Sosyal Medya

Coğrafyamız

Filistinli kız kardeşini kurtardı

İsrailli askerlerin kayalarda sıkıştırdığı Temimi, annesi ve 2012'de 'İsrail askerine kafa tutan Filistinli kız' olarak gündeme gelen ablasının çabası sonucu gözaltından kurtuldu...



Anadolu Ajansı'nın haberine göre; Ä°srail askerlerinin dün Batı Åžeria'nın Ramallah kentindeki Nebi Salih bölgesinde 12 yaşındaki Muhammed et-Temimi isimli Filistinli çocuÄŸu gözaltına almaya çalışırken kameralar önünde silahsız kadın ve çocuklara karşı uyguladığı ÅŸiddet, uluslararası toplumda büyük infiale neden oldu.  

Alçılı koluna ve haykırışlarına raÄŸmen bir Ä°srail askerinin, kayaların arasında sıkıştırdığı küçük Temimi, annesi ve 2012'de "Ä°srail askerine kafa tutan Filistinli kız" olarak dünya gündemine gelen ablası Ahed'in yoÄŸun çabası sonucu gözaltına alınmaktan kurtuldu.    

Ä°srail askerinin, alçılı koluna raÄŸmen gözaltına almaya çalıştığı Temimi, yaÅŸadıklarını AA muhabirine anlattı. Temimi, "Ä°srail askerinin tek derdi beni gözaltına almaktı. Bütün gücüyle vücuduma baskı yapıyordu. Onu üzerimden atmaya çalıştım, ama baÅŸaramadım" dedi.

"Annem ve kızkardeÅŸimin yardımıyla kurtuldum" diyen Temini, kararlı bir ses tonuyla, "Beni yıldıramayacaklar. Ä°ÅŸgal sona erip ülkemiz özgürleÅŸene kadar bu protestolara katılmaya devam edeceÄŸim" diye konuÅŸtu. Küçük Temimi, "Bu topraklar bizim. Onu mümkün olan her ÅŸekilde savunacağız. Yeri geldiÄŸinde elimizdeki taÅŸlarla, yeri geldiÄŸinde ise Ä°srail ürünlerini boykot ederek...." ifadesini kullandı. 

"Anneler çocukları için gerekirse aslana dönüÅŸür"

Ä°srail askerinin elinden çocuÄŸunu kurtardığı o dakikaları anlatan anne Neriman ise "O an çocuÄŸumun gözaltına alınmasına engel olmaktan baÅŸka hiçbir ÅŸey düÅŸünmüyordum. Anneler çocuklarına bir zarar dokunduÄŸunu gördükleri zaman aslana dönüÅŸebilir. Ä°srail askeri, kolu kırık olmasına raÄŸmen çocuÄŸumu sert bir ÅŸekilde tutunca onu kaybedeceÄŸimi hissettim. O anlar nasıl anlatılır bilmiyorum" dedi.

Daha önce beÅŸ kez gözaltına alındığını, birçok kez yaralandığını, en son geçen yıl bacağına gerçek mermi isabet ettiÄŸini, erkek kardeÅŸinin de Nebi Salih'teki haftalık gösterilerde hayatını kaybettiÄŸini belirten Neriman, "Hiçbir ÅŸey bizi yıldırmayacak. Çocuklarıma da direniÅŸ ruhunu aşıladım. Gösterilere katılmaları için onları ben teÅŸvik ediyorum" ÅŸeklinde konuÅŸtu. 

"Ne sahip oldukları güç, ne de silahları bizi korkutabilir"

AÄŸabeyi gözaltına alındığı sırada Ä°srail askerlerine karşı gösterdiÄŸi cesur tavrıyla "Hanzala Cesaret Ödülünü" alan ve dünya genelinde "Ä°srail askerine kafa tutan Filistinli kız" olarak ün kazanan Muhammed'in ablası Ahed Temimi ise ÅŸunları söyledi:

"Ä°srail askerlerinden korkmadık. Ne sahip oldukları güç, ne de silahları bizi korkutabilir. Babamı, annemi gözaltına aldılar. Bizi dövdüler. Dayımı ve halamı öldürdüler. Vatanımızı savunmaktan baÅŸka bir ÅŸey yapmıyoruz. KardeÅŸimi de gözaltına almak istediler. Buna izin veremezdim. HerÅŸeyi yapmaya hazırdım." 

"Asker emri komutanlarından aldı"

Muhammed'in babası Basim et-Temimi de her baba gibi çocukları için endiÅŸe ettiÄŸini, kendileri için güvenli bir yerin olmadığını ifade etti. Ä°srail askerinin oÄŸluna saldırıdığı anda aklına her türlü ihtimalin geldiÄŸini söyleyen Basim, "Asker, kolu kırık çocuÄŸun üzerine tüm ağırlığıyla çullandı. Aslında onu gözaltına almaya deÄŸil öldürmeye niyetliydi. YaÅŸananlar, iÅŸgalcilerin ırkçılığını ve vahÅŸetini bir kez daha gözler önüne serdi. O asker emri komutanlarından aldı" diye konuÅŸtu.

Ä°srail askerleri tarafından 11 defa gözaltına alındığını söyleyen Basim, birkaç defa yaralandığını ve gördüÄŸü ağır iÅŸkencelerden dolayı 10 defa komaya girdiÄŸini anlattı.

Evlerinin ilk kısmının Ä°srail iÅŸgalinden önce 1964'te yapıldığını buna raÄŸmen Ä°srail askerlerinin "izinsiz" olduÄŸu gereçeksiyle kendilerine evlerini yıkacaklarını bildirdiÄŸini ifade eden Basim, "Bizi özlelikle hedef alıyorlar" dedi. Basim ayrıca dört çocuÄŸunun tamamının ÅŸimdiye kadar haksız gözaltılara maruz kaldığını ancak çocuklarının yine de direniÅŸe devam ettiÄŸini vurguladı.

Ä°ÅŸgale karşı direnen Temimi ailesi, 2009'dan bu yana ayrım duvarını protesto için düzenlenen haftalık gösterilere katılıyor. 

Her hafta cuma namazının ardından düzenlenen Ayrım Duvarı ve yasa dışı Yahudi yerleÅŸim birimleri inÅŸasının protesto edildiÄŸi gösterilere Ä°srail askerleri, gerçek ve plastik mermi, göz yaÅŸartıcı gaz, sis bombası kullanarak müdahale ediyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.