Sosyal Medya

Resim - Foto - Sanat

'Ä°slam ÅŸehirleri'nin fotoÄŸraf arÅŸivini oluÅŸturuyor

Sanatçı Durgut, "Mekke'den sonra 2009'da Suriye'de Şam ve Halep'i çektik. İyi ki çekmişiz, şimdi Halep yok. Projede toplamda çekeceğimiz 60 şehrin fotoğrafları da gelecek nesillere ve İslam ümmetine kalacak, ilk amacım bir arşiv oluşturmak." dedi.



FotoÄŸraf sanatçısı Orhan Durgut, "Ä°slam Åžehirleri" projesi ile Ä°slam dünyasında yaÅŸayan toplumlar arasındaki ortak noktalara ve deÄŸerlere vurgu yapmak istiyor.

FotoÄŸraf sanatına endüstri fotoÄŸrafları çekerek baÅŸlayan Durgut, ilk çalışmalarında inÅŸaat firmalarının ÅŸantiyelerinde mimari fotoÄŸraflar çekti.

Profesyonel fotoğrafçı olarak 1977 yılından beri çalışmalarına devam eden Durgut, Türkiye'de ilk kez 1986 yılında helikopterle havadan fotoğrafçılığını başlatan isimlerden oldu.

Durgut, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de ilk helikopter kiralayanlardan olduğunu belirterek, 17 kez Türkiye turu yaptığını ve 81 ili fotoğrafladığını söyledi.

Helikopter içerisinden çektiği fotoğrafların 2012 yılında "Panoroma Türkiye" adlı kitapta toplandığını belirten Durgut, 2006 yılından beri Mekke ile ilgili bir çalışma yürüttüğünü de kaydederek, Mekke'nin son 10 yıllık değişimini kayıt altına alan dünyanın ilk ve tek panoramik fotoğraf albümünü hazırladığını dile getirdi.

Mekke'de 2006 yılının mimari değişikliklerin başladığı tarih olduğunu belirten Durgut, "O yıldan bugüne kadar yaklaşık 100 bin pozluk bir Mekke arşivi oluşturdum ve bu proje 2020 yılına kadar devam edecek." diye konuştu.

"Gelecek nesillere bir belge bırakmak istiyorum"

Mekke'ye ilk kez 1977 yılında yine inşaat fotoğrafları çekmek için gittiğini anlatan Durgut, "2005 yılında hacca gittim ve orada gördük ki binalar yıkılmaya başlanmış. Mekke büyük bir değişikliğe hazır. Bu değişikliğin başlangıcında biz de istedik ki, buranın hem tanığı olalım, hem belgeleyelim. Bugünlerde Mekke'deki çalışmalar rutine girdi ama 2014'de çektiğiniz bir fotoğrafı bugün çekemeyeceğiniz kadar her şey hızlı ilerliyor." dedi.

Durgut, İslam coğrafyasını fotoğraflamanın gerekli olduğunu vurgulayarak, 2010 yılında "İslami Şehirler" adlı bir projeye başladığını kaydetti.

Projede yaklaşık 60 şehir fotoğraflayacağını dile getiren Durgut, şöyle devam etti:

"Bu fotoğrafların ne olacağından ziyade önce çekilmesi lazım. Daha sonra bir kitap yapılır, bir arşiv oluşturulur. Buradaki asıl amaç İslam'a hizmet, gelecek nesillere bir belge bırakmak. Bizim fotoğraflarımızın değeri şimdi anlaşılmasa bile bir süre sonra kullanılacaktır. Mesela Abdülhamit Han 1880'lerde, 1890'larda Osmanlı coğrafyasında fotoğraflar çektirmiş. Bugün Abdülhamit fotoğraf arşivi Yıldız Sarayı'nda yer alıyor. Yaklaşık 36 bin fotoğraflık bir arşiv. Üzerinden 100 sene geçmesine rağmen hala bu fotoğraflar kitaplarda kullanılıyor."

"İslam dünyasında öncelikle birbirimizi tanımamız lazım"

Durgut, "İslami Şehirler" projesi kapsamında Kur'an'da adı geçen peygamberlerin, sahabelerin tebliğ için gittiği yerler, evliyanın, İslam alimlerinin yetiştiği beldeler ya da İslam tarihinde önemli olaylara mekan olmuş şehirlerin fotoğraflarını çekeceklerini anlattı.

Proje kapsamında bugüne kadar aralarında Trablus, Bağdat, Kerbela, Kufe, Kayravan, Marakeş ve Rabat'ın bulunduğu 43 şehrin fotoğrafını çektiğini söyleyen Durgut, "İlk Mekke'den sonra 2009 yılında Suriye'de Şam ve Halep'i çektik. İyi ki de çekmişiz. Şimdi Halep yok. Bu projede toplamda çekeceğimiz 60 şehrin fotoğrafları da gelecek nesillere ve İslam ümmetine kalacak. Elbetteki ilk amacım bir arşiv oluşturmak." dedi.

AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.