Sosyal Medya

Güncel

Türkiye, 350 milyon dolarlık kırmızı biber ithal edecek

Türkiye'nin Özbekistanlı bir şirketten 350 milyon dolarlık kırmızı biber ithal edeceği öğrenildi.



Türkiye'de ÅŸimdilerde en çok konuÅŸulan konulardan biri tarım ve gıda ürünlerinde artan ithalat. Samandan buÄŸdaya, etten bakliyata artan ithalat, hem ekonominin hem de siyasetin gündeminden düÅŸmüyor. Sofraların vazgeçilmezi olan kırmızı biberde de ÅŸimdilerde önemli bir anlaÅŸma hayata geçmek üzere.
BilindiÄŸi üzerde geçen yıl hükümet, kırmızı biberde gümrük vergilerinde önemli deÄŸiÅŸikliklere gitmiÅŸti. Bosna-Hersek'e gümrük vergisi yüzde 0, Malezya'ya yüzde 56.2 olarak belirlenmiÅŸ, diÄŸer ülkelere bu oran yüzde 75 olarak ifade edilmiÅŸti. Ancak artan ihtiyaç, önemli bir satış sürecini de beraberine getiriyor. Özbekistan'da faaliyet gösteren Uzbekozikovkat Holding, Türkiye'nin kırmızı biber pazarına yönelik önemli bir anlaÅŸma imzaladı.

AnlaÅŸmaya göre Özbek ÅŸirket, Türkiye'ye bir yılda 35 bin ton kırmızı biber ihraç edecek. Özbek kamu ÅŸirketi Uzbekozikovkat Holding'in ihraç edeceÄŸi 35 bin tonluk anlaÅŸmanın ekonomik deÄŸeri ise 49 milyon dolar. Ardından ÅŸirket asıl büyük satış süreci için çalışma baÅŸlatacak.
Dünya gazetesinden Kerim Ülker'in haberine göre, Uzbekozikovkat Holding'in CEO'su Tokhirzhon Jalilov, Özbek medyasına verdiÄŸi bilgide o anlaÅŸmada ise 200 bin tonluk kırmızı biber satışı gündemde. Onun da satış bedelinin yaklaşık 300 milyon dolar olacağı tahmin ediliyor.

Özbekistan, tarımda önemli bir açılım süreci içerisinde. Ülke sanayisinin en önemli ayaklarından olan pamuk üretiminin azaltılarak tarım ürünlerinin çeÅŸitliÄŸi için özel bir çalışma baÅŸlatıldı. Geçen yıl Özbekistan'ın CumhurbaÅŸkanı Åžavkat Mirziyoyev, Karakalpakistan bölgesinde 15 bin hektar alanda acı biber yetiÅŸtirilmesi için teÅŸvik sistemini hayata geçirdi.

Özbekistan Devlet Ä°statistik Kurumu, 2018'in ilk 9 ayında bu bölgeden 7.4 milyon dolarlık ihracat gerçekleÅŸtirdi. 1 hektarlık alandan 15.6 tonluk ürün kaldırmayı hedefleyen Özbekistan Hükümeti, geçtiÄŸimiz haftalarda da Rusya ile 45.9 milyon dolarlık bir satışla 40 bin 300 tonluk biber tedariki anlaÅŸması imzalamıştı. Özbekistan, verim oranı düÅŸük topraklarını pamuk ipliÄŸine baÄŸlamak istemiyor. Kiraz, kayısı, fasulyenin de yer aldığı 7 tarım ürününde en fazla ihraç saÄŸlayan 5 ülke arasında girmek istiyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.