Sosyal Medya

Güncel

Geleceğin Müslüman Düşünürleri Forumu başladı

İbn Haldun Üniversitesi ile İslam Konferansı Diyalog ve İşbirliği Gençlik Forumu arasında imzalanan iş birliği anlaşması kapsamında düzenlenen Geleceğin Müslüman Düşünürleri Forumu, "Entelektüel Yeterlilik ve Bağımsızlık" temasıyla yapılıyor



CumhurbaÅŸkanlığı Sözcüsü Ä°brahim Kalın, "Ä°çinde bulunduÄŸumuz çaÄŸda düÅŸünmüyoruz, sadece enformasyonu iÅŸliyoruz. Gerçek düÅŸünme, soyut, alakasız, popüler olmayan ve kar getirmeyen bir ÅŸey olarak görülüyor. Hazır çözümler üretmiyor, herhangi bir baÅŸlık vermiyor, bu nedenle popüler deÄŸil. Ä°lgi çeken birkaç tweet atarak, sosyal medya fenomeni olabilirsiniz, neden gerçekten düÅŸünesiniz? Bu, içinde bulunduÄŸumuz çağın psikolojisi ve iklimi. Bu, aslında neden gerçekten düÅŸünmeye ihtiyacımız olduÄŸunu gösteriyor." dedi.

Kalın, Ä°bn Haldun Üniversitesi tarafından Ä°slam Konferansı Diyalog ve Ä°ÅŸbirliÄŸi Gençlik Forumu ortaklığıyla düzenlenen "GeleceÄŸin Müslüman DüÅŸünürleri Forumu"nun açılışında yaptığı konuÅŸmada, günlük anlayışa göre düÅŸünmenin, "bilgi toplama"ya karşılık geldiÄŸini ancak düÅŸünmenin "veri analizi", "nesneler ve içerikler arasında basitçe baÄŸlantı kurmak" demek olmadığını, tüm bunların hepsinden daha fazlasını içerdiÄŸini anlattı.

Enformasyon ve bilgi arasında bir kafa karışıklığıyla karşı karşıya olunduÄŸunu dile getiren Kalın, "Enformasyon, bilgi deÄŸildir. Enformasyon, olaylar, veri ve sayıları içerir. Bunlar, sadece belli bir hedef ve sonuç için bir araya geldiÄŸinde bilgi olur. Ancak bunlara raÄŸmen, bize hedefe öncülük etmek için yeterli olmayacaktır. Biz, bilgi seviyesinin ötesine geçmek, Ä°slami geleneÄŸin hikmet olarak adlandırdığı seviyeyi görmek zorundayız. Ä°çinde bulunduÄŸumuz çaÄŸda." diye konuÅŸtu.

Kalın, sosyal medyadaki enformasyonu iÅŸleyerek tüketim saÄŸladığına deÄŸinerek, ÅŸöyle devam etti:

"Ä°çinde bulunduÄŸumuz çaÄŸda düÅŸünmüyoruz, sadece enformasyonu iÅŸliyoruz. DüÅŸündüÄŸümüzü sanıyoruz. Bugün sosyal medyadaki enformasyonla biz düÅŸündüÄŸümüz sanıyoruz, ama düÅŸünmüyoruz. Sadece enformasyonu iÅŸliyoruz, enformasyonu toplama, veriyi analiz etmenin ötesine geçemiyoruz. Gerçek düÅŸünme, soyut, alakasız, popüler olmayan ve kar getirmeyen bir ÅŸey olarak görülüyor. Hazır çözümler üretmiyor, herhangi bir baÅŸlık vermiyor, bu nedenle popüler deÄŸil. Ä°lgi çeken birkaç tweet atarak, sosyal medya fenomeni olabilirsiniz, neden gerçekten düÅŸünesiniz? Bu, içinde bulunduÄŸumuz çağın psikolojisi ve iklimi. Bu aslında neden gerçekten düÅŸünmeye ihtiyacımız olduÄŸunu gösteriyor."

DüÅŸünmenin sadece varoluÅŸla ilgili olmadığını, duyguları, bilinci ve kavrayışı çalıştırmayı gerektirdiÄŸini belirten Kalın, "Kalp, akıl, idrak, ruh... Bu farklı yetilerin Ä°slami gelenekte birbiriyle çatışmadığını, gerçekten birbirini tamamladığı görüyoruz. Çünkü bilimsel bir çalışmanın sebep ve sonucunu görmek için bunların hepsini kullanmak gerekir." dedi.

"Atacağımız her adımı planlamamız lazım"

Ä°bn Haldun Üniversitesi Mütevelli Heyeti BaÅŸkanı Prof. Dr. Ä°rfan Gündüz de yaÅŸlıların hatıralarıyla gençlerin ise hayalleriyle yaÅŸadığını dile getirdi.

GeçmiÅŸe dönük muhasebenin kimseye fayda saÄŸlamayacağını aktaran Prof. Dr. Gündüz, olmuÅŸla ölmüÅŸü geri döndürerek deÄŸiÅŸtirmenin mümkün olmadığını belirtti.

Esas muhasebenin geleceÄŸe dönük yapılması gerektiÄŸini vurgulayan Gündüz, "Esas muhasebe geleceÄŸi dönük yapılan muhasebedir. Buna ÅŸimdi prodüktivite diyorlar. GeleceÄŸimizi daha verimli kılmak için bugünden atacağımız her adımı adım adım planlamamız lazım. Attığımız her adımın, söylediÄŸimiz her sözün, yaptığımız her iÅŸin ne getiri var, ne götürüsü var onun hesabını önceden yapıp, ona göre en verimlisine inandığımızı hayata geçirmemiz lazım." ifadelerini kullandı.

Bütün dünyanın huzur ve mutluluk arayışı içerisinde olduÄŸuna iÅŸaret eden Gündüz, "Bütün dünyanın bir huzur aradığı, gerçek mutluluÄŸu aradığı bir dönemdeyiz. Bu dönemde Müslümanların huzursuzluk içerisinde kaybolan insanlığa sunacağı çok ciddi teklifler var. Çok ciddi hayat anlayışı, çok ciddi medeniyet tasavvuru var. O yüzden yarınımızı bugünden ÅŸekillendirmenin önemine inanıyoruz." diye konuÅŸtu.

Geçen yıl Ä°bn Haldun Üniversitesi ile Ä°slam Konferansı Diyalog ve Ä°ÅŸbirliÄŸi Gençlik Forumu arasında imzalanan iÅŸ birliÄŸi anlaÅŸması kapsamında düzenlenen GeleceÄŸin Müslüman DüÅŸünürleri Forumu, "Entelektüel Yeterlilik ve Bağımsızlık" temasıyla yapılıyor.

Bugün açılışı yapılan forum kapsamında yarın ve 7 Ekim Pazar günü çeÅŸitli paneller düzenlenecek.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.