Sosyal Medya

EÄŸitim

Eğitimi neden düzeltemiyoruz?-Turgay Polat

Ülkelerin gelecek planlarını yaparken eğitimle ilgili başlıklara öncelik vermesi şart, hepimiz buna inanıyoruz. Özellikle çağımızın ekmek kadar, su kadar önemli başlığı olan eğitim ve onun ürünlerinin yarattığı katma değer ülkeler için hayati önemde. Bu yüzden başta gelişmiş ülkeler olmak üzere bu sürecin farkına varan ülkeler; STEM, kodlama, robotik, sanatsal beceriler, sosyal insan yaratma ve en önemlisi çift dilli eğitim gibi kavramları öne çıkararak eğitim sistemlerinde muazzam değişimler yaratmakta. Bizde ise durum biraz farklı. Biz son on beş yılda eğitime bütçe, kaynak, fiziki yapı gibi başlıklarda çok yatırım yapıyoruz ama maalesef önceliklerimiz ve sonuçlarımız yukarıdaki başlıkları kapsamıyor. Hal böyle olunca da ülke olarak geride kalma riskimiz her geçen gün artıyor. Çünkü çağın ekonomisi olan ‘dönüşüm ve endüstri 4.0’a göre üretim yapacak insan gücünü yetiştirmemiş oluyoruz. Söylemek istediğim eğitimde yeni şeyler yaparken aklın ve bilimin gösterdiği yolu denememiz herhalde hepimizin tercihi olur. Hepiniz biraz geriye dönüp düşünür müsünüz? Son yıllarda eğitimde aldığımız kararlar maalesef sahada aynı sonucu vermiyor.



 
***
 
Ben size birkaçını sıralayayım; her ile bir üniversite dedik iyi fikir ama üniversiteye benzemeyen öğrencilerin yüzüne bakmadığı 50 tane yüksek lise yarattık. Oysa mesele mevcut üniversitelerimizi üreten yapılar haline getirerek daha faydalı iÅŸ yapabilirdik. 4+4+4 yasasını getirdik oraya bir ÅŸey demiyorum ama 5 yaşında çocukları okula baÅŸlatmaya çalıştık. Birileri bu yanlış dedi, bakanlık bürokratları ısrarla doÄŸru dedi sonra bir nesli kaybettik. Sonra vazgeçtik, bu yaÅŸtaki çocukları anaokuluna gönderdik. Önce OKS’yi kaldırıp yerine 3 basamaklı SBS’yi getirdik, aynı bakanlık sadece 1 yıl sonra SBS’yi teke indirdi, yine aynı bakanlık 2 yıl sonra SBS’yi kaldırıp bana göre sıkıntılı TEOG diye bir sistem getirdi, çok basitçe tek sınavla hallettiÄŸimiz lise yerleÅŸtirmeyi içinden çıkılmaz hale soktuk. Bakanlık bürokratları iki kez mahkeme tarafından iptal edilen sınavı tekrar hesaplamayıp bakanı zor duruma düşürdüler. Bitmedi, bütün liseleri sınavla girilen okullar haline getirdik mahalle liselerini Anadolu Lisesi yaptık, çocuklar okullara sığmadı kaos yaÅŸandı. Yetmedi; dershaneleri kapatmaya kalktık ben de destekledim ama dershaneler kalkınca kaçak sınav merkezleri, etüt merkezleri ve ne olduÄŸu belli olmayan ‘temel liseler’ doÄŸdu. En önemlisi de çaÄŸa uygun diye getirdiÄŸimiz bence de en önemli deÄŸiÅŸim olan yapılandırmacı öğretim modeli maalesef okullarda uygulanmadı ya da eksik uygulanmaya devam ediyor.
 
***
 
Peki 15 yılda eÄŸitimde neden fen ve teknoloji liseleri açmayı, yabancı dil öğretmeyi, STEM temelli eÄŸitim atağını yapamadık. Halen gençlerimizin hepsi üniversite sınavının kapısında memur olması, milyonlarca genç KPSS ile memuriyet hayalleri kuruyor bir düşünün. Bu ülkenin gencecik çocukları giriÅŸimcilik, yaratıcılık, startup gibi kavramlar yerine memur olmayı hayal ediyorsa bu memleket nasıl lider ülke olabilir. CumhurbaÅŸkanının bu konuda neler düşündüğünü biliyorum ama sormadan da edemiyorum; neden CumhurbaÅŸkanlığı Külliyesi’nde bir tane bile eÄŸitimci danışman yok. EÄŸitim politikaları bu kadar mı önemsiz, her konunun danışmanı varken neden eÄŸitimin yok ben çok merak ediyorum. Åžimdi bu kadar bilimden ve dünyadan uzak politikalarla eÄŸitim yönetilebilir mi? Ä°ÅŸte bu yüzden 16 yıllık AKP iktidarının dikiÅŸ tutmayan ve en fazla eleÅŸtirilen MEB oluyor.
 
Sözün özü ÅŸudur; eÄŸitimi yönetenler özellikle de bürokratlar bu ülkenin geleceÄŸini tek yolunun eÄŸitim olduÄŸunun farkına varmak zorundadır. Yapılması gereken deÄŸiÅŸimleri garip bir ruh haliyle maalesef görmüyorlar görmek de istemiyorlar.  Sayın CumhurbaÅŸkanı bu ülkenin geleceÄŸi eÄŸitimdir ama kaliteli ve yeni eÄŸitimdir. Öncelikle size çok yakın bir eÄŸitim danışmanı atamanız son derece isabetli olacaktır. Ä°kinci olarak eÄŸitim politikalarının ve sonuçlarının verimsizliÄŸinin hesabını tüm millet adına yetki verdiÄŸiniz kiÅŸilere sormanız ve bu iÅŸin ülke için ati sorunu olduÄŸunu anlatmanız uygun olacaktır. Aksi halde tek kaynağımız olan gençleri iyi yetiÅŸtiremezsek maalesef ilerlememiz mümkün olmayacaktır.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.