Sosyal Medya

Güncel

'Böyle bir şey yok'

Başbakan Yardımcısı Arınç, Öcalan için düşünülen sekreteryanın müzakere heyetinden ayrı tutulması gerektiğini belirtti, "Heyetteki isimleri Adalet Bakanlığı görevlendiriyor, bundan sonra gidecek isimler değişebilir" dedi.



BaÅŸbakan Yardımcısı Bülent Arınç, cezaevindeki PKK lideri Abdullah Öcalan'a, çözüm sürecinde karşılıklı mesajların saÄŸlıklı iletilebilmesi için sekreterya tahsis edilmesi talebini deÄŸerlendirdi.   

HDP'li Sırrı Süreyya Önder'in açıkladığı sekretarya modeline karşı çıkan Arınç ÅŸunları söyledi: 

"Oraya giden kiÅŸilerin Adalet Bakanlığı tarafından görevlendirildiÄŸini biliyoruz. Yakınları ve avukatları için izne ihtiyaç yok. Oraya gitmek isteyenler dilekçe veriyor, bakanlık deÄŸerlendiriyor. Bundan sonra gidecek kiÅŸiler deÄŸiÅŸebilir, profil deÄŸiÅŸebilir. Bu gidecek kiÅŸilerle sekreterya ayrı ÅŸeyler. Sekreterya ile biz çalışma arkadaÅŸlarımızı anlıyoruz. Bubugünkü bakanlıktaki çalışma arkadaÅŸlarımızdan farklı bir ÅŸey. Adadaki koÅŸullar farklı. Buldan (HDP Milletvekili Pervin Buldan) ve bazı isimlerin sanırım sekreterya konusunda kendilerini görevlendirmiÅŸ kabul ettiklerini anlıyoruz. Böyle bir ÅŸey yok. Bundan sonra gidecekler arasında yer almayabilirler, devam ederler ya da farklı kiÅŸiler gidebilir."

Tanımda farklılık

Sekretarya konusunu ilk kez perÅŸembe günü deÄŸerlendiren Arınç sistemin nasıl olabileceÄŸini ÅŸöyle ifade etmiÅŸti: 

"Adına sekreterya dersiniz de baÅŸka bir yöntem olabilir. Öcalan diyor ki 'gelip benimle görüÅŸüyorsunuz ben burada yalnızım. Süreç devam ettikçe, benim nerede, ne zaman, ne yapacağınızı takip etmem lazım. Madem ki kendisi görüÅŸlerine baÅŸvurulan kiÅŸidir, bu imkanların saÄŸlanmasında Adalet Bakanlığı gereÄŸini yapacaktır. Sekretarya bizim danışmanlar gibi adaya gitmesi, baÅŸka yerde konumlanıp her gün görüÅŸüp dizlerinin üzerinde not alması deÄŸil. Ada'nın kendi ÅŸartları içinde, cezaevi ÅŸartları içinde Adalet Bakanlığımız ne yapılabileceÄŸini dikkate alacak. Bu yaÅŸa gelmiÅŸ, kitaplar yazmış, istihbarat kendisiyle görüÅŸüyor, mutabık kalınıyor. 'Bu kararların not alınıp aÅŸama aÅŸama takip edilmesinde birkaç kiÅŸiye ihtiyacım var' demiÅŸse bunlar Adalet Bakanlığı tarafından karşılanacaktır." 

HDP'li Sırrı Süreyya Önder'in çarÅŸamba günü yaptığı sekreterya tarifi ise ÅŸöyleydi: 

"Pervin Buldan, ben, Ä°dris Baluken olacak. Kadın hareketinden bir arkadaÅŸ. Hatip Dicle olacak, sekretarya böyle olacak. Devletle görüÅŸmeleri siyasetle görüÅŸmeleri yapacak. BeÅŸ kiÅŸilik sekretarya müzakere heyetinin de bir parçası olacak."

Kaynak: Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.