Sosyal Medya

Güncel

Davutoğlu: Silahları bırakmanın 'ama'sı olmaz

Başbakan Davutoğlu, Çözüm Süreci açıklamalarına ilişkin, "İkircikli dil kullanmamak lazım. 'Biz silahları bırakırız ama...' dememek lazım. Silahları bırakmanın 'ama'sı olmaz" dedi.



BaÅŸbakan Ahmet DavutoÄŸlu, Çözüm Süreci'yle ilgili açıklamaya iliÅŸkin, "Bu, silahları bırakma çaÄŸrısıdır, niyet beyanı, irade beyanıdır. Burada, silahları bırakmanın bir ön ÅŸartı gibi takdim edilmesi, açıklamanın özünü, muhtevasını, odaklandığı noktayı saptırmak anlamına geliyor" dedi.

DavutoÄŸlu, "BaÅŸbakan ile Gündem Özel" programında Çözüm Süreci baÅŸta olmak üzere gündeme iliÅŸkin soruları cevapladı.

"Çözüm Süreci'ne iliÅŸkin hafta sonunda yapılan açıklamalar, HDP Grup BaÅŸkanvekili Pervin Buldan, 'Öcalan'ın açıklaması niyet beyanıdır. Öcalan, kongre çaÄŸrısını asıl 10 madde üzerinde mutabakattan sonra yapacak. Ä°zleme kurulunun katıldığı ilk toplantı, müzakere tarihi olarak belirlenecek ve 10 madde tartışmaya açılacak' dedi. PKK, bu ÅŸartlarda size göre silahları ne zaman bırakıyor ve bu açıklamaları nasıl deÄŸerlendiriyorsunuz" sorusu üzerine, atılacak adımlar hakkında deÄŸerlendirmede bulunan DavutoÄŸlu, o gün yapılan açıklamanın herkesin bildiÄŸi bir açıklama olduÄŸunu söyledi.

DavutoÄŸlu, açıklamanın son derece açık olduÄŸunu vurgulayarak, "Orada, bir ön ÅŸart yok. Yani '10 madde konuÅŸulacak, sonra silah bırakma görüÅŸülecek' diye bir husus yok. Aksine, silah bırakma iradesi, çaÄŸrısı ve bunun tarihi bir adım olduÄŸu vurgusu var. Daha sonra da 10 madde etrafında Türkiye'nin genel siyaseti ile ilgili tartışmalar yapılabileceÄŸi, bu on maddenin bu süreçte önemli olduÄŸu hususu var" diye konuÅŸtu. 

Her ÅŸeyden önce tüm açıklamaların özünü oluÅŸturan hususa dikkati çekmeyi istediÄŸinin altını çizen DavutoÄŸlu, ÅŸunları kaydetti:

"Bu, silahları bırakma çaÄŸrısıdır, niyet beyanı, irade beyanıdır. Yoksa, eÄŸer öyle olmamış olsa Çözüm Süreci'nde atılan bu adımın içeriÄŸi, muhtevası boÅŸaltılmış olur. Bu açıklamanın özü, silahları bırakma  kararıdır ve orada çok açık bir ÅŸekilde bu karar beyan ediliyor ve kongre daveti yapılıyor. Burada, silahları bırakmanın bir ön ÅŸartı gibi takdim edilmesi, açıklamanın özünü, muhtevasını, odaklandığı noktayı saptırmak anlamına geliyor. 

Pervin Hanım ve bu görüÅŸmeleri yapan arkadaÅŸlar bilirler ki burada önce karar, irade ve niyet beyan ediliyor; bu çaÄŸrı yapılıyor sonra bu Çözüm Süreci'nin ana unsurları olarak bazı maddeler zikrediliyor. Bu maddeler de bir taraftan HDP bu açıklamayı yaptıktan sonra maalesef bazı yorumlar getiriyor, bir taraftan da MHP ilginç bir ÅŸekilde bu açıklamanın içini boÅŸaltmak için 10 maddeye dikkati çekiyor. Bu on maddede, demokratik siyaset var, özgür vatandaÅŸlık ilkesi var, özgürlüklerin korunması var, kamu düzeni var, kavram olarak var. Çözüm Süreci sosyoekonomik yani kalkınma boyutu var. Bu on maddenin içinde TBMM'de veya herhangi bir entelektüel ortamda tartışılması abes teÅŸkil edecek hiçbir husus yok."

SÄ°LAH HEMEN BIRAKILMALI

DavutoÄŸlu, Çözüm Süreci'nin ÅŸu anda kendi açılarından belli bir mekanizmayla iÅŸleyen sistematik bir süreç olduÄŸunu ifade etti. Bunun, CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan'ın 2005 yılındaki Diyarbakır konuÅŸmasında baÅŸladığını ve milli birlik ve kardeÅŸlik projesiyle devam ettiÄŸini anlatan DavutoÄŸlu, "2014'te bence en kritik aÅŸamalarından biri. 2013'teki açıklama sonrasındaki geri çekilmeyle ilgili taahhütler yerine getirilmedi ama bizim irademiz devam etti ve Sayın CumhurbaÅŸkanımızın BaÅŸbakanlığı döneminde yasal çerçeve çıktı" dedi.

Kendisinin de baÅŸbakan olduÄŸu gibi yaptığı ilk uygulamalardan birinin bu yasal çerçevenin gerektirdiÄŸi Çözüm Süreci mekanizmalarını kurmak olduÄŸunu anlatan DavutoÄŸlu, o günden bu güne 15 günde bir aralıksız toplandıklarını, özel bir durum halinde tekrar bir araya gelerek durumu ele aldıklarını bildirdi. 10 maddenin silah bırakma için ön ÅŸart olmadığını, bunun söz konusu bile olamayacağını vurgulayan DavutoÄŸlu, "Dolayısıyla bu metin bize geldiÄŸinde üzerinde tek tek üzerinde durduk. Silah bırakma çaÄŸrısı burada esas olarak bu 10 maddeden önce zikredilmektedir. Silah, bırakılması zaten demokratik siyasetin önünü açar" deÄŸerlendirmesinde bulundu.

Bu aÅŸamadan sonra da bu maddelerin tartışılacağını ifade eden DavutoÄŸlu, söz konusu maddelerin tartışılmasında da kendilerini rahatsız eden bir hususun olmadığını aktardı. DavutoÄŸlu, "Çünkü, bu maddelerin hepsi, Türkiye'de yeni anayasa tartışmaları yapıldığı zaman da gündeme gelecek maddeler. Herhangi bir yasal çerçeve oluÅŸturulduÄŸunda da gündeme gelecek maddeler" diye konuÅŸtu. Kamu düzeni kavramının "sahiplenilerek kullanıldığının" altını çizen DavutoÄŸlu, 8 Mart'ta Mardin'de GAP Eylem Planı'nı açıklayacağını kaydetti. 

Türkiye'de kimin neyi konuÅŸmak istiyorsa özgürce konuÅŸabileceÄŸine iÅŸaret eden DavutoÄŸlu, bunun ÅŸiddet olmadan yapılması gerektiÄŸini vurguladı. 

"Silah, ne zaman bırakılmalı sizce" sorusu üzerine de "Hemen" yanıtını veren DavutoÄŸlu, bu açıklama sonrasında 2013 Nevruz'unda yaÅŸanılanlara geri dönülmemesi gerektiÄŸini söyledi. DavutoÄŸlu, sözlerini ÅŸöyle sürdürdü:

"2013 Nevruz'unda ve Mart ayında Nevruz açıklamasında, ben de bir hafta önce Diyarbekir'deydim. Ä°ki ay içinde çekilme takvimi açıklanmıştı, Mayıs ayı başında da çekilmeye baÅŸlanılmıştı. Ama ne oldu? Gezi provokasyonlarıyla, Türkiye'de sanki bir belirsizlik varmış gibi bir atmosfer doÄŸunca, tabiri caizse geri vitese taktılar ve süreci durduracak adımlar attılar. Onlar attılar ama biz atmadık. Biz, arkasından 30 Eylül'de demokratikleÅŸme paketleri ilan ettik, Çözüm Süreci'nin kültürel canlılığını devam ettirdik. 

Sonra 17-25 aralık kumpasları yapıldı. Hep bu süreç, Çözüm Süreci'nde atılması gereken adımları ve temelde silahları bırakma çaÄŸrısını, uygulamasını geciktirdi. Åžimdi, buraya geldik, bu çok önemli bir noktadır. 35 yıllık terörle mücadele deyin, ister problemleri çözme anlamında deyin geldiÄŸimiz en önemli aÅŸamadır. ÖÄŸle bir yerdeyiz ki artık herkes için yolun, nehrin yarısına kadar yüzdükten sonra hızlı akan bir nehir Suriye ve Irak'taki olaylarla daha hızlı akıyor. Bir an önce karşı menzile ulaÅŸmak lazım. Geri dönmek, dönmeyi düÅŸünmek bile nehrin akıntıları içinde gitmeyi beraberinde getirir. Karşıya geçmenin en önemli araçlarından biri özgürce onları tartışmak, ama kesinlikle ÅŸiddet ve ÅŸiddet unsuru olacak ÅŸekilde silahlı bir yöntem kullanmamaktır. Bu nedenle bu açıklama, bizim açımızdan kabul edilebilir, önemli bir açıklamadır. Çünkü, ÅŸiddeti ve silahlı mücadeleyi reddeden ve demokratik siyasetin önünü açan bir açıklamadır."

DavutoÄŸlu, bunun gereÄŸinin yapılması halinde her ÅŸeyin tartışılabileceÄŸini, Türkiye'nin özgür bir ülke olduÄŸunun altını çizerek, aykırı fikirlerin dahi konuÅŸularak, tartışılabileceÄŸini kaydetti. DavutoÄŸlu, öncelikli beklentilerinin kongrenin bir an önce toplanması ve silahların bırakılması olduÄŸunu vurguladı.

ORTADOÄžU'DA TEK HAYIRLI HABER BUDUR

"Sayın Bülent Arınç'ın basın toplantısı vardı. Åžöyle bir ifade gördüm: 'Dolmabahçe toplantısıyla ilgili olarak okunan metin, kabul edilen metin deÄŸildi' dedi. Nasıl deÄŸerlendiriyorsunuz" sorusu üzerine DavutoÄŸlu, "Herhalde yanlış bir özet çıkarmadır, öyle deÄŸil" yanıtını verdi.

"Bir mutabakata varılan metinden farklı bir ÅŸeyler mi okundu" sorusu üzerine DavutoÄŸlu, "Hayır, mutabakata varılan metin. Ben, Bakanlar Kurulundan hemen çıkıp buraya geldim, Bülent Beyi dinleme imkanım olmadı. Dolayısıyla ne kastedildiÄŸini bilmiyorum ama bu okunan metin bizim de Çözüm Süreci kuralları içinde tartışılarak geçmiÅŸ bir metindir" dedi. 

Yurt dışından geldikten sonra Çözüm Süreci Kurulundaki kiÅŸilerle toplanacaklarını bildiren DavutoÄŸlu, atılması gereken adımlar konusunda ciddi iÅŸaretler görüldüÄŸünde bunu takip edeceklerini söyledi. DavutoÄŸlu, "Öncelikle izleme komitesi anlamında üçüncü göz deÄŸil, Akil Ä°nsanlar Heyeti'nden belki daha küçük bir grubun, silahsızlanma dahil olmak üzere verilen taahhütlerin nasıl yürümekte olduÄŸunu izleyebilecekleri veya takip edebilecekleri bir mekanizma üzerinde düÅŸünülebilir" diye konuÅŸtu. 

Akil Ä°nsanlar Heyeti'nin böyle bir misyonu olduÄŸunu ve son derece de etkin bir ÅŸekilde yerine getirdiklerinin altını çizen DavutoÄŸlu, son yapılan toplantıda hepsini dinlediÄŸini bildirdi. 

"HDP Grup BaÅŸkanvekili Pervin Buldan'ın izleme komitesinin ilk olarak 5-6 daha sonra 10-15 olabilir" ÅŸeklindeki açıklamasının sorulması üzerine  de DavutoÄŸlu, "Yok, hayır. Bunları ÅŸimdiden zikretmek doÄŸru deÄŸil. Pervin Hanım, kendi düÅŸüncelerini ifade edebilir ama bunlar konuÅŸularak nihai noktaya geleceÄŸimiz hususlar" ifadesini kullandı. 

DavutoÄŸlu, seçimlere bir demokrasi ÅŸenliÄŸi içinde gitmeyi istediklerini dile getirerek, halka kimsenin baskı yapmamasını dilediklerini ifade etti. Bu tartışmalardan herkesin kazanacağını aktaran DavutoÄŸlu, seçime giderken her ÅŸeyin tartışılabileceÄŸi bir ortamın doÄŸmuÅŸ olmasının büyük bir kazanç olduÄŸunu dile getirdi. DavutoÄŸlu, ÅŸunları kaydetti:

"OrtadoÄŸu'da tek hayırlı haber budur. Suriye, Yemen, Irak etnik ve mezhebi temelde parçalanırken, Türkiye'de bir baÅŸarı hikayesi yazılıyor. Herkesin buna odaklanması lazım. Bu baÅŸarı hikayesini, nihai sonuca götürülecek ÅŸekilde davranması lazım. Bazı açıklamalarla eylemlerle Çözüm Süreci'ni provoke edebilirsiniz ama Çözüm Süreci'nde gelinen yeri tekrar inÅŸa etmek çok zordur.

Buradan çaÄŸrıda bulunmak istiyorum. Sadece HDP'ye deÄŸil. Sayın DemirtaÅŸ'ın açıklamalarıyla orada yapılan açıklamanın içi boÅŸaltılmaya çalışıldı. DoÄŸru deÄŸil. Sahiplenin bu süreci, korkmayın. Türkiye'de Kürt vatandaÅŸlarımızı, bu sahiplenme konusunda kimse suçlamayacak, aksine kredi kazanacaksınız."

Aynı ÅŸekilde MHP'den "vatanı bölüyoruz" diye bir iddia geldiÄŸini bildiren DavutoÄŸlu, yıllardır bu iddiada bulunulduÄŸunu söyledi. Türkiye'nin aksine daha fazla birleÅŸtiÄŸini ifade eden DavutoÄŸlu, "Öyle bir ÅŸey ki MHP'nin dili de bir ÅŸüpheden bir tehdit oluÅŸturuyor. Tehditten çatışma ortamı. Hayır. Kimse artık ÅŸehit cenazesi görmek istemiyor, kimse Türkiye'nin birliÄŸi beraberliÄŸi üzerinde spekülasyon yapılmasını istemiyor" dedi.

"Biz, bu toprakların öz çocuklarıyız" diyen DavutoÄŸlu, sözlerini ÅŸöyle sürdürdü:

"HDP ve MHP'liler son olarak bize karşı iyi iÅŸbirliÄŸi yaptılar. Demek istediklerinde yapıyorlar, negatif olduÄŸunda yapabiliyorlar. Gelin, pozitif de iÅŸbirliÄŸi yapın. Sadece bir ÅŸeyleri engellemek için iÅŸbirliÄŸi yapmayın. Åžu güzel ülkeyi birlikte inÅŸa etmek için iÅŸbirliÄŸi yapın. 

Bir taraftan çok memnun oluyorum HDP ile MHP'yi Meclis'te yan yana otururken gördüÄŸümde. Bu Meclis'in temsil kabiliyeti açısından önemlidir ama sanki görünmez bir psikolojik duvar varmış gibi konuÅŸmadan yan yana oturmak yerine, konuÅŸun, paylaşın. Bundan hiç kimsenin zararı olmaz. Olumlu süreçte de iÅŸbirliÄŸi yapın. Biz, herkesle konuÅŸur, kanaatlerimizi paylaşırız ama ÅŸimdi, 10 madde üzerinden, sanki bu 10 madde son yüzyılın bölünme deklarasyonuÅŸmuÅŸ Sayın Bahçeli'nin açıklaması. Nereden çıkarıyorsunuz? aksine, biz yüz yıllık yaraları sararak geliyoruz. 

Benim gönlümdeki Türkiye'de MHP de gitsin Seçim Süreci'nde Hakkari'de miting yapabilsin, derdini anlatabilsin, Diyarbekir'de yapabilsin. Bu, demokratik siyaset açısından önemli. Hem bunu yapamayacak bir konjonktürdesiniz, zihnen Türkiye'yi bölmüÅŸsünüz. Belli yerlere gitmeme gibi bir anlayış içinde hareket ediyorsunuz. Biz, her yerde varız."

DavutoÄŸlu, seçim mitingleri sürecini Hakkari'de baÅŸlatmayı planladığını belirterek, "Yüksek Seçim Kuruluna listeler sunulduktan, seçim kampanyası baÅŸladığı andan itibaren tarihini tespit edeceÄŸiz. Biz bu toprakların her yerine aşığız, her yerinde siyaset yaparız, her yerinde konuÅŸuruz, sonu, bedeli ne olursa olsun. Hiçbir toprak parçasını, bütününden ayrı görmeyiz. Ankara'da oturmak, bütün bu süreçleri bizi itham ederek konuÅŸmak kolay. Öyle bir ortam olsun ki HDP de Konya'da Kayseri'de siyaset yapsın. Herkes derdini anlatabilsin" deÄŸerlendirmesinde bulundu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.