karşılamalıdır. Çünkü cumhuriyet insanların nefes alması için gerekli olan havadır. GeçmiÅŸe kin duymadan yaÅŸamalı insanlar.

II-

Yukarıda maddeler halinde okuduÄŸunuz cümleler S. Zeweig'in 'Cumhuriyetçi Bilinçle EÄŸitmek' adlı denemesinden alıntıladım. Almanların, Fransızlar kadar cumhuriyeti içselleÅŸtirememiÅŸ olmalarından duyduÄŸu kederi, olabildiÄŸince rasyonel cümleler kurarak aÅŸmaya çalışmıştı düz yazının ÅŸiirli sesi.

Fakat bahsi geçen yazıda demokrasi kelimesinin bir defa bile geçmiyor oluÅŸuna bir hayli ÅŸaşırdığımı söylemeliyim.

Demokrasi ile yönetilen Avrupa monarÅŸilerinin istikrarını düÅŸününce, sade suya cumhuriyet bilinci olmayacağını idrak etmek zor olmasa gerek.

Ä°slam cumhuriyeti olarak kurulan devletler, demokrasiyi parantez içine alınca baÅŸlarına neler geldiÄŸini gördük,

bkz. Libya Sosyalist Halk cumhuriyeti.

Cumhuriyetçi bilinç demiÅŸken hemen hatırlayalım, Kaddafi'nin tekmelenerek öldürülüÅŸünün haberleÅŸtirilmesi üzerine pek demokratik ülkenin DışiÅŸleri Bakanı Hillary sevinç çığlıkları atmış, kominist rejimin yetiÅŸtirdiÄŸi Rusya Lideri Putin ise görüntüleri, dini inanışlara aykırı olduÄŸu için kınamış, basın mensuplarını sorumlu olmaya davet etmiÅŸti.

Cumhuriyet Bayramımız kutlu olsun. Ülkemizin ve dünyadaki her insanın payına ölüme ve yaÅŸam hakkına saygı duyan basiret sahibi insanlar nasip olsun.

Madende kalmış kardeÅŸlerimiz ve onlardan bir haber almak için çırpına çırpına bekleyen yorgun yakınları için duayı duaya ekleyelim.

Kendisini 'paranoyak' olarak tanımlayan, 'büyük çoÄŸunluÄŸun' bu tanım üzerinde anlaÅŸtığı ÅŸefkate ve merhamete Fransız kalmış kadın için, kelimelerimizi beyhude tüketmeyelim.

Kazalara tanık olmak istemiyorsak güçlünün deÄŸil güçsüzün yanında saf tutmamız gerektiÄŸini; acısını, kederini kulak ardı ettiÄŸimiz her kiÅŸinin ölümünde bizim de sorumluluÄŸumuzun olduÄŸunu hiç unutmayalım.

Ah keÅŸke maden çetesini, maden mafyasını aylar öncesinden haber konusu yapabilmiÅŸ olsa idik.

YENÄ°ÅžAFAK

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.