Sosyal Medya

Kürsü

Hakan Albayrak- Boşnakların müthiş hamlesi

Hakan Albayrak- Karar



Malum, Bosna-Hersek devleti iki “entite”den oluÅŸuyor: BoÅŸnak ve Hırvatların ağırlıkta olduÄŸu “Bosna-Hersek Federasyonu” ve nüfusun yüzde 80’den fazlasını Sırpların oluÅŸturduÄŸu “Sırp Cumhuriyeti”.
 
Bir BoÅŸnak, bir Sırp ve bir Hırvat’ın yer aldığı Üçlü BaÅŸkanlık Konseyi için yapılan seçimlerde “Sırp Cumhuriyeti”ndeki seçmenler sadece Sırp adaylara, “Bosna-Hersek Federasyonu”ndaki seçmenler ise BoÅŸnak ve Hırvat adaylara oy verebiliyor.
 
Dayton anlaşması gereğince Boşnaklar Boşnak adaylar arasından, Hırvatlar Hırvat adaylar arasından tercih yapar.
 
‘Prensipte’ böyle; ama pratikte baÅŸka türlüsü de mümkün.
 
Geçen Pazar günü yapılan seçimlerde bunu bir kere daha gördük.
 
2006 ve 2010’daki seçimlerde olduÄŸu gibi bu seçimlerde de BoÅŸnaklar ‘görev dağılımı’ yaparak hem kendi adaylarına hem de Bosna-Hersek’e sadık Hırvat siyasetçi -DF (Demokratik Cephe) adayı- KomÅŸiç’e oy verdiler. (1992-1995 yıllarındaki savaÅŸta ayrılıkçı Hırvatlara katılmayıp BoÅŸnaklarla beraber hareket eden KomÅŸiç, Bosna-Hersek ordusu saflarında yer almış ve üstün baÅŸarılarından  ötürü Altın Zambak niÅŸanıyla ödüllendirilmiÅŸti.)
 
Seçim sandığına giden BoÅŸnakların çoÄŸu BoÅŸnak adaylardan birini tercih ederken, bir kısmı ise ‘evet’ mührünü KomÅŸiç’e bastı.
 
Böylece, Hırvatların en popüler siyasetçisi olan ve geçen dönem BaÅŸkanlık Konseyi’nde yer alan ayrılıkçı HDZ (Hırvat Demokratik BirliÄŸi) adayı Dragan Çoviç’in önü kesilebildi.
 
“Bosna-Hersek Federasyonu”nda BoÅŸnakların nüfus oranı yüzde 70’ten fazla (Bosna-Hersek genelinde yüzde 50 küsur), Hırvatların nüfus oranı sadece 22 civarında (Bosna-Hersek genelinde yüzde 15 küsur) olduÄŸu için, BaÅŸkanlık Konseyi seçimlerinde BoÅŸnak oylarının bir kısmının transferiyle Hırvat siyaseti alt üst olabiliyor.
 
Oldu iÅŸte…
 
Gene oldu…
 
Çoviç isterse Hırvatların ezici çoÄŸunluÄŸunun desteÄŸini almış olsun; BoÅŸnakların kâfi derecedeki oy transferi sayesinde BaÅŸkanlık Konseyi’nin Hırvat üyeliÄŸine KomÅŸiç seçildi.
 
***
 
Boşnak adaylar arasındaki yarışa gelince:
 
Yalanı, iftirayı meslek edinmiÅŸ bir medya patronu olan,  siyasi rakiplerini belden aÅŸağı vuruÅŸlarla itibarsızlaÅŸtırmaya çalışan ve geçtiÄŸimiz yıllarda kendisine destek vermemesine kızdığı Türkiye’ye karşı FETÖ aÄŸzı kullanan SBB (Daha Ä°yi Bir Gelecek BirliÄŸi) lideri Fahreddin Radonciç, kendi medyasında BaÅŸkanlık Konseyi’nin BoÅŸnak üyeliÄŸi için favori olarak gösteriliyordu.
 
Ne var ki -ve ÅŸükür ki- yüzde 12 civarında kaldı.
 
BoÅŸnak kanadında seçimi yüzde 37 ile SDA (Demokratik Eylem Partisi) adayı Åžefik Caferoviç kazandı. (Ä°ki dönem üst üste BaÅŸkanlık Konseyi üyesi olan SDA Genel BaÅŸkanı Bakir Ä°zzetbegoviç, anayasal tahdit yüzünden bu seçimde aday olamadı.)
 
Caferoviç, merhum Aliya Ä°zzetbegoviç çizgisinde, idealist, temiz, dürüst bir siyasetçi olarak biliniyor.
 
BaÅŸkanlık Konseyi’nin Sırp üyeliÄŸine, Bosna-Hersek’i kendi devleti olarak tanımadığını haykırmaya doymayan ayrılıkçı Milorad Dodik’in seçilmesi fevkalade üzücü; fakat Konsey’in hem BoÅŸnak hem de Hırvat ayağının düzgün olması bu üzüntüyü hafifletiyor. 
 
Bu arada, KomÅŸiç’e giden BoÅŸnak oyları yüzünden seçimi kaybeden ve Çoviç “Hırvatları temsil edecek Konsey üyesinin BoÅŸnaklar tarafından seçilemeyeceÄŸinin anlaşılması lazım. Bu derin bir krize neden olabilir.” diye isyan ediyor…
 
Bakir Ä°zzetbegoviç’in Çoviç’e verdiÄŸi cevap ne güzel:
 
“Biz BoÅŸnaklar da ülke nüfusunun yarısını teÅŸkil etmemize raÄŸmen BaÅŸkanlık Konseyi üyelerinin sadece üçte birini seçiyoruz. Bunun da böyle olmaması lazım. Sırp Cumhuriyeti diye bir entitenin de var olmaması lazım. Gelgelelim vaziyet bu.”

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.