Sosyal Medya

Coğrafyamız

PYD Menbiç'ten ne zaman çekilecek?

Terör örgütü PYD'nin Menbiç'ten Temmuz ayında çekileceği iddia edildi.



Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), temmuz ayının ikinci haftası itibarıyla Menbiç operasyonu için Cerablus- El Bab hattında hazırlıklarına devam ederken, ABD'nin Menbiç için uzlaÅŸma giriÅŸimi sonrası mart ayında görüşmeler baÅŸlatıldı. Ancak ABD DışiÅŸleri Bakanlığı'ndaki deÄŸiÅŸim nedeniyle 4 aÅŸamalı görüşme sürecinin ilk iki aÅŸaması gerçekleÅŸmiÅŸ, diplomasi trafiÄŸi yarım kalmıştı. ABD DışiÅŸleri'ndeki belirsizliÄŸin ortadan kalkması ile görüşmelerin yeniden baÅŸladığı öğrenildi.

ABD DışiÅŸleri Bakanlığı koltuÄŸuna Mike Pompeo'nun oturması ile Menbiç mesaisine görüşmelerin ikinci aÅŸamasından itibaren devam edildiÄŸi belirtiliyor. Siyasi kaynaklar, ABD'deki kanının Rusya'nın bölgede egemen güç gösterisi yaptığı bir ortamda Türkiye ile karşı karşıya gelinmesinin arzu edilmediÄŸi yönünde. Bu nedenle Türkiye ile Menbiç konusunda bir uzlaşı planı hazırlığına ABD DışiÅŸleri'nin hazır olduÄŸu belirtiliyor. Ancak ABD'li yetkililerin terör örgütü DEAÅž ile mücadeleye de önemle dikkat çekeceÄŸi belirtiliyor.

TEMMUZDA ÇEKİLME PLANLANIYOR

Habertürk'ten Çetiner Çetin'in haberine göre ABD ile Menbiç diplomasi trafiÄŸinin ikinci ve üçüncü aÅŸamasının tamamlandığını ifade eden ABD'li diplomatik kaynaklar, haziran ayında ÅŸartların olgunlaÅŸması durumunda yapılacak son görüşmenin ardından, temmuz ayının ilk haftasında terör örgütü PKK'nın Suriye uzantısı PYD/YPG'nin Menbiç'ten çekilmesinin planlandığını belirtiyor. Ancak Ankara, ABD'nin bir oyalama politikasına girme ihtimaline karşı bu takvimi öne çekmesini istiyor. Türkiye, Suriye'de anayasa yapım sürecinin baÅŸlaması durumunda Menbiç halkının da PKK etkisinde kalmadan sürece dahil olmasını istiyor.

YEREL YÖNETİM OLUŞTURULACAK

Diplomatik kaynaklar, Menbiç'in boÅŸaltılmasını takip eden süreçte kentte asayiÅŸ ve yönetim zafiyeti oluÅŸmaması için yerel yönetim ve kent meclisi oluÅŸturulmasının planlandığı belirtiliyor. Kaynaklar, PYD ve ona baÄŸlı grupların çekilmesi ile eÅŸzamanlı olarak yerel yönetim kurulması sürecin baÅŸlatılacağını ve kentin nüfus çoÄŸunluÄŸunu oluÅŸturan Sünni Arapların ağırlıklı olduÄŸu bir kent meclisi kurulacağını, kentteki Arap aÅŸiretlerin dikkate alınacağını belirtiyor. Menbiçli Arap aÅŸiret liderinden Ebu Muhammed Nidal, “ABD'li askeri danışmanlar ÅŸu ana kadar bölgedeki 9 Arap aÅŸiretinden 7'sinin görüşünü aldı. Büyük ölçüde güvenlik kaygılarına dair beklentilerin giderileceÄŸine dair bazı sözler verdi. Beklentimiz kentin yönetiminin bize devredilmesi” diye konuÅŸtu.

ABD, EL BAB'DA İSE AŞİRETLERİ KIŞKIRTIYOR

ABD ile Türkiye arasından Menbiç diplomasisi devam ederken Fırat Kalkanı operasyonu ile terör örgütü DEAÅž'tan arındırılan El Bab'da bazı Arap aÅŸiretlerinin, ABD'li askeri danışmanlarla görüşmeler yaptığı ve Türkiye'nin bölgedeki varlığına yönelik halkı kışkırttığı belirtiliyor. Bazı Arap aÅŸiretlerinin El Bab'da Türkiye karşıtı gösteriler yapması için sözde aktivisler üzerinden giriÅŸimlerin baÅŸlatıldığı iddia ediliyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.