Sosyal Medya

Bilim Teknoloji

En dayanıklı biyolojik madde

ABD'li bilim insanları, doğadaki en dayanıklı biyolojik maddeyi tek hücreli bir deniz yosununun hücre duvarında keşfetti.



 

ABD’li bilim insanları, doÄŸadaki en dayanıklı canlı dokunun, mikroskobik alg (su yosunu) türü bir canlı olan diyatomlarda (tek hücreli deniz otu) bulunduÄŸunu keÅŸfetti.

Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü’nde (Caltech) Julia Greer ve ekibinin çalışmasında, ortalama 20 mikron boyundaki canlıların ‘silis’ adı verilen maddeyle kaplı hücre duvarlarının (frustule) ÅŸaşırtıcı dayanıklılığı ortaya çıktı.

Hücrelerin zahmetli yöntemlerle birbirlerine ekleyen ekip, ortaya çıkan yapıyı dayanıklılık testine tabi tuttu. Yapının ağırlığının dayanıklılığına oranı, insan kemiği veya hayvan boynuzundan daha yüksek çıktı.

Hücre duvarlarının bal peteğine benzer gözenekli yapısıyla ortamdan besin topladığını tespit eden araştırmacılar, aynı nedenle basınca karşı dayanıklı olduklarını düşünüyor.

Silis maddesinin kuvvetli fakat esnemeye dayanıksız bir yapısı olduğunu söyleyen Greer, aynı maddeden oluşan camın bu basınç altında kolayca çatladığına dikkat çekti. Ekip şimdi, diyatomun yapısını taklit ederek daha sert yapay maddeler üretmeyi hedefliyor.

Kaynak: Caltech, Phys.org

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.