Sosyal Medya

Güncel

Rusya: Uyarı ateşi açıldı, İngiltere: Hiçbir uyarı ateşi olmadı

Rus uçağının Karadeniz'de sınır ihlali yaptığı gerekçesiyle İngiliz savaş gemisine uyarı ateşi açtığı bildirildi. İngiltere ise iddiaları reddetti.



Rusya Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, Ä°ngiltere'ye ait "Defender" savaÅŸ gemisinin, Rusya tarafından yasa dışı ilhak edilen Kırım'ın güneybatısında bulunan Felenk'te sınırı ihlal ettiÄŸi iddia edildi.

Bu nedenle "Su-24M" savaÅŸ uçağının havalandırıldığı belirtilen açıklamada, "Sınırları koruyan Rus gemisi, 12.06 ve 12.08'de Ä°ngiliz gemisine uyarı ateÅŸi açtı. Su-24M, dokuz dakika sonra Defender gemisinin rotasına yönelik bombalama uyarısı yaptı." ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, Rusya'nın Karadeniz Filosu ve Rusya Federal Güvenlik Servisi'ne (FSB) baÄŸlı sınır muhafızlarının ortak eylemleriyle Ä°ngiliz savaÅŸ gemisinin sınırı terk etiÄŸi ve olayla ilgili Ä°ngiltere'nin Moskova BüyükelçiliÄŸindeki askeri ataÅŸesinin Rusya Savunma Bakanlığına çaÄŸrıldığı kaydedildi.

 
 

İngiltere iddiaları reddetti

Ä°ngiltere, Rus uçağının Karadeniz'de sınır ihlali yaptığı gerekçesiyle Ä°ngiliz savaÅŸ gemisine uyarı ateÅŸi açtığı iddialarını reddetti.

Ä°ngiltere Savunma Bakanlığı Basın Ofisinden yapılan açıklamada, "HMS Defender'a uyarı ateÅŸi yapılmadı. Kraliyet Donanması gemisi, uluslararası hukuka uygun olarak Ukrayna karasularından zararsız geçiÅŸ yapıyor." ifadeleri kullanıldı.

Rusların, Karadeniz'de bir topçu tatbikatı yaptıklarına ve denizcilik topluluÄŸuna faaliyetleri hakkında önceden uyarıda bulunduklarına inanıldığı belirtilen açıklamada, "HMS Defender'a hiçbir uyarı atışı yapılmadı ve yoluna bomba düÅŸtüÄŸü iddiasını tanımıyoruz." denildi.

Ukrayna'dan Rusya'nın Ä°ngiliz savaÅŸ gemisine açtığı uyarı ateÅŸinin ardından NATO'ya iÅŸ birliÄŸi çaÄŸrısı

Ukrayna DışiÅŸleri Bakanı Dmitro Kuleba, Rusya'nın Karadeniz'de Ä°ngiliz savaÅŸ gemisine açtığı uyarı ateÅŸi sonrasında Ukrayna ve NATO müttefiklerinin Karadeniz'de nitelikli iÅŸ birliÄŸine ihtiyaç duyduÄŸunu belirtti.

Kuleba, Twitter'dan yaptığı paylaşımda, yaÅŸanan krizin Ukrayna'nın pozisyonunun açık bir ispatı olduÄŸunu ifade etti.

 
 

Karadeniz ve Azak Denizi'nde Rusya'nın provokatif eylemlerinin ve Kırım'ı ilhakı ile silahlandırmasının Ukrayna ve müttefiklerine sürekli bir tehdit oluÅŸturduÄŸunu vurgulayan Kuleba, ülkesi ve NATO müttefiklerinin Karadeniz'de nitelikli iÅŸ birliÄŸine ihtiyaç duyduÄŸunu kaydetti.

Ä°ngiliz gemisinin ihlal yaptığı ileri sürülen Felenk, Kırım'ın kara suları içinde bulunuyor.

Rusya, Kırım'ı 2014'te yasa dışı ilhak etmişti.

Uluslararası hukuk kurallarına göre, Kırım Ukrayna'ya ait olarak kabul ediliyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.