Sosyal Medya

Güncel

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez: Hicret insanlığa medeniyeti öğretti

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, 1438. Hicri Yılbaşı münasebetiyle Yeni Akit’e özel açıklamalarda bulundu. Görmez, “Hicret sadece göç edecek yer ve yurt aramak değil; her durumda daha iyinin, daha güzelin, hakkın ve hakikatin peşinde koşmak, İslâm’ı daha bir samimiyet içinde yaşamaya çalışmaktır. Hicret insanlık ve medeniyettir. Hicret temiz bir toplumun nasıl oluşması gerektiğini göstererek insan onurunu, insanca yaşamı, Müslümanlığı ve medeniyeti öğretti” dedi.



1438.Hicri Yılbaşı münasebetiyle Yeni Akit’e özel açıklamalarda bulunan Diyanet Ä°ÅŸleri BaÅŸkanı Mehmet Görmez, Ankara Haber Müdürümüz Ä°smail UÄŸur’un sorularını cevapladı. Görmez, “Bir hicri yılı daha geride bıraktık. Ancak Ä°slâm coÄŸrafyasında kan ve gözyaşı hiç dinmedi. Zalimlerin iÅŸledikleri cinayetleri ne yazık ki durduramadık. Hicret sadece göç edecek yer ve yurt aramak deÄŸil; her durumda daha iyinin, daha güzelin, hakkın ve hakikatin peÅŸinde koÅŸmak, Ä°slâm’ı daha bir samimiyet içinde yaÅŸamaya çalışmaktır” dedi.

- Muhterem Hocam, Hicret nedir, ne anlam ifade eder? 

Rahman ve Rahim Olan Allah’ın Adıyla

Ä°slam Âlemi olarak bugün Sevgili Peygamberimiz ’in (sas) Mekke’den Medine’ye Hicreti’nin 1438. Yılını idrak ediyoruz. Hicri yılbaşının, Muharrem ayının hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum. Hz. Peygamber (sas) ve sahabe için bir dönüm noktası olan hicret, tarihte yeni bir sayfa açmıştır. Ä°kinci halife olan Hz. Ömer’in hilafetinde Hz. Ali’nin teklifiyle hicretin gerçekleÅŸtiÄŸi gün hicrî takvimin baÅŸlangıcı sayılmıştır. O günden itibaren de Ä°slam âleminde 1 Muharrem hicrî takvimin baÅŸlangıcı olarak kabul görmüştür. Ä°slâm’ın yayılmaya baÅŸladığı Mekke döneminde Sevgili Peygamberimiz (sas) ve ilk Müslümanlar sürekli baskı ve iÅŸkencelerle karşılaÅŸtılar. Sosyal, ekonomik ve kültürel ambargoya maruz kaldılar. Bu iÅŸkenceler sebebiyle ilk Müslümanlar önce HabeÅŸistan’a, sonra da Medine’ye hicret ettiler. Peygamber Efendimiz (sas) ve ashab-ı kiram doÄŸup büyüdükleri ve çok sevdikleri Mekke ve Kâbe’den ayrılmak durumunda kalmışlardır. Ä°slam davasının büyük miladı olan hicret, Allah’a ve O’nun Kutlu Elçisi Rahmet Peygamberine gönülden baÄŸlılığın bir ifadesi; hakka, hakikate, ilme, irfana ve medeniyete yolculuktur. Hicret, Allah rızası için; anadan, babadan, evlattan, yardan, diyardan, maldan, mülkten hatta candan vazgeçmenin ibretli ve meÅŸakkatli bir öyküsüdür. YardımlaÅŸma, dayanışma, paylaÅŸma, dostluk ve kardeÅŸliÄŸin ifadesi olan hicret, kardeÅŸine kucak açarak onunla evini, yiyeceÄŸini ve varlığını paylaÅŸmanın; kardeÅŸini himaye etme ve sahiplenmenin adıdır. 

HÄ°CRET Ä°NSANLIK VE MEDENÄ°YETTÄ°R

- Sayın Hocam, Hicret’in Müslümanlara kazandırdıkları nelerdir? Ä°slam dünyasının bugünkü halini de göz önüne alırsak hicreti nasıl okumalıyız?

Aslında hicret, bir anlamda medeniyete hicrettir. Rasül-i Ekrem’i (sas) Taif yollarına revan eden bu arayıştır. Ä°lk Müslümanları bugünkü Etiyopya’ya, HabeÅŸistan’a göç ettiren de bu arayıştır. Zira Peygamberimizin (sas) hicretiyle Yesrib, Medine’ye dönüştü ve Medine de medeniyet üretti. Rahmet Elçisi (sas) kin, nefret ve intikam toplumundan bir sevgi ve merhamet toplumu meydana getirdi. Hem maddi hem manevi açıdan arındırdı onları. Çıkarcılığı, çapulculuÄŸu ve fırsatçılığı revaçta olan bir topluma, kendisi için istediÄŸini, kardeÅŸi için de istemeyi, diÄŸerkâmlığı ve kardeÅŸliÄŸi öğretti. KomÅŸusu aç iken tok gezilemeyeceÄŸini gösterdi. Dürüstlüğü, güvenilirliÄŸi, aldatmamayı, helal kazancı, alın terini, eÅŸitlik ve adaleti öğretti. Ä°yiliÄŸi, güzelliÄŸi, hayrı, ahlâkı, samimiyeti, olgunluÄŸu, takvayı gösterdi. Ä°ffetli, ahlaklı ve örnek bir nesil yetiÅŸtirdi. Fakirler, sahipsiz olmadıklarını; güçsüzler kimsesiz kalmadıklarını hep ondan, onun uygulamalarından öğrendi. Kısacası onlara temiz bir toplumun nasıl oluÅŸması gerektiÄŸini göstererek insan onurunu, insanca yaÅŸamı, Müslümanlığı ve medeniyeti öğretti. 

HİCRET FİKİRLERİN DE GÖÇÜDÜR

- Bizler için hicret ne anlam ifade etmektedir?

Hicret, sadece bedenlerin hicreti demek deÄŸildir. Hicret, aynı zamanda fikir ve düşüncelerin göçüdür. Büyük, zengin ve egemen kültürlerin hep muhacir kültürlerden geldiÄŸi de unutulmamalıdır. Bugün bizim için de bir hicret söz konusudur. Fakat bu hicret sadece göç edecek yer ve yurt aramak deÄŸil; her durumda daha iyinin, daha güzelin, hakkın ve hakikatin peÅŸinde koÅŸmak, Ä°slâm’ı daha bir samimiyet içinde yaÅŸamaya çalışmaktır. Hz. Ä°brahim’in (as) dediÄŸi gibi, hepimiz Rabbimize hicret etmekteyiz. Geçici olan bu dünyadan, ebedi olan gerçek âleme doÄŸru göç etmekteyiz. Hicret, Sevgili Peygamberimizin bir hadislerinde buyurduÄŸu gibi, Allah’ın yasaklarını terk etmektir. Bir hayat tarzı olan Hicret, hiçbir zaman fani dünyaya ve dünyanın aldatıcılığına kanmamaktır. 

- Sayın BaÅŸkanım, nasıl bir muhasebe gerçekleÅŸtirmeliyiz? 

Bir hicri seneye daha veda ederken kendimize ÅŸu soruları sormalıyız: Ömrümüzün senelerini bir bir sayarken, acaba kaç güne secdelerle merhaba diyebildik? Kalabalıklar arasında yönümüzü kaybetmeden, yüzümüzü kıbleye çevirebildik mi? O’nun emirlerini tutabildik mi? Yasaklarından korunabildik mi? Rızkımızı, kazancımızı haramlara bulaÅŸmadan helal yollardan saÄŸlayabildik mi? Elimizi, dilimizi, gözümüzü, kulağımızı, zihnimizi, gönlümüzü haram ve günahlardan koruyabildik mi? O’na el açıp dua edebildik mi? Anne ve babalarımıza, eÅŸ ve çocuklarımıza, akraba ve komÅŸularımıza karşı vazifelerimizi yerine getirebildik mi? Sofralarımızda fakirlere, yetimlere, mültecilere, kimsesizlere yer verip ekmeÄŸimizi kardeÅŸlerimizle paylaÅŸabildik mi? 

Bir hicri yılı daha geride bıraktık. İslâm diyarlarında katliam, çatışma, açlık, yoksulluk, cehalet, tefrika hiç eksik olmadı. Ne yazık ki; bunlara mani olamadık.

DUA EDELİM Kİ KARDEŞLİĞİMİZ DAİM OLSUN

- Hocam neler yapabiliriz? 

Kaybettiklerimizi telafi etmek ve daha yaÅŸanılabilir bir dünya kurmak için kendimize hedefler koyalım. Kendimiz için bir karar alalım ve Allah’a dua edelim. Dua edelim ki bize iyi yolları kolay kılsın. Dua edelim ki Allah bize güç-kuvvet versin. Dua edelim ki, Rabbimiz bizlere basiret ve feraset bahÅŸetsin. Dua edelim ki, Rabbimiz ülkemizi ve âlem-i Ä°slâm’ı her türlü bela ve tuzaklardan korusun. Dua edelim ki, birliÄŸimiz, dirliÄŸimiz, beraberliÄŸimiz ve kardeÅŸliÄŸimiz kaim ve daim olsun. Dua edelim ki, Ä°slâm coÄŸrafyasında tutuÅŸturulan fitne ateÅŸi sönsün. Dua edelim ki gönül coÄŸrafyamızda milletimize umut baÄŸlayan kardeÅŸlerimizin umutları boÅŸa çıkmasın. 

Kaynak: yeniakit.com

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.