Sosyal Medya

Coğrafyamız

Toprak günü yürüyüşüne İsrail ateşi

Filistin Toprak Günü dolayısıyla Gazze Şeridi'nin güney sınırında düzenlenen yürüyüşe İsrail askerleri ateş açtı, bir Filistinli yaralandı. Gösterilerde onlarca Filistinli gözaltına alındı.



Gazze Åžeridi'nin güneyindeki Han Yunus kentinde, Ä°srail ile Gazze'yi ayıran tel örgülerin yakınında "Filistin Toprak Günü" dolayısıyla  gösteri düzenleyen Filistinli gruba, Ä°srail askerleri tarafından ateÅŸ açıldı. Olayda Filistinli bir genç bacağından yaralandı.  

Yaralı genç olay yerine gelen ambulansla Han Yunus kentindeki bir hastaneye kaldırıldı ve tedavi altına alındı.

Ä°srail ordusundan ise olaya iliÅŸkin bir açıklama yapılmadı. 

Nablus'ta 20 yaralı

 

Nablus'taki gösterilere katılan 20 Filistinli yaralandı. [FotoÄŸraf-AA]
 

 

Ä°srail askerleri, Nablus'un Huvvara beldesindeki yürüyüÅŸlere de gaz ve ses bombalarıyla müdahale etti. Filistinlilerin taÅŸ ve boÅŸ ÅŸiÅŸelerle karşılık vermeye çalıştığı olayda yaralanan 20 kiÅŸi ve gazdan etkilenen onlarca Filistinli hastanelere kaldırıldı.

YürüyüÅŸe katılan Filistinli Halk DireniÅŸ Komiteleri Koordinatörü, Abdullah Ebu Rahme AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Burada topraklarımızı çalan ve bundan memnuniyet duyan iÅŸgalcilere karşı halkımızın direncini göstermek için bulunuyoruz. Ä°ÅŸgalcilere burada kalacağımızı ve planlarını gerçekleÅŸtiremeyeceklerini söylüyoruz" dedi.

Ä°srail'in baskıcı tutumu neticesinde Filistin sokaklarında tansiyonun yükseldiÄŸini vurgulayan Rahme "YaÅŸadığımız her gün toprak günüdür" diye konuÅŸtu.

Kudüs'te 4 gözaltı

 

Ä°srail askerleri yürüyüÅŸe katılan onlarca Filistinliyi gözaltına aldı. [FotoÄŸraf-Reuters]
 

 

Atlı ve yaya askerler, Kudüs’ün Eski Åžehri’ne açılan Åžam Kapısı ve Salahaddin caddesinde "Toprak Günü" dolayısıyla gösteri yapan Filistinlilere ses bombalarıyla müdahale etti. Müdahaleye direnen 4 kiÅŸiyi gözaltına alan Ä°srail askerleri, eylemcilerin ellerindeki en büyük Filistin bayrağına da el koydu.

Ä°srail güçlerinin, DoÄŸu Kudüs’te evlere düzenlediÄŸi baskınlarda da 10 Filistinli gözaltına alındı.

Toprak Günü nedir?

Ä°srail, 30 Mart 1976'da Filistinlilere ait yüzlerce dönüm araziye el koymuÅŸtu. Filistin halkı, olayı protesto etmek için genel grev düzenlemiÅŸ, protesto gösterilerine katılan Filistinlilere Ä°srail askerleri tarafından ateÅŸ açılması sonucu 6 kiÅŸi ölmüÅŸ, yüzlerce kiÅŸi yaralanmıştı.

Bu nedenle her yıl 30 Mart'ta ''Toprak Günü'' etkinlikleri düzenleyen Filistin halkının bu davranışı, Ä°srail iÅŸgaline karşı direniÅŸin göstergesi olarak nitelendiriliyor.

Kaynak: AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.