Sosyal Medya

Aile YaÅŸam

'Çocuklara yönelik yiyecekler kırmızı ve turuncu diye ayrılacak'

Sağlık Bakanlığı, çocuklara yönelik yiyecek-içecek reklamlarını turuncu ve kırmızı listelerle ayrıştıracak. Çocuk programlarında kırmızı listedeki yiyecek ve içeceklere reklam yasağı konulacak, turuncu listedekiler ise önce bakanlıktan onay alacak.



Radyo ve Televizyon Ãœst Kurulu ( RTÃœK), çocuk programlarında yer alacak yiyecek ve içecek ürünlerine iliÅŸkin reklamlarla ilgili önemli bir düzenleme yaptı. Buna göre SaÄŸlık Bakanlığı’nın belirlediÄŸi bisküvi, kek, çikolata, ÅŸeker, cips, gazlı içecekler, yenilebilir buzlar ve ÅŸekerlemenin yer aldığı “kırmızı liste”deki ürünlerin reklamları yasaklanacak.

Turuncu listede bulunan ürünler ise SaÄŸlık Bakanlığı’nın onayının ardından reklama konu olabilecek. SaÄŸlık Bakanlığı, turuncu listede yar alan ürünlere iliÅŸkin açıklama yapmadı.

UYGULAMA 2 YIL SONRA BAÅžLAYACAK

Bakanlığın turuncu listesinde bulunacak yiyecek ve içeceklerin reklamlarında, düzenli ve dengeli beslenmeyi teÅŸvik eden ifadelere yer verilecek. Uygulamaya, 2 yıl sonra baÅŸlanacak. Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, dünyada olduÄŸu gibi Türkiye’de de dengesiz ve saÄŸlıksız beslenme ve fiziksel aktivite eksikliÄŸi sonucunda çocuklarda obezite sorunları çığ gibi büyüyor. Açıklamada, Dünya SaÄŸlık Örgütü’nün (DSÖ) yüksek enerjili, doymuÅŸ yaÄŸ ve trans yaÄŸ asitleri ve serbest ÅŸeker ve tuz içeren gıdalara iliÅŸkin çocuklara yönelik gıda pazarlama baskısını azaltmak için ortak besin profili politikası geliÅŸtirdiÄŸi kaydedildi.

Açıklamaya, şöyle devam edildi: “Avrupa Gıda ve Beslenme Eylem Planı 2015-2020’nin anahtar faaliyetlerinden biri Besin Profili Modeli gıda sınıflandırma ve sıralamasıdır. Bu model beslenmeyi deÄŸil, gıdaları kategorize ediyor. Bu modele göre 5 kategoride çocuklara yönelik yiyecek ve içecek pazarlamalarına izin verilmiyor. EÄŸer bir ürün her bir 100 gram total yaÄŸda 1gram ve üstü endüstriyel olarak üretilmiÅŸ trans yaÄŸ asidi içeriyorsa ya da toplam enerjinin yüzde 0.5’i ve üstü alkol formunda ise pazarlanması yasak.”

Sağlık Bakanlığı kaynakları, çocuk programlarında ve program aralarında reklamları yasaklanan ürünlerin 5 kategoride toplandığını belirtti. Bu ürünler şöyle:

Ä°ÅžTE O ÃœRÃœNLER

Sağlık Bakanlığı kaynakları, çocuk programlarında ve program aralarında reklamları yasaklanan ürünlerin 5 kategoride toplandığını belirtti. Bu ürünler şöyle:

* Çikolata, şeker ve şekerlemeler

* Bisküvi ve kekler, cipsler 

* Meyve suları, gazlı içecekler

* Enerji içecekleri

* Yenilebilir buzlar

Reklamlarda izin verilen ürünler ise şunlar:

* Et, balık, tavuk ve yumurta

* Süt, yoğurt, ayran, peynir

* Sebze, meyve ve bakliyatlar

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.