Sosyal Medya

Ekonomi

Ete yüzde 8, süte yüzde 30 zam!

Yüzde 10’un üstündeki enflasyon, maaşının büyük kısmını gıdaya ayıran dar gelirlileri fena vurdu... 2018’in ilk 3 ayında et fiyatları yüzde 8 zamlandı. Süt ürünleri ise geçen yıla göre yüzde 30 daha pahalı.



Önceki gün açıklanan yüzde 0,99’luk mart ayı enflasyonu hakkında deÄŸerlendirmede bulunan türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, yüksek enflasyonda et ve süt gibi iÅŸlenmiÅŸ gıda ürünlerindeki yüksek artışların etkili olduÄŸunu bildirdi. Yapılan deÄŸerlendirmede ette üç aylık artışın yüzde 8.05’e çıktığı ve süt ürünlerindeki yıllık artışın da yüzde 30’a yaklaÅŸtığı bilgisi verildi.

 Banka’nın hazırladığı Aylık Fiyat GeliÅŸmeleri raporunda özetle ÅŸu noktalalara dikkat çekildi:

 Enerjinin maliyeti yükseldi

» Bir önceki aya göre enerji ve gıda gruplarının katkısı sırasıyla 0.16 ve 0.07 puan artış yönünde oldu. Temel mal ve hizmet gruplarının katkısı ise 0,23 ve 0,05 puan azaldı.

 » Alkol-tütün ve altın grubunun katkısında ise önemli bir deÄŸiÅŸim olmadı. Mevsimsellikten arındırılmış verilerle çekirdek enflasyon göstergelerinin üç aylık ortalamalarına göre enflasyonunun ana eÄŸiliminde düşüş gözlendi.

 » Ä°ÅŸlenmiÅŸ gıda fiyatlarındaki olumsuz görünüm sürdü.

 Ã‡ekirdek enflasyon güçlü kaldı

» Bu dönemde ana eÄŸilim hizmet grubunda görece yatay seyrederken, temel mal grubunda gerilemeye devam etti. Böylelikle, çekirdek enflasyon göstergelerinin ana eÄŸilimi yavaÅŸlamakla birlikte yüksek seviyesini korudu.

 » Hizmet grubu fiyatları yüzde 0,53 yükseldi.

 » UlaÅŸtırma grubu enflasyonu karayolu ile ÅŸehirlerarası yolcu taşımacılığına baÄŸlı olarak gerilerken, diÄŸer hizmetler grubunda ev aletlerinin onarımı ve paket tur kaynaklı baz etkileri öne çıktı.

 Konaklama hizmetlerinde fiyatlar arttı

» Turizmdeki toparlanmaya paralel olarak konaklama hizmetleri enflasyonundaki artış eÄŸilimi sürdü.

 » Temel mal grubu yıllık enflasyonu mart ayında 1 puanlık düşüşle yüzde 13,93 oldu. Bu dönemde alt kalemlerdeki aylık fiyat artışlarına karşın, yıllık enflasyon bir önceki yıldaki yüksek baza baÄŸlı olarak tüm alt gruplarda geriledi.

 Beyaz eÅŸya cep yaktı

» Dayanıklı mal grubundaki fiyat artışında otomobil yüzde 1,44 ile beyaz eÅŸya yüzde 1,12 ile belirleyici oldu.

 » Temel mal enflasyonu birikimli maliyet etkileri ve talep koÅŸullarındaki seyrin etkisiyle yüksek seviyesini korudu.

 ElektriÄŸe, suya zam

» Enerji fiyatları mart ayında yüzde 0,32 artmıştır. Bu dönemde uluslararası petrol fiyatlarının ve Türk lirasının yakın dönemdeki seyrine baÄŸlı olarak akaryakıt fiyatları yüzde 0,53 yükseldi. Enerji grubu yıllık enflasyonu temelde baz etkisiyle 1.37 puan yükselerek yüzde 8,29’a ulaÅŸtı.

 » Belediyelerce belirlenen ÅŸebeke suyu fiyatları yüzde 0,73 yükselirken, tüp gaz fiyatları yüzde 0,97 azaldı.

 » Gıda ve alkolsüz içecekler yıllık enflasyonu mart ayında 0.10 puan artarak yüzde 10,37 oldu. Bu dönemde yıllık enflasyon iÅŸlenmemiÅŸ gıdada bir miktar gerilerken, iÅŸlenmiÅŸ gıda grubunda yükseldi.

 Peynire bir ayda yüzde 2,5 zam

» Kırmızı et fiyatlarında mart ayındaki yüzde 5,12 yükseliÅŸle birlikte ilk üç aydaki birikimli artış yüzde 8,05’e çıktı. Süt fiyatlarındaki artışın devam etmesiyle bu üründe yıllık enflasyon yüzde 30’a yaklaÅŸtı. Öte yandan, iÅŸlenmiÅŸ gıda grubu yıllık enflasyonu da yüzde 14,42’ye ulaÅŸtı. Peynir ve diÄŸer süt ürünleri ile ocak ayında ÖTV düzenlemesine gidilen alkolsüz içecekler grubunda yüksek fiyat artışları, sırasıyla yüzde 2,51 ve yüzde 1,46 ile sürdü.

 Åžekerde tat kaçtı

Åžeker fiyatlarında yüzde 5,49 düzeyindeki kaydedilen belirgin artış dikkat çekti. Bu geliÅŸmeler sonucunda, taze meyve-sebze dışı gıda yıllık enflasyonu yüzde 12.96’ya ulaÅŸtı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.