Sosyal Medya

Makale

Diyanet bu İmam'a mı karşı?

Kertenkele diye bir dizi var atv'de, malumunuz. Sezon ortasında yayına girdiÄŸi halde yayınlandığı güne (Cumartesi) daha ilk bölümünde damgasını vurdu.

Kanallar arasında 'rating' bakımından kıyasıya bir yarış olduÄŸu için diÄŸer kanalların huysuzlaÅŸması veya dahil oldukları networkun 'kıpraÅŸması' gayet doÄŸaldır.

Kertenkele'nin yayınlandığı atv'nin (ve baÄŸlı olduÄŸu medya grubunun) '17 Aralık darbe teÅŸebbüsünün' akim kalmasındaki olaÄŸanüstü fonksiyonu nedeniyle 'paralelci güruh'un kara propagandaya baÅŸvurması da anlaşılır bir ÅŸeydir.

Bir de 'paralelci güruhun' malum kanalında aynı gün yayınlanan malum (köÅŸe yazarlarını ajan ilan eden) bir dizisi de var.

Ä°ÅŸin içinde bin türlü iÅŸ var yani.

Bütün bunların yanı sıra masum tepkiler de olabilir elbette. YeÅŸilçam'da 'din adamı figürü' bidayetinden beri aÅŸağılandığı için ezberden karşı çıkanlar da, hiç izlemeden ÅŸavullayanlar da olabilir.

Mesela, Kertenkele, 1. Bölüm'de hapse giriyor ya, bir insan evladı mezkur bölümün tekrarını izleyip ÅŸöyle twit attı: 'ArkadaÅŸlar tepkimiz iÅŸe yaradı; Kertenkeleyi hapse atmışlar...'

Bu da bana yıllar önce baÅŸka bir insan evladının aynı romanın bütün baskılarını (muttali olduÄŸumda 5. baskısını okuyordu) farklı cilt zannedip okumasını hatırlattı.

Adamcağızın tek şikayeti romanın biraz ağır ilerliyor olmasından ibaretti.

Böyle 'naif' birçok örnek verebilirim, hülasa, olur böyle ÅŸeyler der, güler geçeriz.

Lakin...

Diyanet Ä°ÅŸleri BaÅŸkanlığı hiçbir zaman böyle 'naif' olamaz, olmamalıdır.

Hakkı yok buna.

Dolayısıyla araÅŸtırmadan, sormadan herhangi bir açıklama yapamaz. Kulaktan duyma veya ezbere algıların etkisiyle hareket edemez. Hele ki, kara propagandanın etkisinde kalarak tuhaf açıklamalar yapamaz.

Tam aksine, Diyanet İşleri Başkanlığı mahut 'naif' seylaplara kapılanları uyarmak, aydınlatmak zorundadır.

Yahu hepsinden geçtim; neye karşı çıktığını bilmek için karşı çıktığı ÅŸeyi izlemek zorundadır.

Diyanet İşleri Başkanlığı, 'Kertenkele' adlı dizinin neyine karşı Allah aşkına?

Evvela ÅŸöyle bir hülasa edelim:

'Kertenkele' oldukça ilginç bir 'suçludur.' O kadar ki, The Lizard (2004)dan da, onun esinlendiÄŸi 'We're No Angels'(1989)tan da (ki, basit bir google bilgisidir, 1955'te Michael Curtiz marifeti aynı adlı filmin tekrar uyarlanmasından ibarettir.) çok farklıdır.

Mesela, meskeni Ki Ki Duk'un 'BoÅŸ Ev' (Bin Jip)'ine bir selam çakma mesabesindedir.

YaÅŸam tarzını da, tezgahtarın, 'Eski kıyafetlerinizi ne yapalım beyefendi' sorusuna, 'Çöpe atın, kıyafet biriktirmeyi sevmem...' repliÄŸi özetler.

Kertenkele, diskoda bir adamdan 'kaptığı' cüzdandaki bir yığın kredi kartlarına bakıp, 'Herkes hırsızını cebinde taşıyor' der; Brecht'in, 'Banka soymak, banka kurmak ve iÅŸletmenin yanında nedir ki' sözünü çaÄŸrıştırırcasına.

Yersiz yurtsuzdur.

Yıllar önce anne babasını kaybetmiÅŸ; daha 10 yaşındayken 7 yaşındaki kız kardeÅŸi evlatlık verilmiÅŸtir: Kız kardeÅŸini bulmaya hayatını adamıştır. (2. Bölümü'nü izleyenler, kız kardeÅŸinin mütesettir doktor Betül olduÄŸunu anlamışlardır.)

Kertenkele günün birinde, bir yangından bir çocuÄŸu kurtarmak için ölümüne atılır, çocuÄŸu kurtarır ama, yıllar yılı kendisini yakalamaya çalışan takıntılı bir komisere (Ünsal) yakalanır.

Cezaevine düÅŸer; en kötüsü de iÅŸlemediÄŸi (cinayete tam teÅŸebbüs) bir suç üzerine kalır. Bu haksızlığa hapishanede maruz kaldığı haksızlıklar eklenince intihar teÅŸebbüsünde bulunur.

Sarıklı cüppeli son derece sevecen ama amansız hastalığın pençesinde son günlerini yaÅŸayan bir imamla aynı hastane odasına (yer yokluÄŸundan) yatırılır.

Diyaloglar ÅŸöyle akar:

Ä°MAM: 'GeçmiÅŸ olsun... Çok mutsuz görünüyorsun.' / KERTENKELE: 'Nasihat vermeyi düÅŸünüyorsan çeneni hiç yorma...' / Ä°MAM: 'Öyle bir niyetim yok. Sadece kendini kötü hissediyorsan Allah'a ÅŸükür et. Madem ki Allah var dert yok, sıkıntı yok, tasa yok...'

Kertenkele, bunların hepsinin kendisinde olduÄŸunu söyleyince, Ä°MAM ÅŸu karşılığı verir: 'Herkes imtihan olur bu dünyada kardeÅŸim. Sabredenler ve hakkı tavsiye edenler kazanır. Cennet ucuz deÄŸil, cehennem dahi lüzumsuz deÄŸil.'

Diyanet bu cevaptan mı rahatsız oldu? Ki, Asr Süresinin hülasası ve Said'i Nursi'nin bir sözünden ibarettir.

Devam edelim...

Ä°MAM, 'Ä°nsan sadece 'hazreti insan' olduÄŸu için saygıya layıktır. Makam mevki mal mülk ÅŸan ÅŸöhret, güzel kıyafetler ona deÄŸer katmaz.' der, Mevlana'yı çaÄŸrıştırırcasına.

Kertenkele umutsuzluÄŸa düÅŸüp, 'Allah bütün kapıları yüzüme kapatıyor. ' deyince Ä°MAM ÅŸöyle cevap verir: 'Hayır kardeÅŸim, Allah hiçbir kulunun yüzüne kapı kapatmaz. Bütün kapıları ardına kadar açıktır onun. Sonsuz rahmet sahibidir...'

Kertenkele, 'Bana deÄŸil ama! Unuttu beni' karşılığını verince, Ä°MAM, 'Allah yarattığı hiçbir kulunu unutmaz. Ä°nsanlar kendini unutur sadece, yani nefsini, öz benliÄŸini...' cevabını verir.

Diyanet bu cevaba mı karşı? Ki, HaÅŸr Süresi 19'uncu ayetin vaazı mesabesindedir.

Ve, Ä°MAM, Kertenkele'ye ÅŸöyle der: 'Ä°nsanların sayısı kadar Allah'a ulaÅŸmanın yolları vardır... Asla umutsuz olma...' Sonra da cüppesinin cebinden çıkardığı 'not defterinden' okur, 'Ä°nsanlar her ÅŸeyi marketlerden, alışveriÅŸ merkezlerinden satın alırlar. Ancak dost satan hiçbir alışveriÅŸ merkezi yoktur. Dost satın alamadıkları için de yalnızlık çekerler. EÄŸer dost arıyorsan gönül alacaksın. Çünkü insan gönüldür, gönül. Peki gönül nasıl alınır? Ä°nsanlara yakınlaÅŸarak, dertlerini paylaÅŸarak, hemhal olarak.. Bunun için de sabırlı olmak gerek, hem de çok. Ama gerçek dost seni hiçbir zaman terk etmeyendir...'

Yani, Üstadın, 'Toprak post Allah dost' sözü misali...

Budur.

Diyanet bundan mı rahatsız olmuştur?

Kertenkele bu Ä°mamın 'not defterini' ve cüppesini alır ve kaçar.

Bu 'not defteri' Ömer Muhtar'ın idam sehpasına düÅŸen gözlüÄŸünün mufassal karşılığı gibidir.

Ä°ÅŸte, atv'nin Kertenkele adlı dizisinde, bu defter üzerinden bir suçlunun dönüÅŸüm (hidayet) hikayesi anlatılmaktadır.

Diyanet (bu) hidayete mi karşıdır?

Åžimdiye deÄŸin 'Çocuklarım için seve seve diyorsan Binbir Gece / Çocuklarım küçük yaÅŸta (...) diyorsan Küçük Kadınlar / Çocuklarımın hepsi bir kiÅŸiye (...) diyorsan Yaprak Dökümü /Çocuklarım kankalarına (...) diyorsan Kavak Yelleri /Bütün sülale birbirine (...) diyorsan AÅŸk-ı Memnu izle...' yollu mavrası yapılan bilumum dizilere aÄŸzını açmayan Diyanet Ä°ÅŸleri BaÅŸkanlığı azcık feraset sahibi olmak zorundadır.

Bugün 'Kertenkele' dizisi üzerinden heyula kopartmaya çalışan malum çevrelerin iÄŸvasına kanıp da (ÅŸöyle veya böyle) bir dizinin kaderiyle oynar da yayımdan kaldırılmasına neden olursa, aynı çevreler bu sefer de ABD kapılarında (malum Ä°hsan misali) 'Bakın bakın, ErdoÄŸan'ın Yeni Türkiye'sine bakın; bir diziye bile tahammül edemediler. ErdoÄŸan otoriter, diktatör diyorduk da inanmıyordunuz...' derler.

Diyanet söz konusu diziyi izlemeden yaptığı açıklamadan dolayı özür dilemelidir.

Yoksa bu ayıbın (ve vebalin) altından ömür boyu kalkamaz.

YENÄ°ÅžAFAK

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.