Sosyal Medya

Güncel

Ermenistan seçimleri üzerine

Paşinyan’ın Azerbaycan ve Türkiye ile ilgili söylemleri de iç açıcı değil ama bu bir yana; 44 Gün Savaşı’ndaki yenilgiyi kabul eden ve Azerbaycan’la barış anlaşması imzalayan bir liderden bahsediyoruz.



Hakan Albayrak / Karar

Robert Koçaryan liderliÄŸindeki “Ermenistan” ittifakı -ki DaÅŸnaklar da o ittifakta- Azerbaycan’la imzalanan barış anlaÅŸmasının yırtılıp atılacağını, 44 Gün Savaşı’nda kaybedilen toprakların Azerbaycan’dan geri alınacağını vaat ediyordu.

Pazar günü yapılan erken genel seçimlerde Koçaryan ve ÅŸürekasına verilen oyların %21.1’de kalması güzel haber.

Bağımsız Ermenistan’ın ilk devlet baÅŸkanı (1991-98) Levon Ter-Petrosyan liderliÄŸindeki Ermenistan Ulusal Kongresi seçimlerde ciddi bir varlık gösterebilseydi, o da güzel haber olurdu.

***

DaÄŸlık KarabaÄŸ ve çevresinin iÅŸgal edildiÄŸi dönemde devlet baÅŸkanıydı ama Ermenistan’ın selametini Azerbaycan ile uzlaÅŸmada gören bir siyasetçi Ter-Petrosyan.

Azerbaycan’ın geçen sene iÅŸgalden kurtardığı AÄŸdam, Kelbecer, Laçin, Cebrail, Fuzuli, Kubatlı, ve Zengilan’dan çekilmeyi öteden beri savunuyordu.

Türkiye ile iliÅŸkilerin normalleÅŸtirilmesini de öteden beri savunuyor.

Azerbaycan ve Türkiye’ye husumeti besleyen siyasetçileri eleÅŸtiriyor, onları Ermenistan’ın felaketine hizmet etmekle suçluyor.

Geçen ay yaptığı bir açıklamada demiÅŸti ki:

“SavaÅŸ sonrası söylemler, yine dış dünyadan boÅŸ ve anlamsız beklentiler üzerine. Türkiye ve Azerbaycan’a yönelik tehditler içeriyor. Seçim süresince bu eÄŸilim daha da yoÄŸunlaÅŸacaktır. Bu, Ermeni halkının yeniden yenilgi ve üzüntüye düÅŸmesi anlamına geliyor. Demek ki Ermeni halkı yeniden kayıplar ve hayal kırıklığına uÄŸrayacak.”

Akl-ı selimi temsil eden Ter-Petrosyan’ın partisi maalesef %0.5 civarında kaldı.

Neyse ki seçimin galibi savaÅŸ çığırtkanı “Ermenistan” ittifakı deÄŸil Nikol PaÅŸinyan liderliÄŸindeki “Sivil SözleÅŸme” partisi oldu.

Oyların %53.92’sini alan “Sivil SözleÅŸme” tek başına iktidara geliyor (2018 seçimlerinde baÅŸka parti ve gruplarla ittifak kurmuÅŸtu) ve PaÅŸinyan’ın baÅŸbakanlığı devam ediyor.

***

PaÅŸinyan’ın Azerbaycan ve Türkiye ile ilgili söylemleri de iç açıcı deÄŸil ama bu bir yana; 44 Gün Savaşı’ndaki yenilgiyi kabul eden ve Azerbaycan’la barış anlaÅŸması imzalayan bir liderden bahsediyoruz.

Ermenistan halkının neredeyse yüzde 54’ünün -hakkındaki “vatana ihanet” tezviratına aldırmadan- böyle bir lidere ve partisine oy vermiÅŸ olması çok önemli.

Demek ki PaÅŸinyan ‘Bölgesel iÅŸbirliÄŸimize Ermenistan’ın da katılmasını ve bölgede yeni bir sayfanın açılmasını isteriz’ diyen Bakü ve Ankara’nın davetine icabet etmeye karar verse kızılca kıyamet kopmayacak.

Bekliyıoruz.

Bu da olur inÅŸallah.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.