Sosyal Medya

Güncel

Danıştay, iptal kararını bozdu

Danıştay 6. Dairesi, Taksim'e Topçu Kışlası yapımının önünü açan kararının ardından, Taksim'e cami ve Galatasaray katlı otoparkı gibi projelere dayanak oluşturan Beyoğlu imar planlarının iptaline ilişkin kararı bozdu.



Danıştay 6. Dairesi, Taksim'e Topçu Kışlası yapımının önünü açan kararının ardından, Taksim'e cami ve Galatasaray katlı otoparkı gibi projelere dayanak oluÅŸturan BeyoÄŸlu imar planlarının iptaline iliÅŸkin kararı bozdu.

Cihangir GüzelleÅŸtirme DerneÄŸi ve Galata DerneÄŸi, Ä°stanbul BüyükÅŸehir Belediyesi tarafından 2011 yılında hazırlanan ve Taksim cami projesi ve Galatasaray katlı otoparkı dahil, birçok projeye dayanak oluÅŸturan imar planının iptali için Kültür ve Turizm Bakanlığı, Ä°stanbul BüyükÅŸehir Belediyesi (Ä°BB) ve BeyoÄŸlu Belediyesi hakkında dava açmıştı. Ä°stanbul 10'uncu Ä°dare Mahkemesi'nde görülen davada 1/1000 ölçekli "BeyoÄŸlu Kentsel Sit Alanı Koruma Amaçlı Uygulama Planı" ile 1/5000 ölçekli "BeyoÄŸlu Nazım Ä°mar Planı"na iliÅŸkin 25 Eylül 2013 tarihinde iptal kararı verilmiÅŸti.

"PLANLARIN Ä°PTALÄ°NÄ° GEREKTÄ°RECEK BÄ°R DURUM YOK"

Bir üst mahkemeye taşınan davada, Danıştay 6. Dairesi planların iptalini gerektirecek bir durumun oluÅŸmadığını belirterek, bilirkiÅŸi raporunun hükme esas alınabilir teknik ve bilimsel verileri içermediÄŸi kanaatine vardı. OybirliÄŸi ile alınan Danıştay kararında "Dava konusu planların teknik ve bilimsel olarak gerektiÄŸi gibi deÄŸerlendirilmediÄŸi, yine raporda soyut ve genel deÄŸerlendirmelerin yer aldığı, netice itibariyle, bilirkiÅŸi raporunun hükme esas alınabilir teknik ve bilimsel verileri içermediÄŸi kanaatine varılmıştır" ifadelerine yer verildi.

GEREKÇE DE TARÄ°H DE AYNI

Danıştay 6. Dairesi, Gezi Parkı'na yapılması planlanan Topçu Kışlası projesini de kapsayan Taksim Meydanı yayalaÅŸtırma projesine iliÅŸkin 1/5000 ve 1/1000 ölçekli Koruma amaçlı imar planının iptal edilmesiyle ilgili kararı da geçtiÄŸimiz günlerde bozmuÅŸtu. Daire, Topçu Kışlasını kapsayan imar planlarıyla ilgili karar düzeltme talebini 31 Mart 2015 tarihinde kabul ederken, aynı tarihte BeyoÄŸlu imar planlarının iptaline iliÅŸkin kararı da bozdu. Her iki kararda da ‘bilirkiÅŸi raporunun bilimsel veriler içermediÄŸini belirterek yeni bir bilirkiÅŸi raporu' talep edildi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.