Sosyal Medya

Güncel

Dumanlı 'silahlı terör örgütüne üye olma' suçlamasıyla mahkemede

Ekrem Dumanlı, Zaman Gazetesi'ndeki görevi süresince Gülen’den herhangi bir talimat almadığını söyledi



Gülen cemaatine yönelik medya organlarını kapsayan 14 Aralık Operasyonu’dan gözaltına alınan Zaman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı "Silahlı terör örgütüne üye olmak” suçlamasıyla mahkemeye sevk edildi. Dumanlı savcıya verdiÄŸi ifadede Gülen’den haberler konusunda talimat almadığını söyledi.

Medya ve polise yapılan operasyonda gözaltına alınan Zaman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı, diÄŸer 11 ÅŸüpheliyle birlikte tutuklama talebiyle mahkemede. Al Jazeera'nin ulaÅŸtığı bilgilere göre Dumanlı'ya yöneltilen suçlamalar; "Silahlı terör örgütüne üye olmak", "tehdit ve hile yoluyla kiÅŸiyi hürriyetinden mahrum bırakmak" ve "iftira".

Selahattin Günday’ın Al Jazeera’deki haberine göre, tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edilen 12 kiÅŸi arasında Samanyolu Televizyonu Yayın Grubu BaÅŸkanı Hidayet Karaca ve eski Hakkâri Emniyet Müdürü Tufan Ergüder ile eski Ä°stanbul AsayiÅŸ Åžubesi Müdürü Ertan Erçıktı da var. 4 ÅŸüpheli ise, "adli kontrol" talebiyle mahkemeye çıkarılacak. Åžüpheliler nöbetçi sulh ceza hâkimliÄŸinde sorgulanacak. Polis nöbetçi hâkimliÄŸin olduÄŸu bölümde geniÅŸ güvenlik önlemi aldı.

Dumanlı'nın savcıya 22 sayfa ifade verdi. İfade İstanbul Emniyeti'nde Savcı Fuzuli Aydoğdu tarafından alındı.

‘Gülen’in TahÅŸiyeciler sohbetinden haberim yok’

Gülen Cemaati lideri Fethullah Gülen’i tanıdığını belirten Dumanlı, Gülen’in 2009 yılı içinde TahÅŸiyecilerden bahsettiÄŸi konuÅŸmasını hatırlamadığını ifade etti. Dumanlı, Zaman Gazetesi'ndeki görevi süresince Gülen’den herhangi bir talimat almadığını söyledi.

Dumanlı’ya TahÅŸiye ve Rahle’nin kelime anlamı da soruldu. Dumanlı, ‘TahÅŸiye kelimesinin anlamını bilmiyorum. TahÅŸiye'yi ilk defa duydum” dedi. TahÅŸiye ve Rahle yayınevlerinin olduÄŸunu da bilmediÄŸini vurguladı.

Gülen’in TahÅŸiyecilerle ilgili konuÅŸmasını hatırlamadığını belirten Dumanlı, “Gülen’in sohbetinde geçtiÄŸi söylenen ‘karanlık karar kurulları'ndan ne kastettiÄŸini bilemem” dedi.

Televizyon seyretmediÄŸini belirten Dumanlı haberleri internet üzerinden takip ettiÄŸini ifade etti.

‘Zaman gazetesi Gülen’in talimatı ile ÅŸekillenmez’

Gülen’in Zaman Gazetesi ile ilgili yönetici olarak bir vasfı olmadığına dikkat çeken Dumanlı, "Sadece Gülen’in haftada bir cuma günleri olmak üzere yazılarının yayımlandığı kürsü baÅŸlıklı köÅŸesi vardır” diye konuÅŸtu.

Fethullah Gülen’in Zaman gazetesinin yayın politikasına müdahalesinin söz konusu olmadığını söyleyen Dumanlı, “Onun talimatları ile ÅŸekillenmez" dedi.

Gazeteye günlük 5 bin ile 8 bin arasında haber geldiÄŸini, bu haberlerden eleme yapıldığını belirten Ekrem Dumanlı, “Bu kadar çok haberin, fotoÄŸrafın, Gülen’e gönderilerek onun onayından geçmesi mümkün deÄŸildir. Burası ile Amerika arasındaki zaman dilimi de farklıdır. Fiziken de mümkün deÄŸildir" dedi.

Dumanlı’ya, TahÅŸiyeciler ile ilgili gazetedeki haberler de soruldu. Dumanlı, “Hocaefendi'nin konuÅŸmasını o haberi yapan arkadaÅŸ önemli bulmuÅŸ olacak ki haber olarak gazeteye almış, haber 3. sayfada çıkmış. Haberi çok önemsemiÅŸ olsaydım 1. sayfaya alabilirdim” diye konuÅŸtu. Dumanlı, Gülen’in aynı konuÅŸmasının Hürriyet  ve Vatan gazetelerinde de haber konusu olduÄŸunu söyledi.

‘Gülerce ve Åžahin’e yazı yazılması talimatı verilmedi’

TahÅŸiyeciler konusunda Zaman gazetesi yazarları Hüseyin Gülerce ve Ahmet Åžahin’in  yazı yazdığını ancak kendilerine yazmaları konusunda talimat verilmediÄŸini ifade etti. Bütün yazılara onay vermesinin söz konusu olmadığına dikkat çeken Dumanlı, bu iki yazının da kendisi tarafından okunmadığına dikkat çekti.

Ekrem Dumanlı, Samanyolu TV’de yayınlanan dizilerdeki TahÅŸiyeciler konusunun iÅŸlenmesine iliÅŸkin sorular üzerine de televizyon seyretmediÄŸini, dizide iÅŸlenen konuları bilmediÄŸini söyledi. Ancak Dumanlı, "Dizi ve filmlerdeki hikâyelerden sonra, bir kısım olayların gerçekleÅŸmesi ile irtibatlandırılmasını doÄŸru bulmuyorum” dedi.

Dumanlı’ya CNN TÜRK’te Cüneyt Özdemir ile katıldığı programa iliÅŸkin de sorular soruldu. Programdaki, "Ä°nsanlar Hocaefendi’ye kanaatlerini, düÅŸüncelerini aktarıyor" sözleri hatırlatılan Dumanlı’ya, "Sizin de Gülen’in onayına sunduÄŸunuz konular hangileridir?" diye soruldu.

Dumanlı bu soruya, "Ä°nsanlar Hocaefendi’yi arayıp izlenimlerini paylaşıyor. Hoca da bunları dinliyor. Hocaefendi’nin hiçbir talimatını görmedim. Sadece 'Siz bilirsiniz, iyi olur' gibi sözler söylüyor" diye yanıt verdi.

Fethullah Gülen ile Hidayet Karaca arasında internete düÅŸen ses kaydındaki konuÅŸmaların sorulması üzerine Dumanlı, konuÅŸma kayıtlarının hukuka aykırı elde edildiÄŸini ve delil olamayacağını söyledi.

‘Dershanelerle ilgili Gülen’le konuÅŸmadım’

Dumanlı, Gülen ile dershaneler hakkında bir konuÅŸma yapmadığına da savunmasında yer verdi.

Dershaneler konusunun Zaman gazetesinde Ekim-Kasım 2013 tarihlerinde sistematik bir ÅŸekilde iÅŸlenmesinin nedeni sorulan Dumanlı, “Ben üniversiteyi bitirdikten sonra birkaç yıl dershanecilik yaptım. ÖÄŸrencilerin dershaneye giderek üniversiteyi kazanacaklarına ve dershanelerin Milli EÄŸitim’de bir boÅŸluÄŸu doldurduÄŸuna inanıyorum. Bu nedenle gazetede dershane konusunu samimiyetle iÅŸledik. Bu konuyu o dönemin BaÅŸbakanı'na ve Milli EÄŸitim bakanlarına da yüz yüze anlattım. Bu konuyu iÅŸlerken kimseden talimat almadım” dedi.

'Ömer Köse ve Yurt Atayün operasyonunu neden günlerce yayımladınız?'

Dumanlı’ya, “22 Temmuz operasyonunda tutuklanan Ömer Köse, Yurt Atayün ve diÄŸer kiÅŸilerin haberlerinin Zaman gazetesinde günlerce yayımlanmasının sebebi nedir? Gözaltına alınan ve tutuklanan bu kiÅŸilerle herhangi bir akrabalık bağınız var mı? DiÄŸer basın kuruluÅŸlarına göre daha uzun süre ve adil yargılamayı etkileyecek ÅŸekilde çarpıtarak yayınlanmasının sebebi nedir?” diye soruldu. Dumanlı bunların haber deÄŸeri olduÄŸu için yayımlandığını söyledi.

Dumanlı ayrıca ifadesinde, “Herhangi bir algı oluÅŸturularak TahÅŸiye isimli bir terör örgütü grubunun aleyhine soruÅŸturma açılmasına sebep olma iddiasını kabul etmiyorum. Böyle bir oluÅŸumdan haberim ve baÄŸlantım yoktur” dedi.

‘Ülkem adına üzüntü verici olaydır’

Dumanlı ifadesini ÅŸöyle tamamladı:

"Hakkımda ne gibi ithamlar olacağını merak ediyordum. Ancak bana sorulan sorulardan ve gösterilen belgelerden gözaltına alınmamam gerektiÄŸi kanaatine vardım. Bu ülkem adına üzüntü verici olaydır. 20 yıllık gazeteciyim. Hayatını toplumun önünde geçiren bir insanım. Ä°ki yazı ve bir haber için bu kadar zahmet verilmesini üzüntü verici buldum. Hiçbir suç iÅŸlemedim. Hiçbir örgüte baÄŸlı deÄŸilim."

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.