Sosyal Medya

Dünya

14 yılda 8 ateşkes anlaşması

2000 yılından bu yana pek çok ateşkes anlaşması yapıldı.



Ä°srail ile Filistin direniÅŸ hareketleri arasında Aksa Ä°ntifadası'nın gerçekleÅŸtiÄŸi 2000'den bu yana pek çok ateÅŸkes anlaÅŸması yapıldı. ÇoÄŸu uluslararası örgütlerin arabuluculuÄŸunda ve Mısır'ın gözetiminde gerçekleÅŸen bu anlaÅŸmalar ÅŸunlar:

2003 ATEÅžKES ANLAÅžMASI

Filistinli direniÅŸ gruplarıyla Ä°srail arasında Haziran 2003'te imzalanan ve 3 ay sürmesi öngörülen anlaÅŸmaya göre Tel Aviv yönetimi , "direniÅŸ hareketlerinin liderlerine yönelik suikast düzenlemeyecek, Filistinlileri hedef almayacak, Filistin topraklarına girmeyecek, evlerini yıkmayacak, hapishanelerdeki tüm Filistinlileri serbest bırakacak ve dönemin Filistin Devlet BaÅŸkanı Yasir Arafat'ın ev hapsine son verecekti."

AnlaÅŸmaya göre direniÅŸ grupları "Ä°srail ÅŸehirlerinde askeri operasyon düzenlemeyecek ve Ä°srail'in anlaÅŸmayı çiÄŸnemesi durumunda anlaÅŸmayı fesholmuÅŸ sayacaktı."  

Ä°srail'in ateÅŸkese uymaması nedeniyle Filistin Ä°slami DireniÅŸ Hareketi'nin (Hamas) askeri kanadı Ä°zzeddin el-Kassam Tugayları'nın (Kassam) Ä°srail ÅŸehirlerinde düzenlediÄŸi bombalı saldırılar sonucu, 21 AÄŸustos 2003'te çok sayıda Ä°srailli hayatını kaybetti. Ä°srail ise bu saldırılara Hamas yetkililerinden Ä°smail Ebu Åženeb'e suikast düzenleyerek karşılık verdi.  

2005 ATEÅžKES ANLAÅžMASI 

Mısır'ın gözetiminde gerçekleÅŸen ateÅŸkes Åžubat 2005'te yürürlüÄŸe girdi. 17 Mart'ta yıl sonuna kadar uzatılmasına karar verildi. Ä°srail ateÅŸkes anlaÅŸmasında Filistinli liderleri hedef almamayı, Filistinlilerin evlerini yıkmamayı ve tüm esirleri serbest bırakmayı taahhüt etti.

2008 ATEÅžKES ANLAÅžMASI

Filistin ve Ä°srail, Mısır'ın arabuluculuÄŸunda Haziran 2008'de ateÅŸkes anlaÅŸması imzaladı. Bu anlaÅŸma 19 Aralık tarihine kadar yürürlükte kaldı. Ä°srail 4 Kasım'da Gazze'ye düzenlediÄŸi ve Kassam'dan 6 kiÅŸinin hayatına mal olan hava saldırısıyla anlaÅŸmayı çiÄŸnemiÅŸ oldu. DireniÅŸ grupları bu saldırıya karşılık vermedi. AteÅŸkesin sona ermesiyle Ä°slami Cihad ve Hamas'ın askeri kanatları Ä°srail'e 130 roket attı. Ä°srail bu saldırıya 27 Aralık'ta "Dökme KurÅŸun Operasyonu" ile karşılık verdi.

2009 ATEÅžKES ANLAÅžMASI

Ä°srail 27 Aralık'ta Gazze'ye düzenlediÄŸi ve 23 gün süren operasyonda bin 436 kiÅŸinin hayatını kaybetmesine 5 bin 400 kiÅŸinin de yaralanmasına neden oldu. Dönemin Ä°srail BaÅŸbakanı Ehud Olmert, Gazze'den çekilmeksizin tek taraflı olarak ateÅŸkes ilan etti. DireniÅŸ grupları da Ä°srail iÅŸgal kuvvetlerinin Gazze'den çekilmesi için bir haftalık ateÅŸkes ilan etti.

2011 ESÄ°R TAKASI ANLAÅžMASI

Hamas ile Ä°srail, Mısır'ın öncülüÄŸünde 18 Ekim 2011'de "Esirlere Vefa" ismini taşıyan takas anlaÅŸmasıyla 2006'da esir edilen Ä°srail askeri Gilad Åžalit'e karşılık bin 27 Filistinlinin serbest bırakılması üzerinde anlaÅŸtı. 

EL-KERAME ANLAÅžMASI 

Filistinli tutuklular 2012'de hapishane ÅŸartlarını ve idari tutukluluk siyasetini protesto etmek için 28 gün süren açlık grevine baÅŸladı. Grev sonrasında Mısır öncülüÄŸünde Filistinli tutuklular ile Ä°srail hapishaneler idaresi arasında 17 Nisan 2012'de imzalanan anlaÅŸmaya varıldı. Buna göre "idari tutukluluk ve hücre hapsi uygulamalarına son verilecek, Gazzeli tutukluların aileleri tarafından ziyaret edilmesine, tutukluların eÄŸitim almasına, hapishaneye giysi ve para sokulmasına izin verilecek ve hapishane içindeki hayat ÅŸartları iyileÅŸtirilecekti."

2012 ATEÅžKES ANLAÅžMASI

Ä°srail'in 14 Kasım 2012'de Gazze'ye düzenlediÄŸi ve 8 gün süren "Bulut Sütunu" isimli operasyonda 162 kiÅŸi hayatını kaybetti, bin 200 kiÅŸi yaralandı.

Mısır'ın öncülüÄŸünde direniÅŸ gruplarıyla Ä°srail arasında varılan ateÅŸkes anlaÅŸmasına göre "Ä°srail, Gazze'ye kara, hava ve denizden düzenlediÄŸi tüm operasyonlara son vermeyi, sınır kapılarını açmayı, insan ve mal geçiÅŸine izin vermeyi, Gazze sınırındaki tampon bölgeyi kapatmayı ve Gazzeli balıkçıların avlanma alanlarını geniÅŸletmeyi, direniÅŸ grupları da Ä°srail'e roket ve füzelerle düzenledikleri saldırılara son vermeyi taahhüt ediyordu."  

"KORUYUCU HAT" OPERASYONU

Ä°srail, 7 Temmuz 2014'den bu yana Gazze'ye düzenlediÄŸi ve Koruyucu Hat ismini verdiÄŸi operasyonda ÅŸu ana kadar 502 kiÅŸi hayatını kaybetti, 3 bin 150 kiÅŸi de yaralandı. Taraflar arasında ateÅŸkese varılması için ilk adımı Mısır dışiÅŸleri bakanlığı attı.  

Mısır'ın önerdiÄŸi ve tarafların koÅŸulsuz kabul etmesini istediÄŸi ateÅŸkes anlaÅŸmasının maddeleri arasında "Tarafların karşılıklı olarak düzenledikleri saldırılara son vermesi, sınır kapılarının açılması ve giriÅŸ çıkışlara izin verilmesi" yer alıyor. AnlaÅŸma Ä°srail tarafından kabul edilirken, Filistin halkının ihtiyaçlarına cevap vermediÄŸi gerekçesiyle Hamas ve Ä°slami Cihad hareketleri tarafından reddedildi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.