Sosyal Medya

Genel

İbrahim Kahveci: Dolar düşünce sorunlar biter mi?

Ä°brahim Kahveci - Karar



Finansal kriz süreci yaÅŸadığımızı ve bu krizin artık duraÄŸanlaÅŸacağını ısrarla dile getiriyorum.
 
Yine beklentim, önce doların düÅŸüÅŸünün baÅŸlayacağı ve bir süre sonra faizlerin buna eÅŸlik edeceÄŸi yönündeydi.
 
Dün dolar 6,0 liranın altına düÅŸtü. Ama faizler yüksek seyretmeye bir süre daha devam edecek gibi.
 
Kur ve faiz yükseliÅŸi ile temel sorunlarımız oluÅŸmadığı gibi, kur ve faiz düÅŸüÅŸü ile de temel sorunlarımız çözülmüÅŸ olmayacak.
 
Hiçbir ÅŸeyden mutlu olmayan biri rolüne bürünmek istemiyorum.
 
Daha önce doların 5,0-5,50 üzerinin köpük olduÄŸunu da söylemiÅŸtim. Bu köpük eninde sonunda bitecek ve yeni denge kuracağız. Yeter ki, ayağımızı saÄŸlam atalım.
 
Bütçe disiplini saÄŸlansın.
 
Merkez bankası gerektiği gibi hareket etsin.
 
Kapımızda ciddi bir reel sektör sorunları duruyor.
 
***
 
Bir noktayı unutmadan hemen yeniden hatırlatmak isterim: Ben bütçe disiplinini yıllardır söylüyorum. Bunu “Ankara’nın ÅŸiÅŸmanlığı” olarak ifade ediyorum. Ama benim bütçe disiplini tezim sırf bütçe fazlasına dayanmıyor. Hatta zeminine göre bütçe açığı bile verilebilir.
 
Nasıl mı?
 
Bütçede ciddi bir verimlilik analizi gerekiyor. Verimsiz kamu personeli harcaması, gereksiz ve verimsiz emeklilik ödenekleri, gereksiz ve verimsiz kamu-özel proje açık ödemeleri gibi tüm verimsiz harcamalar sil baÅŸtan elden geçirilmelidir.
 
Mesela her müdüre bir araç ve/veya ÅŸoför mantığı hangi ülkede olabilir? ÅžiÅŸirilmiÅŸ kamu kadrolarını bu millet ne kadar taşıyabilir? Verimsiz hazine garantili gösteriÅŸ yatırımları ne ifade edebilir?
 
Ben verimli bir kamu harcaması ile verimli bir kamu yatırım hamlesinde bütçe açık verse bile sorun olmayacağını yıllardır anlatmaya çalışıyorum. Altyapısı düzenlenmemiÅŸ BES’e aktarılan yüzde 25 kamu payına mesela yazık olmuyor mu?
 
Sayısız örnek var.
 
Bugün çalışma hayatımız adeta çalıştırmama hayatı olarak iÅŸliyor. Bir yanda çalışanın öldüÄŸü bir düzen, diÄŸer yanda emeklinin süründüÄŸü bir sistem.
 
Bir yanda iÅŸsizlik oranı bir türlü çift haneden aÅŸağı düÅŸmezken, diÄŸer yanda çalıştıracak iÅŸçi bulamayan iÅŸ dünyası.
 
Bakın sorunların sosyal ve siyasal tarafından bahsetmiyorum bile. Kurumların ve kuralların çalışması gerektiÄŸi bir toplum düzeninden, ÅŸeffaf bir yönetim sisteminden ya da liyakat esasına dayalı bir kadro sisteminden.
 
Ä°ÅŸ dünyası geleceÄŸin belirli olmasını ister. Güvenli bir gelecek ortamında risk alır ve yatırım yapar. Son yıllarda makine-teçhizat yatırımlarının seyrine baktığımızda bu ortamın nasıl olduÄŸunu çok net anlayabiliyoruz.
 
***
 
Bugün maliye politikamız hala üretim üzerine binen vergi oranları ile ayakta. Rantın vergi dışı kalması, istihdamın adeta cezalandırılması ile oluÅŸacak bir maliye politikası ne kadar adildir?
 
Gelir dağılımını düzeltemeyen, en zenginin yine eski seviyelere ulaÅŸan oranlarına karşı, orta sınıfı eriyen bir toplumdan saÄŸlıklı bilimsel geliÅŸim nasıl bekleyeceÄŸiz? 
 
Kısaca burada sayfalarca konu açabileceÄŸim bir reel sektör sorunu ile karşı karşıyayız.
 
Kurdaki yükseliÅŸ nasıl bizi 2,5 yıldır krize hemen sokmadı ise, kurdaki düÅŸüÅŸ de bizi hemen kurtarmayacaktır. Hatta kur düÅŸüÅŸü ve/veya faiz düÅŸüÅŸü ile ekonomideki temel sorunların çözüleceÄŸini beklemek de büyük bir yanılgı olacaktır.
 
Krizler aslında bir fırsat kapısı açarlar.
 
Ekonomideki temel sorunların çözümü hakkında radikal kararlar alınabilir.
 
Nasıl ki, 2001 krizinde büyük bir deÄŸiÅŸim geçirdik ve yeni bir ekonomi rotası oluÅŸturduk; ÅŸimdi neden olmasın!

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.